Új iparág a katalizátorlopás

A rendőrség honlapja, a Police.hu néhány hetente számol be katalizátortolvajok elfogásáról. A tudósításokból az is kiderül, hogy nem ritkán külföldi, erre szakosodott bűnözők az elkövetők. Megtörtént, hogy egy körözött bolgár autó csomagterében összesen kilenc katalizátort találtak.

Legutóbb április 23-án az este érkezett bejelentés, hogy ismeretlenek egy szegedi lakótelep nyílt parkolójában leállított autókat kémlelik. A helyszínre rövid időn belül kiérkező egyenruhások igazoltatták a két embert, akik először kitérő válaszokat adtak gyanús tevékenységükre egészen addig, amíg a rendőrök az egyik parkoló autó alatt, nem találtak egy vágóeszközt. A 37 éves apa és 14 éves fia ekkor elismerték, hogy katalizátorokat akartak elvinni az autókból.

Az apa ellen lopás és kiskorú veszélyeztetése bűntett, míg a tinédzser ellen lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A katalizátorban rendszerint egy méhsejt szerkezetű kerámiamag van (de a nagyobb hőterhelésű típusoknál fémből készül), amire felgőzölik a katalizátorfémeket. Ezek a fémek lépnek kölcsönhatásba a motorból távozó kipufogógázokkal, amelyek a kémiai reakció során más, kevésbé káros vagy ártalmatlan gázokká alakulnak.

Ezek a fémek – amelyek közt van platina, palládium és ródium is – nagyon drágák és az ipar egyre többet igényel belőlük. Egy gramm platina például több mint 30 dollárba (nagyjából 11 ezer forintba) kerül, a palládium grammja 70 dollárnál is drágább, a ródiumé pedig 550 dollár felett van.

Jóllehet, egy katalizátorban igen kis mennyiség található ezekből a fémekből, de a világjárvány miatt akadozó beszállítások következtében megnőtt az értékük. Ezért nem is csoda, ha az orgazdák egyre többet fizetnek a katalizátorokért: így lett ez az alkatrész a gyors bevételre törekvő tolvajok elsődleges célpontja.

Az ORFK úgy tájékoztatta blogunkat, hogy a katalizátorlopások vonatkozásában az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENyÜBS) nem gyűjt adatot.

Mindazonáltal a rendőri eljárásban regisztrált járműről, járműből lopás bűncselekményekre vonatkozó statisztikai adatokat tartalmazó táblázatot elküldte nekünk az ORFK.

Rendőri eljárásban regisztrált járműről, járműből lopás bűncselekmények száma az elkövetés tárgya1 szerint az ENYÜBS 2020-2021. évi adatai alapján:

 
Elkövetés tárgya2020. év2021. év
Akkumulátor126124
Belső járműalkatrész146439
Dísztárcsa12
Gépjármű kerék, pótkerék125
Gépkocsi márkajelzés619
Gumiabroncs85
Karosszériaelem (pl.: motorháztető, csomagtartófedél, ajtó, …)93120
Légzsák10
Lemez felni10
Rendszám52
Összesen:399716

           1Az elkövetés tárgya olyan tárgy, amely vélelmezhetően a gépjármű tartozéka

Forrás: ORFK