Új termelési rekordot ért el az Iveco Bus

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett az IVECO BUS, amikor Vysoké Mýto-i üzemében augusztus 26-án az Arriva csehországi leányvállalatának átadta a negyvenezredik CROSSWAY autóbuszt. Az új gyártási rekord egyértelműen jelzi a CROSSWAY típuscsalád európai vezető pozícióját a helyközi autóbuszok piaci szegmensében.

Alacsonybelépésű és normál padlómagasságú változataival kifejezetten az elővárosi és városközi személyszállítás kihívásaira adott válaszként született a közel egy évtizede bemutatott CROSSWAY sorozat. Az autóbusz Euro 6 minősítésű dízelmotoros, valamint földgázüzemű változatainak köszönhetően a környezetvédelmi célkitűzésekkel is összhangban áll. A CROSSWAY család nemcsak a vásárlók, hanem a nemzetközi szaksajtó részéről is széleskörű elismerésben és számos jelentős kitüntetésben részesült. Ilyen például a CROSSWAY Low Entry modell dízel-, illetve földgázüzemű változata számára odaítélt „Nemzetközi Helyi és Távolsági Autóbusz Díj 2017” („International Bus & Coach Award 2017”) és „A 2018-as Év Hosszú Távon Fenntartható Autóbusza” („Sustainable Bus of the Year 2018”) díj.

Az Európában – különösen Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Kelet-Európában – a helyközi autóbuszok piaci szegmensének vezetőjeként ismert CROSSWAY új szintre lépett a 40 ezer darabos gyártási rekordjával. A privát személyszállító cégek és a közösségi közlekedési nagyvállalatok körében egyaránt rendkívül népszerű modellsorozat ismét igazolta, hogy sokoldalúságával és nyereségtermelő képességével különösen vonzó az ügyfelek számára.

A CROSSWAY negyvenezredik jubileumi példánya Cursor 9 motorral és 14,5 méter hosszúságban készült, és egyaránt jelentős mérföldkő az IVECO BUS, valamint a Vysoké Mýto-i gyártóegység számára. Az első és középső ajtóval felszerelt CROSSWAY LE Line kivitel könnyű felszállást biztosít a kerekesszékes utasoknak, és egyike az Arriva leányvállalat flottájának megújulását szolgáló tizenöt darabos megrendelésnek. Az Arriva jelenleg mintegy kétezer járművet üzemeltet az országban, és több mint 115 millió utast szállít évente.

„Büszkeséggel tölt el, hogy az Arriva vállalathoz kerül a CROSSWAY negyvenezres sorozatszámú példánya. Hosszú távon támogatjuk a korszerű és kiemelkedő minőségű autóbuszok helyi gyártását. Ezt utasaink is méltányolják, hiszen e járművek fokozott kényelemet nyújtanak az utazásaik során. Valamennyi új autóbusz légkondicionáló berendezéssel, magas háttámlájú, kényelmes ülésekkel és útvonalinformációs LCD-képernyőkkel készült, de wifihálózatot és a mobilkészülékek töltésére szolgáló USB-csatlakozókat is kínál” – nyilatkozta Daniel Adamka, az ARRIVA TRANSPORT ČESKÁ REPUBLIKA vezérigazgatója.

Az autóbusz a prágai közlekedési vállalat (Prague Integrated Transport) rendszerében áll szolgálatba, az utasok az oldalán feltűnő „40 000” számról ismerhetik fel.

E jelentős eseménynek köszönhetően immár Vysoké Mýto gyára is referenciaként szolgálhat az autóbusz-iparágban. A Prágától 180 kilométerre keletre működő létesítmény a több mint 120 éves történelmének gazdag hagyományait is felhasználja a helyi és távolsági autóbuszok gyártásában. Csehország egyik legnagyobb munkáltatója 3800 alkalmazottjával és 1700 alvállalkozójával, egyúttal az évi több mint négyezer járművel Európa legfontosabb autóbuszgyártói közé tartozik.

„Új termelési rekordjával a CROSSWAY megerősítette egyértelmű vezető pozícióját a helyközi autóbuszok kategóriájában. Megnövelt hatótávjának köszönhetően immár földgázüzemű változatban is mindenfajta igényre optimális megoldást kínálhatunk” – kommentálta Stephane Espinasse, az IVECO BUS márkaigazgatója.

Vysoké Mýto gyára a World Class Manufacturing bronzérmet is elnyerte, amely a gyárak világszinten is legmagasabb követelmények szerinti működtetését célzó, a termelési rendszerek szervezését kiértékelő nemzetközi módszertan. Ez az elismerés összhangban áll a vállalat mindazon elkötelezettségével, amellyel folyamatosan még hatékonyabbá és rugalmasabbá fejleszti gyártási folyamatait, miközben aktív és állandó beruházási politikájával a világ legversenyképesebb vállalatai közé kívánja pozícionálni magát.

„A negyvenezredik CROSSWAY fontos mérföldkő az IVECO BUS és valamennyi Vysoke Myto-i munkatársunk számára. Ez a gyár kulcsszerepet játszik márkánk globális fejlesztési terveiben” – foglalta össze Sylvain Blaise, a globális autóbusz-üzletág igazgatója.