2021-ben megépíti a jövő városának prototípusát a Toyota

A Toyota a világ legnagyobb tech rendezvényén, a Las Vegas-ban megrendezésre kerülő a CES fogyasztói elektronikai kiállításon jelentette be, hogy 2021-től Japánban, a Fuji hegy lábánál található 175 hektáros területen építi meg a jövő városának prototípusát. Az Összefont Város elnevezésű település összekapcsolt ökoszisztémáját hidrogén üzemanyagcellák látják majd el energiával.

A világ vezető autógyártójából a világ vezető mobilitási szolgáltatójává váló és a jövő városainak ökoszisztémájában számos területen közreműködni kívánó – és az érintett területeken vezető fejlesztőnek számító – Toyota által „élő laboratóriumnak” szánt Összefont Város állandó lakosok és kutatók otthonául szolgál majd, akik valós környezetben fejleszthetik és tesztelhetik az önvezetés, a robotika, a személyes mobilitás, az okosotthon és a mesterséges intelligencia témakörébe tartozó technológiákat. A Toyota által megálmodott jövővárosról az alábbi linken tekinthető meg videó:

„Egy teljes várost a nulláról felépíteni – még akkor is, ha a mérete kicsi – különleges lehetőség a jövőbeni technológiák fejlesztésére. Ebbe a város infrastruktúrájának digitális operációs rendszere is beletartozik; az emberek, az épületek és a járművek összekapcsolódnak, és adatszenzorokon keresztül kommunikálnak egymással. Így képesek leszünk a mesterséges intelligencia technológiáját – virtuális és fizikai területen is – tesztelni, és potenciálját maximalizálni.” – fogalmaz Akio Toyoda, az önvezető technológiák, a környezetbarát energiaforrások, a mesterséges intelligencia és a robotika területén egyaránt vezető fejlesztőnek számító Toyota világszintű elnöke.

A Toyota más kereskedelmi és tudományos partnereket is együttműködésre invitál, és a téma iránt érdeklődő tudósokat is meghívja, hogy a helyszínen, ebben az egyedülálló, valós inkubátorban dolgozzanak a projektjeiken.

„Mindenkit szeretettel várunk, akit inspirál az a feladat, hogy miképpen lehetne jövőbeli életünket fejleszteni. Szeretnénk, ha használnák ennek az egyedülálló kutatási ökoszisztémának az előnyeit, és csatlakoznának hozzánk annak érdekében, hogy még jobb életet és mobilitást teremtsünk mindannyiunk számára.” – hívja fel együttműködésre a világ vezető kutatóit és fejlesztőit és a potenciális partner vállalatokat Akio Toyoda, akinek vezetése alatt a Toyota a világ vezető autógyártójából vezető felelős, környezettudatos jövőformáló vállalattá vált.

Az Összefont Város megtervezésére a Toyota Bjarke Ingels dán építészt, a Bjarke Ingels Group (BIG) ügyvezetőjét kérte fel. Ingels csapata eddig is több rendkívüli projekt tervezését végezte: az ő munkájuk volt számos felhőkarcoló San Franciscóban és Vancouverben, a második World Trade Center New Yorkban, és a Google új főhadiszállása is.

„Izgatottan várjuk, hogy elkezdhessünk dolgozni Akio vízióján. Ilyen méretű és hatású projektre eddig még sosem kaptunk megbízást.”– fogalmaz Bjarke Ingels, a BIG ügyvezetője.

A jövő városa

A város terve háromféle útfelhasználást határoz meg: csak gyors járművek számára, közös használat alacsonyabb sebességgel közlekedőknek és gyalogosoknak, valamint parkszerű promenádok kizárólag gyalogosok számára. Ez a három útfajta szövődik össze egy organikus rácsmintázatba, így segítve az önvezetés tesztelésének felgyorsítását. A tervek szerint a város teljes mértékben fenntartható módon épül, szinte kizárólag fából, a szénlábnyom minimalizálásának érdekében. Ehhez a hagyományos japán asztalosmunkát robotizált gyártási módszerekkel kombinálják. A tetőket napelemes panelekkel borítják, energiájuk a hidrogén üzemanyagcellák által termelt energiát egészíti ki. A Toyota a város kültéri részeit természetes és hidrakultúrás vegetációval tervezi betelepíteni.

A lakosok hétköznapi életét a legmodernebb embert támogató technológiával, például otthoni robotikával segítik majd. Az otthonokban, a bent lakók egészségére szenzoros mesterséges intelligencia ügyel, egyúttal kielégítve alapvető szükségleteiket is, és kényelmesebbé téve mindennapjaikat. Mindez lehetőséget teremt az összekapcsolt technológia széles körű elterjesztésére, méghozzá az integritás és a bizalom megőrzésével, biztonságosan és pozitívan. A lakosok szállítását a főbb útvonalakon kizárólag teljesen önvezető, zéró károsanyag-kibocsátású járművek végezhetik. A város szállítási és kereskedelmi feladatait önvezető Toyota e-palette modellek végzik.

A közösségi életet helyi parkok, egy központi rekreációs park, valamint egy szociális eseményeket befogadó központi pláza színesíti. A Toyota hisz abban, hogy az emberi kapcsolatok támogatása egy város életének egyenrangúan fontos része. A Toyota tervei szerint az Összefont Városban a vállalat alkalmazottai és családjaik, nyugdíjas párok, kereskedők, látogató tudósok és ipari partnerek fognak élni. A tervek szerint eleinte 2000 ember, aztán a város fejlődésével egyre több.

Van mód a csatlakozásra

A város kialakításának első lépései már 2021 elején megkezdődnek. Amennyiben valaki szeretne a Toyota partnere lenni az Összefont Városban kialakításában, az a https://www.woven-city.global/ weboldalon jelentkezhet.