Valami készül! (Fotókkal)

A Toyota levédte a TJ Cruiser nevet; új városi crossover modell érkezik?

A Toyota TJ Cruiser – a márka forradalmian új elképzelése a városi crossoverre – nemsokára megjelenhet a szalonokban. A modellel kapcsolatos információkat jelenleg hét lakat alatt őrzik, szinte semmit nem lehet tudni az érkező autóról. Ugyanakkor a találgatásokat csak tovább erősíti, hogy a Toyota nemrégiben levédette a TJ Cruiser modellnevet.
A legvalószínűbb jelölt, amely ezen a néven kerülhet sorozatgyártásra, az FT-4X tanulmánymodell, amely az idei New York-i Autószalonon mutatkozott be.
A Toyota TJ Cruiser – ha valóban gyártásba kerül – a japán márka második városi crossovere lesz. Az első ilyen a közelmúltban debütált Toyota C-HR volt, mely bemutatása óta nagy sikernek örvend a kategóriában – Európában az első négy hónapban 80 ezer példányt adtak el belőle, vagyis a Toyota által tervezett éves eladás 80 százalékát négy hónap alatt elérték. Ugyanakkor a vállalatnál úgy gondolják, hogy a TJ Cruiser nem lesz közvetlen konkurense a C-HR-nek, mivel az előbbi egy merész formatervű városi modell, míg a TJ Cruisernek sokkal nyersebb, off-roadosabb karaktere lesz.
Az FT-4X koncepcióautóban felbukkant néhány érdekes megoldás, amelyek összekapcsolják az egyedi dizájnt a praktikumhoz való kreatív hozzáállással, és ezek egy részének megjelenése nem kizárt a végleges modellnél sem. Ilyenek például az első fényszórók, amelyeket ki lehet venni a karosszériából, hogy zseblámpaként használhassuk. A városi tulajdonosok Szent Grálja lehet a hátsó multi-hatch ajtó, amely felhasználástól és helytől függően felfelé és oldalra is nyitható. Nem csak a fényszórók, az audio rendszer beépített hangfalai is kivehetőek.

A szerszámláda-szerűen kialakított belső térben pedig egyéb praktikus megoldásokat is találunk – a középső könyöktámasz szerepét egy szőtt háló tölti be, az első ajtók fogantyúi pedig vizespalackokként is használhatók.
A külső tükörbe egy GoPro kamerát építettek be, a hátsó ajtón pedig egy hűtő és egy főzőlap kapott helyet, és természetesen nem spórolták ki az elektromos és USB-aljzatokat sem. Ezeknek a megoldásoknak egy részét valószínűleg a TJ Cruiser is megkapja, bár egyelőre tippelni sem érdemes arra, hogy mi marad, és mi megy.
Habár az FT-4X motorterébe négyhengeres benzinmotor került, belső források szerint reménykedhetünk benne, hogy – hasonlóan a C-HR-hez – a sorozatgyártású TJ Cruiserbe is választhatunk majd benzin-elektromos hibrid meghajtást is. További részletek hamarosan.