2026-tól Honda erőforrás repíti az Aston Martin F1-es versenyautóit

A Honda a 2026-os szezontól részt vesz az FIA Formula One® világbajnokságon az Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® Team erőforrás-szállítójaként

  • Mivel a 2026-os F1-szabályok háromszorosára növelik az elektromos teljesítményt, a Honda új partnerrel indul az F1-be.
  • A Honda az új F1-es kihívásokon keresztül csiszolja e-motor- és akkumulátortechnológiáit, és visszavezeti őket a tömeggyártásba.

A Honda Motor Co., Ltd. ma bejelentette, hogy a 2026-os szezontól erőforrás-beszállítóként részt kíván venni az FIA*1 Forma-1-es világbajnokságon (F1). A Honda megállapodott abban, hogy együttműködési szerződést köt az Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® Teammel, hogy olyan erőforrásokat szállítson, amelyek megfelelnek a 2026-os szezonban hatályba lépő új F1-es erőforrás-szabályozásnak.

A szén-dioxid-semlegesség 2030-ra való elérésére irányuló cél érdekében a 2026-os szezontól az F1 új szabályozást vezet be, amelynek motor/villanymotor maximális teljesítményaránya 50/50. Ez jelentős növekedést jelent a villamosenergia-felhasználásban a jelenlegi arányhoz*2 képest, miközben 100%-ban fenntartható tüzelőanyag használatára is szükség van.

Konkrétan a 2026-os előírások a motor teljesítményének csökkentését írják elő, miközben megháromszorozzák az energia-visszanyerő rendszer (ERS) teljesítményét, amely bizonyos helyzetekben, például fékezéskor visszanyeri a kinetikus energiát, és elektromos energiává alakítja át. Ez a maximális teljesítményt eredményezi, amely nagyjából egyenlő a motor és a motor között.

Az F1-es erőforrás-szabályozásban bekövetkezett változások összhangban vannak azzal az iránysal, amelyet a Honda a szén-dioxid-semlegesség megvalósítása felé tart. Ezen előírások betartásának komoly jelentősége lesz abból a szempontból, hogy a Honda számára fontos lehetőségeket biztosít a jövő technológiáinak ebbe az irányba történő fejlesztéséhez. Erre a meggyőződésre alapozva a Honda úgy döntött, hogy új kihívás elé állítja az F1-es versenyzést.

A Honda Racing Corporation (HRC), amely 2022 óta az autó- és motorsport-tevékenységekért is felelős, az erőegységek fejlesztéséért, a versenyen való részvételért és az F1-es versenyek lebonyolításáért is felelősséget vállal.

*1Fédération Internationale de l’Automobile
*2A jelenlegi 2023-as szabályozás szerint az elektromos motor hozzájárulásának a teljesítményhez viszonyított aránya valamivel kevesebb, mint 20%.
*3 A Forma-1-csoport több vállalatból álló szervezet, amely az F1-es versenyzés teljes kereskedelmi területéért felelős, beleértve a Forma-1 kereskedelmi jogainak gyakorlásáért felelős Forma-1 Adminisztrációt (FOA), valamint a Forma-1-es menedzsmentet (FOM), amely az F1-es versenyek promóciós és marketingtevékenységéért felelős. F1.