2019-ben több mint 3 millióan utaztak a MÁV-START nemzetközi járatain

Belföldi utasforgalom

2019-ben közel 138 millióan utaztak az országhatáron belül a MÁV-START járatain. A vonalak többségén nőtt a forgalom az előző évhez képest. Legnagyobb arányban, 22,5 százalékkal a Budapest–Esztergom (2-es) vasútvonalon nőtt, melynek okai között a vonal villamosítása, a menetidő csökkenése és a Flirt motorvonatok forgalomba állítása egyaránt szerepel. Nem sokkal marad el a Budapest–Kunszentmiklós-Tass (150a) és a Budapest–Tatabánya (1) vonalszakasz növekedése sem ettől, a 21 és 16 százalékos eredménnyel.

Az utazások számának abszolút értékű növekedését vizsgálva pozitív eredményt ért el a már említett a tatabányai elővárosi vonalszakasz, amelyen több mint 600 ezerrel nőtt az utazások száma, az esztergomin 710 ezerrel több utazás volt, a kunszentmiklósin 317 ezerrel nőtt az utasszám; a székesfehérvári vonal elővárosi és távolsági szakasza egyaránt eléri a növekedés a 320 ezer utazást.

Az utasok számának növekedése – kivéve a hatvani vonalat, ahol jelenleg is zajlanak a felújítási munkálatok – több, az utasok számára kedvező, már befejezett fejlesztésre vezethető vissza: pályafelújítás, ehhez kapcsolódóan menetidő-csökkenés, korszerű motorvonatok forgalomba állítása, de ide sorolhatjuk a több év után 2019 nyarán a Balaton déli partján újra közlekedő étkezőkocsik forgalomba állítását is. A menetrendi és szolgáltatási fejlesztéseknek köszönhetően – több IC kocsi, a déli parton étkezőkocsi – 2019 nyarán 120 ezer fővel, 7,5 százalékkal nőtt meg balatoni vasútvonalak forgalma.

Szintén a 2019-es év nagy változása volt a jegyvásárlási szokások átalakulása. A MÁV app, mint önálló értékesítési csatorna előretörése összevethető azzal a növekedéssel, melyet az internetes jegyvásárlás, illetve ahhoz kapcsolódóan az e-vonatjegyek értek el. Tavaly közel 4,6 millió darab belföldi vasúti menetjegyet, bérletet és felárat vásároltak az utasok a MÁV alkalmazáson keresztül. Jellemző az applikáció népszerűségének növekedésére, hogy míg tavaly januárban 4,2 százalék volt a MÁV app aránya az eladott jegyek számából, addig decemberre ez 9,5 százalékra, azaz több mint a duplájára nőtt egy év alatt. Ezen belül az értékesített jegyek száma 2019 utolsó negyedévében megháromszorozódott az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

további fejlesztéseknek köszönhetően, ez év első felétől lesz lehetőség menetjegyet váltani a felszállási állomástól a menetrend szerinti indulási idejénél később induló vonatra is az alkalmazáson keresztül.

Háttér-információk:

Magyarország és Erdély, kiemelten Székelyföld közötti átszállásmentes eljutást biztosító éjszakai vonat, a Budapestről Kolozsváron és Csíkszeredán keresztül Brassóba közlekedő Corona InterCity szolgáltatásfejlesztése több lépcsőben, 2020 végéig valósul meg. Első lépésként idén ősszel ebben a vonatban is közlekedtet a MÁV-START étkezőkocsit, valamint modernebb jármű állt forgalomba a vonatban. A 2019. december 15-i menetrendváltástól a hálókocsi is klimatizált, korszerűbb jármű lett. A vonat utasai a háló- és fekvőhelyes kocsikban reggelit is kapnak.

A Budapest és Bécs között közlekedő nemzetközi vonatok szolgáltatási színvonalának javítására jelentős hangsúlyt helyeztek. 2019 őszétől a bécsi EuroCity vonatokban már többségében frissen korszerűsített, megújult külső és belső megjelenésű ülőhelyes kocsik vannak. A járműállomány fejlesztésén túlmenően a fedélzeti szolgáltatásokat is javítja a MÁV-START: ebben a viszonylatban álltak forgalomba először az új koncepció alapján üzemeltetett étkezőkocsik. A kor követelményeinek megfelelő, az online megvásárolható elektronikus nemzetközi menetjegy bevezetése is ebben a viszonylatban várható 2020 tavaszán.

A MÁV-START minden évben, június közepétől szeptember elejéig közvetlen éjszakai vonatokat közlekedtet az Adria horvát és szlovén partszakaszának kedvelt üdülőhelyeire: Splitbe, Fiuméba és Koperbe. A vonatokról kedvező átszállási lehetőség adódik Pula és Trieszt felé is. A tengerpartra tartó éjszakai vonatok háló- és fekvőhelyes kocsikat is továbbítanak, így kényelmesen lehet utazni – ezeket a kocsikat egyre növekvő számban veszik igénybe. Az éjszakai kocsikban 2017-ben 14 700, 2018-ban 18 900 utas választotta a tengerhez jutáshoz a vasutat, majd 2019-re a növekedés folytatódott: a nyári szezon alatt csaknem 20 ezren utaztak így az Adriára.