Hatalmasat nőtt a finn használtautó import

Az elmúlt év végén 2,720 millió személyautó közlekedett az 5,5 milliós Finnország útjain, átlagos koruk 12,1 év volt. A finnek ugyanakkor jobban szeretnek használt kocsit vásárolni – írja az yle.fi portál, hozzátéve, hogy a használtimport 21 százalékkal 20 ezer darab fölé bővült az első félév során. Összehasonlításul: nálunk 0,1 százalékkal 79 150-ra emelkedett a használtimport darabszáma június végéig.

Más különbség is van a finn és a magyar használtpiac között. Amíg a finnek főként Svédországból és Németországból származó autóik átlagos kora 6 és 7 év között van, addig nálunk a használtimport 60 százalékát tették ki a 10 évnél öregebb modellek, ami tovább rontja a magyar személyautóállomány 2018 decemberében elért 14,2 éves átlagos korát.

Jóllehet a magyar használtimport is főként Németországból származik, a finnek nem versenytársai a magyar vásárlóknak, mert ők átlagosan 18 ezer eurót adnak egy-egy kocsiért. Erre jön még odahaza az átlagosan 5 ezer eurós adó, úgyhogy a végösszeg 23 ezer euróra rúg.

A személyautókra kivetett magas adót okolják a márkakereskedők, hogy csökken az új modellek forgalma, ugyanakkor azt szeretnék elérni, hogy egy adóreform preferálja az alacsony károsanyag kibocsátású, modern motorokkal ellátott gépkocsik forgalmát.

„A lendület alapján arra számítunk, hogy idén 46 ezer használt autó behozatalára kerül sor” – tájékoztatta a portált a finn autóipari szövetség. Az első hat hónap összesítésében stagnálás látható ezen a területen, 79.150 gépkocsit helyeztek forgalomba az illetékes hatóságok, 0,1 százalékkal, 47 autóval többet, mint 2018 első félében.