Világpremier az 50. évforduló alkalmából

Az új Golf világpremierjén kiderült, még vonzóbb, intelligensebb és hatékonyabb, lett mint valaha

  • Új hardver és szoftver: a Golf új generációs infotainment rendszerrel lesz felszerelve, gyors processzorral, intuitív kezeléssel, intelligens IDA hangsegéddel és ChatGPT integrációval
  • Új plug-in hibrid: 100 km-es teljesen elektromos hatótáv és 1000 km teljes hatótáv, plusz egyenáramú gyorstöltő funkció 50 kW töltési kapacitással
  • Frissítés a dizájnban: az új Golf élesebb elülső részt, 3D-s fénygrafikát a hátsó lámpákon, és először egy megvilágított Volkswagen jelvényt az elején.
  • Az első Golf 50 évvel ezelőtt gördült le a wolfsburgi gyártósorról, és összesen több mint 37 millió példányt adtak el világszerte
  • A Golf idén ünnepli 50. születésnapját – a Volkswagen pedig az évforduló alkalmából piacra dobja bestsellerének továbbfejlesztett változatát. A vásárlók néhány héten belül megrendelhetik az új modellt.

Az új Golf új generációs infotainment rendszerével, intuitívabb kezelési koncepciójával, élesebb elülső és hátsó kialakításával, valamint hatékony hajtásrendszerével nyűgöz le. Ide tartoznak a konnektorról tölthető hibrid hajtások, amelyek hatótávolsága körülbelül 100 kilométeres, teljesen elektromos. Emellett a világító Volkswagen logó először díszíti a Golf elejét.

Thomas Schäfer, a Volkswagen Passenger Cars vezérigazgatója: „A Golf immár fél évszázada a Volkswagen márka középpontjában áll, mindenki számára megfizethető mobilitást kínálva a legmagasabb műszaki szinten. Pontosan erre építünk most az új evolúciós szakaszban – még nagyobb hatékonysággal, kényelemmel és minőséggel, valamint új működési koncepcióval. A Golf nem lesz jobb ennél.”

Imelda Labbé, a Volkswagen igazgatótanácsának értékesítésért, marketingért és értékesítés utáni értékesítésért felelős tagja: “A Golfpal egyedülálló sikertörténetet írtunk. A Golf a Volkswagen márkáját képviseli, mint senki más. Egy autó minden generáció számára. 50 éve így van. Az új Golf folyamatos műszaki fejlesztésével most újabb fejezettel bővítjük ezt a sikertörténetet.”

Megújult elöl és hátul és új lámpakialakítás. Az új Golfot és az új Golf Variantot az új elülső részükről lehet felismerni. A vizuálisan meghatározó jellemzők közé tartozik a Volkswagen logó, amely először világít a Golfon, valamint az új tervezésű LED-es fényszórók. A csúcskategóriás IQ.LIGHT LED-mátrix fényszórók egy új, nagy teljesítményű távolsági fényt tartalmaznak, amely akár 500 m-es hatótávolsággal is rendelkezik. Az IQ.LIGHT 3D LED-es hátsó lámpacsoportok mindkét karosszériaváltozatban szintén új dizájnt kaptak.

Új információs és szórakoztató környezet és ChatGPT integráció. Belül a modellsorozat egy új fejlesztésű, intuitív infotainment rendszert tartalmaz szabadon álló érintőképernyővel (akár 32,8 cm-es képernyő átlója). Ergonomikusan optimalizált és megvilágított érintőcsúszkákkal rendelkezik a hőmérséklet és a hangerő szabályozásához az alján.

Szintén újdonság a továbbfejlesztett többfunkciós kormánykerék és az új IDA hangasszisztens. A természetes nyelvet használva az IDA nemcsak olyan funkciók vezérlésére használható, mint a légkondicionálás, a telefon vagy a navigációs rendszer, hanem az összes elképzelhető területről származó online információk eléréséhez is – az időjárás-előrejelzéstől az általános ismeretekig. A Golfban a jövőben a legújabb infotainment-generáció lesz a fedélzetén. Ez integrálja a mesterséges intelligencia alapú chatbotot, a ChatGPT-t az IDA hangsegédbe. A január elején a Las Vegas-i CES-en (Consumer Electronics Show) bemutatott funkció zökkenőmentesen hozzáférhet a mesterséges intelligencia folyamatosan bővülő adatbázisához. Az utasok természetes nyelven kommunikálhatnak az autóval, és utazás közben felolvashatnak nekik tartalmat.

A parkolás egyszerű az új asszisztens rendszereknek köszönhetően. A Golf és a Golf Variant manőverezését megkönnyítik az új segédrendszerek, mint például a továbbfejlesztett Park Assist Plus funkció. Amikor elhalad egy parkolóhely mellett, érzékeli, hogy a hely (párhuzamos vagy öböl) elég nagy-e, és ennek megfelelően elindítja a parkolást. Átveszi a kormányzást, valamint a gyorsítást és a fékezést. A sofőrnek csak a parkolási folyamatot kell figyelnie. Ezenkívül a Park Assist Pro először elérhető lesz a Golfhoz, amely lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy okostelefonjukkal be- és kikalauzolják a járművet a parkolóhelyre. A jármű távolról is kihajtható a parkolóhelyről, ha például nagyon szűk a parkolóhely. További újdonság az Area View rendszer – itt négy kamera összevonásával 360 fokos körbetekintés jön létre, a megfelelő kép pedig az infotainment rendszer érintőképernyőjére kerül. Ez megkönnyíti a járdaszegélyek és a parkolóhely-jelölések láthatóságát.

Új hajtáslánc sorozat. A Golf új plug-in hibrid hajtásai megnövelt teljesítményt és körülbelül 100 km-es elektromos hatótávot kínálnak, emellett egyenáramú gyorstöltő funkcióval is fel vannak szerelve. A rendkívül hatékony 48 V-os mild hybrid meghajtók különösen vonzóak azok számára, akiknek nincs otthon fali töltődoboza. Összesen kilenc különböző opció – mild hybrid (eTSI), plug-in hibrid (eHybrid és GTE), turbófeltöltős benzines (TSI) és turbófeltöltős dízel (TDI) – lesz elérhető a termékcsaládhoz a bevezetési szakaszban. A Golf GTI még sportosabb lett, és több erővel rendelkezik elődjéhez képest. 2024-ben egymást követően újabb Golf-származékok kerülnek bevezetésre.

További képgalériák a Médiabirodalom pont hu és a Trollverda pont hu oldalakon!

A Golf 50 éve – a bestseller története

Az első sorozatgyártású Golf a Volkswagen wolfsburgi gyárában készült el 1974. március végén. A hivatalos bemutató májusban kezdődött. Ezt megelőzően a Beetle és így a hátsó motor és a hátsókerék-hajtás kombinációja évtizedeken keresztül formálta a Volkswagen márkát. Az 1970-es évek elején az első Golf – akárcsak a Passat, a Scirocco és a Polo – egy új korszak kezdetét jelentette: az elöl szerelt motor és az elsőkerék-hajtás korszakát. A modern és biztonságos hajtásrendszer koncepciója, a nagy rugalmasság a csomagtérajtóval és a lehajtható hátsó üléstámlával, valamint a dizájn olyan meggyőző volt, hogy a milliomodik Golf 1976 októberére legördült a futószalagról.

De ez csak a kezdet volt: a következő hét generációban mindig a Golf volt az, amely mindenki számára nyitottá tette a megfizethető mobilitást a legmagasabb szintű technológiával. Olyan technológiával érkezett, mint a vezérelt katalizátor és a hatékony hajtásrendszerek, valamint olyan biztonsági funkciókat, mint a blokkolásgátló fékrendszer, légzsákok vagy a termékcsalád első összkerékhajtási rendszere. A Golf sikerének titka abban is rejlik, hogy a tervezők az első generáció DNS-ét adták át utódjainak, így ápolták a klasszikus Golf dizájnt.

A kényelem, a minőség és az innovatív segédrendszerek minden generációval egyre fontosabbá váltak, és ma is szabványokat állítanak fel. Az elmúlt 50 év során a Golf a maga csúcstechnológiás kompakt osztályává vált – ez néhány év után még „Golf osztály” néven is ismertté vált. A modell számtalan díjat és összehasonlító tesztet nyert itthon és külföldön. Különféle származékok következtek, mint például a Variant, Cabriolet és Sportsvan; a teljesen elektromos e-Golf és a sportos modellek, a GTI, GTD, GTE rövidítéssel, valamint a zászlóshajó Golf R gyorsan megállapodtak. A Golf az egyik első autó volt a szegmensben, amely a Travel Assist rendszeren keresztül nyújtott vezetési támogatást. Egy másik újítás a Golfban a Car2X technológia debütálása volt, amely képes előre figyelmeztetni a veszélyekre.

A mai napig több mint 37 millió Golfot adtak el nyolc generáción keresztül. A Golf a Volkswagen márka szilárd pillére, és mindig képes alkalmazkodni az innováció motorjaként. Az új evolúciós szakaszban a márka pontosan erre épít – fokozott hatékonysággal, kényelemmel és minőséggel, valamint intelligens működési koncepcióval.