A Hyundai és a Kia bízik a hidrogénben

Az autógyártók igyekeznek javítani a hidrogén üzemanyagcellák teljesítményét és tartósságát

Míg sok régi autógyártó mindent megtesz az akkumulátoros elektromos járművek terén az elkövetkező évtizedben, a Hyundai és a Kia továbbra is úgy gondolja, hogy van jövője a hidrogén üzemanyagcellás járműveknek. Mint ilyenek, most csatlakoztak W.L. Gore & Associates és megállapodást írt alá a Mabuk Környezetbarát K+F Központban, Koreában, hogy új fejlett polimer elektrolit membránokat (PEM) fejlesszenek ki üzemanyagcellás járművekhez.

A jelenlegi hidrogén üzemanyagcellák PEM-et használnak a protonok vezetésére két elektróda között. Arra is használják őket, hogy megakadályozzák a bejövő hidrogén- és oxigéngázok egyesülését, és felelősek a jármű meghajtásához szükséges elektromos áram előállításáért.

A két autógyártó több mint 15 éve dolgozik együtt a delaware-i székhelyű PEM szakértővel, Gore-ral. Partnerségük most még inkább arra fog összpontosítani, hogy közösen dolgozzanak ki egy optimális üzemanyagcellás rendszert a haszongépjárművek számára a teljesítmény és a tartósság javítása érdekében. A Gore nemcsak a PEM területén rendelkezik szakértelemmel, hanem jól ismeri a katalizátorral bevont membrán és a MEA (membránelektróda-összeállítás) technológiát is.

Míg a Hyundai a partnerséget részletező sajtóközleményeinek többsége a haszongépjárművekre összpontosít, megjegyzi, hogy a cég együttműködésének célja a „fejlett PEM technológia beépítése a személygépkocsik következő generációs üzemanyagcellás rendszereibe… és a nem autóipari szektorokba”.

„Belépünk a Gore-ral kötött partnerségünk következő szakaszába” – mondta Chang Hwan Kim, a Hyundai és a Kia akkumulátorfejlesztési, valamint hidrogén- és üzemanyagcella-fejlesztési vezetője. „A 15 éves együttműködés kihasználásával fejlett üzemanyagcellás technológiát szerezünk, és vezetjük az üzemanyagcellás elektromos járművek piacát, felgyorsítva a fenntartható jövő felé vezető utat.”

A Hyundai által jelenleg gyártott legismertebb hidrogénmotoros jármű a Nexo, és bár csak kis példányszámban adják el, a munka egy következő generációs modellen folyik.

A Hyundai S-A2 elektromos légitaxija leszállt a CES-en