Juke első fejezet – A bátor kezdet

Mindenki el volt ámulva… Egy bátor kezdetről beszéltek”

Alfonso Albaisa, akkor Nissan Design Europe Alelnök, most Globális Dizájn Senior Alelnök, Nissan Motor Limited:

Példa nélküli volt. Az ablakon kitekintve, azt láttuk, hogy nem volt referencia a piacon, amiből dolgozhatnánk viszont a kreatív magvak azonnal és erőteljesen szárba szökkentek. Tudtuk, hogy alapjaiban szeretnénk valami mást alkotni, nem csak egy kisebb QASHQAI-t.

Hogy a piacon is leteszteljük az általunk kiválasztott dizájnt, bemutattuk a Qazanza koncepció autót 2009-ben, és a reakciók visszaigazolták a megérzésünket.

A merész dizájnnal, egy új autó kultúrát alkottunk egy olyan területen, ami korábban példátlannak számított. Ennek az új kultúrának a születése és a fejlődése volt igazán izgalmas. A vállalat és a kollégák, leginkább ennek az új, ismeretlen világnak a felfedezésével kapcsolatban voltak lelkesek, mondhatni érzelmileg kötődtek ehhez a folyamathoz.

Emanuele Berlenghi, akkor JUKE Regionális Termék Manager, Nissan Europe, most Termék Marketing Igazgató, Dongfeng Nissan Passenger Vehicle Co.

A QASHQAI sikere Európában adott az európai szervezetnek egyfajta magabiztosságot, hogy merész legyen a JUKE-kal kapcsolatban. Több szabadságunk volt, hogy fejlesszünk egy terméket. Ez volt a kiindulási alap. Az mondtuk, hogy meg kell ismételnünk a QASHQAI sikerességét, de ezúttal a kisautó szegmensben. Viszont abban mindnyájan egyet értettünk, hogy nem csak másolatot szeretnénk. A nagy kihívás az európai csapat számára az volt, hogy kitalálja a megfelelő koncepciót, és egy újszerű termékajánlattal álljon elő a piacon.

Lesley Busby, akkor Szín Dizájner, Nissan Design Europe, most Senior Szín Manager, Nissan Design Europe:

Arra emlékszem, hogy nézegettem illetve hasonlítgattam a Qazanza koncepció autót a QASHQAI-hoz. A QASHQAI is különlegesnek, „frissnek” tűnt, a Qazanza koncepció autó viszont feltűnőnek és merőben másnak nézett ki a megszokotthoz képest.

Matthew Weaver, akkor Senior Külső Dizájner, Nissan Design Europe, most Alelnök, Nissan Design Europe:

Tisztán emlékszem a Qazanza koncepció autó fogadtatására 2009-ben a Genfi Nemzetközi Autó Kiállításon. Azt mondtuk az újságíróknak, hogy egy új irányban indultunk el – hogy felkészüljünk a váratlanra. Nem igazán hittek nekünk.

Végül egy évvel később, 2010-ben bemutattuk a sorozatgyártású autót is a világnak. Az emberek el voltak ámulva. A Nissan JUKE megérkezett és vele valami különleges született.