Zseniális ötlet! Könnygázzal harcolna az autótolvajok ellen a Toyota

Különleges, személyre szabott fedélzeti illatosító berendezést szabadalmaztatott a napokban a Toyota. A csatlakoztatott technológia akár lopásvédelemre is alkalmazható volna, bár gyanítjuk, inkább kényelmi funkcióként valósulhat meg.

Az autó-illatosító használatának igénye alighanem egyidős a zárt utasterek megjelenésével. A visszapillantó tükörre akasztható, esetleg a légbeömlő rostélyra csíptethető megoldásoknál jóval kifinomultabbak azok, ahol egy gyárilag kialakított, jó esetben rejtett tartályból adagolja – kívánságra vagy előre beállított időközönként – az illatanyagot a rendszer, az ügyfél ízlése szerint vagy véletlenszerűen váltogatva a parfümöket. A Toyota ezeknek a berendezéseknek alkotta meg a XXI. századi verzióját, egy igen érdekes – és felettébb furcsa – funkcióval egészítve ki a hangulatfestő technológiát.

Az alapvető elképzelés logikusan következik napjaink technológiai forradalmának vívmányaiból. Ma, amikor az autók egyre nagyobb mértékben képesek alkalmazkodni tulajdonosaikhoz, magától értetődőnek tűnik, hogy ne csak az ülésbeállítást, az utastéri hőmérsékletet és a rádióadókat tárolja és alkalmazza automatikusan a rendszer. Hanem egy adott felhasználó észlelésekor – ezt a legtöbb autógyártó a mindig nálunk lévő okostelefon azonosításával oldja meg, de elképzelhető biometriai mérések, ujjlenyomat, retinavizsgálat stb. alkalmazása is – kedvenc illatát is. Amint a felhasználó megközelíti a járművet, megkezdődik a parfüm bejuttatása az utastérbe, így mire kinyitja az ajtót, a jól megszokott illat veszi körül.

A Toyota frissen szabadalmaztatott rendszere pontosan ez utóbbit valósítja meg, két fontos extrával kiegészítve. Az egyik az illatok semlegesítése: amint kiürült az utastér, és bezáródtak az ajtók, a vezérlés olyan anyagot permetez az utastérbe, amely semlegesít minden kellemes vagy kellemetlen illatot. Így a következő felhasználó tiszta lappal, illetve tiszta levegővel indíthat: a megoldás az előző sofőr illatától éppúgy hatékonyan megszabadul, akárcsak a család négylábú kedvenceinek jellegzetes szagától.

Azonban egészen más a helyzet