92 teherautónál és 24 busznál találtak szabálytalanságot

    A gépjármű alkalmasságát, a gépjárművezetői okmányokat és főként a menetíró készülékeket ellenőrizték a szakemberek a magyar autópályákon és főutakon október 15-17. között, a megvizsgált több mint 1200 járműből 92 teherautónál és 24 busznál találtak valamilyen szabálytalanságot – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

    Az ellenőrzött 1100 tehergépkocsi és 123 busz mintegy harmada külföldi volt.
    A közlemény szerint a menetíró készülékkel vagy a vezetési idővel összefüggésben 45 tehergépkocsinál és 21 autóbusznál állapítottak meg hiányosságot.


    Öt tehergépkocsit és hét autóbuszt műszaki vagy közlekedésbiztonsági szabályszegés miatt azonnal kitiltották a forgalomból.


    Az akció a 14 európai ország közlekedési hatóságait tömörítő Euro Control Route (ECR) ellenőrzéssorozatának része volt.  


    Az ECR idén hat alkalommal tartott ilyen jellegű akciót, ezek során a Magyarországon megvizsgált több mint 6600 személy- és áruszállító járműből minden tizedik problémásnak bizonyult.


    A nemzetközi ellenőrzésben a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek megelőzése és a szabálykövető vállalkozások védelme érdekében novemberben is részt vesz a magyar hatóság – olvasható az ITM közleményében.