Változik a nemzetközi forgalom

Ausztria

Budapest és Bécs között továbbra is egész nap óránként közlekednek az EuroCity és a railjet xpress vonatok.

A menetrendváltástól bővítik a Budapest és Graz közötti közvetlen vonatok számát. A jelenlegi Rába InterCity helyett decembertől kedvezőbb indulási idővel két pár vonat is közlekedik Budapest és Stájerország fővárosa között: a Keleti pályaudvarról 8:15-kor induló Mura, valamint a 16:15-kor induló Dráva InterCity vonat közül a Dráva IC Grazból Mariboron át egészen Ljubljanáig közlekedik. A vonatokban közlekedő IC+ kocsikban a kerékpárszállítás is lehetséges lesz.

Románia, Erdély

Új nemzetközi összeköttetést hoz létre a vasúttársaság Budapest, Arad és Temesvár között, és a jelenleginél sűrűbb menetrendet vezet be 4 új pár vonat révén. A fejlesztés eredményeként kétóránként, ütemes menetrend szerint közlekednek a vonatok napközben. Ezek közül a Béga és a Körös IC Temesvárra, a Maros és a Zaránd IC-k pedig Aradra közlekednek.

Corvin néven új éjszakai nemzetközi vonatpár közlekedik Kolozsvár és Magyarország, valamint Ausztria között. A Corvin éjszakai kocsijai Bécs és Kolozsvár között közlekednek, a Győr–Budapest–Szolnok–Püspökladány–Nagyváradon útvonalon. A vonat Kolozsvár felé Bécsből 19:42-kor, a Keleti pályaudvarról 23:10 perckor indul és 8:23-kor érkezik Kolozsvárra, ellenkező irányban 21 órakor indul Kolozsvárról, a Keletibe 5:10-re, Bécsbe 8:21-re érkezik.

Ukrajna, Kárpátalja

Bővülnek a közvetlen távolsági eljutási lehetőségek Magyarország és Munkács között. A Budapest és Munkács között közlekedő Latorca InterCity mellett új közvetlen vonatpár közlekedik reggel Nyíregyházáról Munkácsra, ellenkező irányban este Munkácsról egészen Budapestre.

Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Németország

Decembertől bővíti a MÁV-START a Budapest és Kassa közötti nemzetközi összeköttetést, a két város között a Hernád InterCity vonatok egész nap kétóránként fognak közlekedni a Budapest–Miskolc–Hidasnémeti útvonalon. A Budapest – Kassa között közlekedő InterCity vonatok közül egy párral lehetőség nyílik átszállás nélkül tovább utazni Eperjesig.

A Budapest–Pozsony–Prága között közlekedő ütemes, kétóránkénti EuroCity-khez igazodva decembertől a Berlin, Prága, Varsó felé közlekedő éjszakai Metropol EuroNight a Keleti pályaudvar helyett a Nyugatiból indul és oda érkezik.

Budapest és Hamburg között közlekedő Hungária EuroCity egy csehországi pályafelújítás miatt csak Prágáig közlekedik 2022 szeptemberéig.