Életmentő összefogás

Közlekedési cégek, szervezetek és autós influenszerek indítottak kampányt a gyorshajtás ellen, bárki csatlakozhat hozzájuk

A legkisebb sebességhatár-átlépés is emberéletbe kerülhet, társadalmilag mégis elfogadott a megengedettnél gyorsabban hajtani Magyarországon. Ezt a veszélyes „normát” kívánja megdönteni a BKK és a Budapest Közút által indított kampány, amelyhez számos autós influenszer, és médium, illetve civil szervezetek is csatlakoztak. A #azélet1 elnevezésű akció arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfelelő sebesség megválasztása, és így az élet védelme a közlekedés során egyéni döntés és felelősség kérdése.

„A 70 hetven, az 50 ötven, a 30 harminc, az élet 1” – hirdeti a BKK és Budapest Közút most induló, gyorshajtás-elleni kampányának plakátja arra utalva, hogy nem véletlen a sebességhatárok meghatározása, azok betartása pedig „életbevágó”. A legkisebb sebességtúllépésnek is tragikus következményei lehetnek.

Emberi döntések

A Budapesti Közlekedési Központ a fővárosi közlekedés szervezőjeként számos eszközzel küzd a biztonságosabb közlekedésért. A Fővárosi Közgyűlés által nemrég elfogadott Közlekedésbiztonsági Stratégia végrehajtásának részeként, az önmagát magyarázó infrastruktúra kialakításának és a sebességmérő-kamerarendszer támogatása mellett a közlekedés szereplőinek edukációját is kiemelt feladatként kezeli.

“Az utcák, az utak és a járművek csak tárgyak, önmagukban veszélytelenek. Rajtunk, embereken múlik, hogyan használjuk ezeket. A közlekedési szabályok megszegése, a sebességtúllépés emberi hiba, sőt emberi döntés” – hangsúlyozza dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója. – “Az Árpád hídi gázolás idén már a sokadik olyan eset, amikor védtelen emberek esnek áldozatul valakinek a rossz, felelőtlen döntése miatt.  Ez rámutat arra, hogy nagy a baj és mielőbbi beavatkozásra, összefogásra van szükség.”

A Budapest Közút állásfoglalása szerint elengedhetetlen, hogy a közlekedők figyelembe vegyék mindazokat a jelzéseket, melyek a városi forgalomban való haladást szabályozzák, és kialakításuknak megfelelően használják az egyes utakat, útszakaszokat. Mint kiemelik: a biztonságos közlekedés alapfeltétele, hogy az emberek ismerjék és betartsák az egyes közlekedési módokra és eszközökre vonatkozó szabályokat, és nem utolsó sorban legyenek tekintettel egymásra.

Bárki csatlakozhat a kampányhoz

Csatlakozásukkal a kampányhoz a gépjárművezetők egyéni felelősségének fontosságát hangsúlyozzák a közlekedésben azok az autós influenszerek és médiumok is, amelyek felvállalták a kampány népszerűsítését, üzeneteinek megosztását.

 

“Minden rendelkezésünkre álló eszközzel küzdünk a közlekedés veszélyeinek csökkentéséért: a BKK által előkészített és megvalósított projektek során a közlekedésbiztonsági elveknek megfelelő módon tervezzük meg fejlesztéseinket. A hamarosan induló újabb VEKOP projektünk keretében a Serfőző utca és az Árpád fejedelem útja kereszteződésének átalakítását is az önmagát magyarázó utak elvei szerint terveztük meg a legvédtelenebb úthasználók biztonságát szem előtt tartva. Azért, hogy városszerte a közlekedésbiztonsági elveknek megfelelő környezetet alakíthassunk ki, dolgozunk egy egységes, könnyen alkalmazható infrastruktúra-sztenderd kézikönyvön. A Budapest Közúttal közösen folytatjuk a gyalogátkelőhely felújítási és kijelölési programot, és az útburkolati jelek megújítását. Stratégiai közútkezelőként fontosnak tartjuk, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyek környezetében maximum 50, de inkább 40 km/óra legyen a megengedett sebesség. Mindemellett pedig tévhitek megdöntésével, tények és adatok bemutatásával edukálunk” – mondja Bodor Ádám a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója.

Ilyen tény például, hogy ha egy gépjárművezető 30 helyett 50 km/órás sebességgel üti el a védtelen gyalogosan közlekedő embert, közel 400 százalékkal magasabb az esélye annak, hogy az halálos sérülést szenved. Egy lakóutcában 30 helyett 50-nel menni arányosan olyan, mint az Árpád hídon 70 helyett 120-szal haladni. Már a kis mértékű sebességtúllépés is emberi életekbe kerülhet.

“Jelenleg teljesen elfogadott 30 helyett 40-nel, 50 helyett 60-nal, 70 helyett 80-nal, vagy még többel menni. Szeretnénk, ha nem férnének bele a »csak felvettem a forgalom ritmusát«, a »sebességmérő nem mér pontosan«, a »csak el akartam érni a zöldet« típusú önfelmentések. A sebességhatárok okkal születnek” – magyarázza Bodor Ádám. – “A sebességkorlátozás meghatározásánál minden esetben az utak és utcák fizikai kialakítása és az ezeket használó emberek viselkedése játssza a főszerepet.”

Bárki követe lehet a #azélet1 kampánynak, aki megosztja a mottót a közösségi médiában, és ezzel nyilvánosan vállalja a sebességhatárok betartását.

A szervezők az #élet1 kampány keretében a következő hetekben megdöbbentő tények és adatok megosztásával, túlélők beszámolóival, külföldi példákkal hívják fel a figyelmet a gyorshajtás veszélyeire posztokban, sajtóanyagokban, figyelemfelkeltő videókkal és beszélgetésekkel.

A kampány indítói további szervezetek csatlakozását várják.

Csatlakozó szervezetek:
Járókelő
Magyar Kerékpárosklub

Csatlakozó autós influenszerek és médiumok:
begurulva.huegyszermarlattamautot.humiazablogger.hupodcars.hu,    https://www.instagram.com/bertapress/https://www.tiktok.com/@bertapress, https://www.tiktok.com/@tesztalelkemindennek/,