Még magasabb mércét állít az új MAN tehergépjármű-generáció

Friss termékújdonságokat mutat be az MAN a tavaly bevezetett új tehergépjármű-generációjához. Ezeknek köszönhetően mostantól még biztonságosabb, felhasználóbarátabb, hatékonyabb és digitálisabb a TGX, a TGS, a TGM és a TGL típus. Az MAN OptiView tükörhelyettesítő rendszer, az MAN CruiseAssist vezetéstámogató megoldás, a további akár 3,7 százalékos üzemanyag-megtakarítás, valamint az MAN Now segítségével végzett távoli frissítések és az új digitális szolgáltatások csak néhány példa a 2021 második fele és 2022 eleje között érkező innovációkra. Mindezek hosszú távú előnyöket nyújtanak majd a járművezetőknek és a fuvarozóvállalkozásoknak a mindennapos munkájuk során.

  • Az új MAN tehergépjármű-generációhoz számos termékújdonságot vezetnek be 2021 második fele és 2022 eleje között
  • Az MAN OptiView tükörhelyettesítő rendszer és az új vezetéstámogató funkciók még biztonságosabbá és sofőrbarátabbá teszik az új MAN tehergépjármű-generációt
  • A hajtáslánc új funkcióinak és a kedvezőbb légellenállásnak köszönhetően további akár 3,7 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el
  • A digitális szolgáltatások kiterjesztett választéka egyszerűbbé teszi a fuvarozóvállalkozások és a járművezetők mindennapos munkáját

„Tudjuk, hogy ügyfeleink vállalkozásai sohasem állnak meg, így az MAN vállalatnál mi is megállás nélkül dolgozunk azon, hogy továbbfejlesszük a termékeinket. Ezért az új tehergépjármű-generációnkat még hatékonyabbá, biztonságosabbá és innovatívabbá tesszük, valamint még nagyobb hangsúlyt fektetünk ügyfeleink és járművezetőik mindennapos munkájának egyszerűsítésére. Megbízható és hozzáértő partnerként állunk az oldalukon” – mondta Göran Nyberg, az MAN Truck & Bus igazgatótanácsának értékesítésért és ügyfélmegoldásokért felelős tagja.

FOTÓK >>>

Innovatív támogatás

Az új termékek megjelenését tekintve a legfőbb újdonság a hagyományos külső tükrök hiánya. Az októbertől extrafelszerelésként rendelhető új tükörhelyettesítő rendszer kizárólag kamerákkal működik, beleértve a jármű orrát és az oldalait is. Ezek képe a tehergépjármű környezetéről az A oszlopokon elhelyezett két méretes, nagy felbontású kijelzőn és a médiarendszer képernyőjén tekinthető meg. A járművezető többféle nézet közül választhat, amelyek mindegyike következetesen kiküszöböli a holttereket, javítja a kilátást és legfőképpen jelentősen fokozza a többi közlekedő biztonságát. A kijelzési koncepció a bekanyarodást segítő funkciót is magában foglalja.

Az új ütközésmegelőző segédrendszer pedig a sávváltások biztonságát növeli. A korábbi sávváltást segítő rendszer kiterjesztéseként ez az új vezetéstámogató megoldás ütközésveszély esetén aktív ellenkormányzással beavatkozik. Az új MAN CruiseAssist funkció az elektronikus vezetéstámogatás egy újabb formáját valósítja meg. Ez ugyanis képes önállóan kormányozni, fékezni és gyorsítani a TGX és a TGS tehergépjárműveket közúti forgalomban autópályán, még közlekedési torlódás esetén is. Habár a járművezetőnek mindvégig a kormánykeréken kell tartania a kezeit, a rendszer így is nagy terhet levesz a válláról és jelentős biztonsági előnyöket nyújt. Mindkét rendszer júliustól áll rendelkezésre a TGX és a TGS típushoz. Az ütközésmegelőző rendszert, valamint a TGX és a TGS típushoz már elérhető, sávváltást és bekanyarodást segítő rendszert októbertől lehet majd rendelni a TGM típushoz.

Az MAN Individual részleg új, figyelmeztető funkcióval is ellátott, bekanyarodást segítő kamerás rendszere gyári megoldásként nyújt nagyobb biztonságot, különösen utólag beépítve idősebb járművekbe.

Fenntartható hatékonyság

Az akár 8,2 százalékkal csökkentett üzemanyag-fogyasztásával az új MAN tehergépjármű-generáció már eleve nagyon takarékos, ám most még hatékonyabbá válik. Tovább mérsékli az üzemanyag-fogyasztást a júliustól rendelhető új, dinamikus nyomatékszabályzó funkció, és szabadon gurításkor az alapjárati fordulatszám csökkentése. Ha mindezt a rendkívül hatékony MAN TipMatic 12 sebességváltóval társítják, amely mostantól szériafelszerelés a normál nyerges vontatókban, és ehhez hozzávesszük a külső tükrök elhagyásával, illetve a GM és GX fülkékhez érkező új külső napellenzővel tovább javított aerodinamikát, akkor további akár 3,7 százalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető a távolsági fuvarozásban a D26 motorral.

Digitális a jövő szemével

Szintén hozzájárulnak a hatékonyság fokozásához, ezért ennek éppúgy örülnek majd a flottamenedzserek, mint a távolról végzett funkciófrissítések kibővített választékának és az ingyenes MAN Driver App járművezetői alkalmazás új megoldásainak. A gépkocsivezető és a jármű teljesítményének kielemzésére szolgáló eszköz, az MAN Perform szintén megújul 2021 második fele és 2022 eleje között. Olyan új funkciókat kínál majd, mint például az automatizált flotta- és járművezető-kimutatások, valamint a teljesítménnyel kapcsolatos további adatok bevonásának lehetősége. Az MAN ServiceCare digitális karbantartáskezelő rendszer kezelőfelületként működik a járműadatok elemzésében és az adatoknak az MAN szervizébe való továbbításában ebben az új bővülési szakaszban, így szintén jelentős előnyt nyújt a jármű nagyobb rendelkezésre állása terén: a ServiceCare Center idejekorán magától felveszi a kapcsolatot az ügyféllel, ha meghibásodás jelentkezik a járművön – mielőtt ez a hiba lerobbanást eredményezne.

Végül, az új MAN tehergépjármű-generációhoz kapcsolódó digitális ajánlatcsomag is bővül. Az MAN Driver App is új funkciókkal rendelkezik az olyan korábbi képességei mellett, mint például az indulás előtti ellenőrzés támogatása és a sérülések jelentése, az MAN szervizkereső vagy a rövid kezelési útmutató. Újabb nyolc nyelven elérhető, további frissítésként immár hasznos tanácsokat ad a gazdaságos vezetési stílus kialakításához. A Perform szolgáltatással összefüggésben magyarázatot nyújt az egyéni vezetési stílus elemzésének kiértékeléséhez. Ezáltal a járművezetők még kényelmesebben használhatják az új MAN tehergépjármű-generációt, míg a fuvarozóvállalkozások a még nagyobb hatékonyság előnyét élvezhetik. Híven az MAN vezérelvéhez: Simplifying Business, azaz az üzletmenet egyszerűsítése.