V90 Cross Country Volvo Ocean Race

A Volvo Cars egy különleges kiadású V90 Cross Country modellel köszönti a Volvo Ocean Race rajtját, és támogatja a világtengereket szennyező műanyag hulladékok ellen folytatott küzdelmet

 

A prémium személygépkocsikat gyártó Volvo Cars  bemutatta díjnyertes V90 Cross Country terepképes kombi modelljének a 2017/18-as Volvo Ocean Race vitorlásverseny rajtját ünneplő különkiadását.

 

Az ügyfelek az autó megvásárlásával közvetlenül hozzájárulnak az óceánok állapotának megértését célzó erőfeszítésekhez. A Volvo Cars a V90 Cross Country Volvo Ocean Race különkiadás első 3000 eladott példánya után autónként 100 euróval támogatja a Volvo Ocean Race műanyag hulladékokkal kapcsolatos tudományos programját. Az összesen 300 000 eurós támogatással a Volvo Cars ismét megerősítette a környezetvédelem iránti, régről fakadó elkötelezettségét.

 

A Volvo Ocean Race tudományos programja keretében az idén rajthoz álló versenyhajókat olyan különleges szenzorokkal szerelték fel, amelyek segítségével a kutatók az óceánok legtávolabbi zugaiból is gyűjthetnek adatokat. Az érzékelők mérik a hőmérsékletet, a légnyomást, az áramlatokat és a szélsebességet, ami alapján a tudósok képesek lesznek pontosabban előre jelezni az időjárást, illetve precízebb globális klímamodelleket fognak tudni felállítani.

 

Ezen túlmenően a hajók mérik a környező víz sótartalmát, a benne feloldott CO2 mennyiségét, valamint az algák mennyiségét. A mikroműanyagokról gyűjtött egyéb adatokkal együtt ezek a mérések lehetővé teszik, hogy pontosabban felmérjük a műanyagszennyezés mértékét, illetve annak óceánjainkra gyakorolt hatásait. A program tudományos partnereinek egyike a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA).

 

Büszkén támogatjuk a Volvo Ocean Race tudományos programját, amely hozzájárul ahhoz, hogy minél alaposabban megismerjük földünk legnagyobb természetes erőforrásának: az óceánoknak a működését.” – nyilatkozta Stuart Templar, a Volvo Cars fenntarthatósági igazgatója. „Termelő vállalatként arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a környező világra gyakorolt hatásunkat, így számunkra tökéletesen testhez álló lehetőséget kínált ez a projekt, amely innovatív megközelítésben igyekszik megoldást keresni egy hatalmas környezetszennyezési problémára. Különösen releváns ez annak fényében, hogy jövőnket elektromos formában képzeljük el.”

 

Az autó maga is megoldást kínál a tengerek szennyezésének problémájára: szőnyegbetétei abból az Econyl nevű anyagból készültek, amelyet 100 százalékban újrahasznosított műanyagokból, többek között a tengerfenékről felszedett halászháló-maradékokból gyártanak.

 

A V90 Cross Country Volvo Ocean Race modellt a Volvo formatervezői és a vállalat Special Vehicles részlegének mérnökei fejlesztették ki. Ez a részleg a Volvo Cars torslandai (Svédország) létesítményében működik; az itt dolgozó szakemberek egyedi kialakítású modelleket fejlesztenek: nekik köszönhetjük például a felülmúlhatatlan fényűzést nyújtó Volvo Excellence modelleket, valamint a V90 és V90 Cross Country típusok rendőrségi kiviteleit.

 

A már ismert modellre épülő V90 Cross Country Volvo Ocean Race maradéktalanul kínálja a Cross Country modellektől megszokott és elvárt funkciókat és szolgáltatásokat: az összkerékhajtást, a megemelt szabad hasmagasságot, valamint a minden időjárási és útviszonyok között optimális vezethetőséget és kényelmet kínáló, egyedi hangolású futóművet.

 

A V90 Cross Country Volvo Ocean Race különleges, kifejező formai részleteivel és színvilágával tűnik ki a 90-es modellcsalád tagjainak sorából. Matt szürke és ragyogó narancssárga részletek – ahogy azokat a 2014-es Volvo Concept XC Coupé tanulmányon láthattuk – találkoznak a kristályfehér gyöngyház karosszériaszínnel, az egyedi keréktárcsákkal és különleges varrású kárpitokkal.

A V90 Cross Country Volvo Ocean Race egy olyan kiegyensúlyozott, remek közúti és terepalkalmassággal bíró modell, amely aszfaltozott utakon éppúgy otthonosan mozog, mint a civilizációtól távol.” – mondta Dan Olsson, a Volvo Cars Special Vehicles részlegéért és tartozékprogramjáért felelős alelnöke. „Ezen túlmenően egy sor egyedi funkciót kínál alapkivitelben: ilyen a beépített, kiemelhető zseblámpa, az extra elektromos csatlakozó aljzatok, vagy az ötletes, víz- és koszálló anyagok.”