A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 „BMW Group Trophy – Best of Show” kitüntetését az Alfa Romeo 8C 2300 hódította el

+++ Ismét lélegzetelállító fináléval zárult a világ legexkluzívabb, történelmi járműkülönlegességeket felvonultató ünnepsége a Comói-tó partján +++ A nemzetközi zsűri a hétvége abszolút győzteseként az Alfa Romeo 8C 2300 modellt koronázta meg +++ A négykerekű elegancia és az időtlen szépség háromnapos fesztiválján a rajongók egyként ünnepelték az autózás, a vezetési élmény és a technológiai kiválóság iránti szenvedélyt +++

Exkluzív autós, motoros és közlekedési podcastok a Begurulva (spotify + youtube) és a podCARs (spotify + youtube) csatornáinkon!
Hallgass ránk!

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 résztvevői kiváltságosként tekinthetnek vissza egy olyan hétvégére, amely színültig volt lebilincselő korhű autókkal. A Comói-tó partján álló Grand Hotel Villa d’Este luxusszálloda álomszerű parkja idén is tökéletes reflektorfényt biztosított a mobilitás varázsának és ezernyi arculatának. A világ kétségkívül legexkluzívabb, történelmi járműkülönlegességeket felvonultató ünnepsége május 24-26. között ejtette rabul a vezetés szerelmeseit, a fesztivál abszolút győztesét pedig a szakmai zsűri nyolc kategória legszebb négykerekűi közül választotta ki.

A hétvége az 1930-as években készült Alfa Romeo 8C 2300 modell diadalával zárult. A különleges autót a Figoni a spider karosszériaváltozat egyedi megoldásai mentén tervezte meg. A belgiumi HM Collection büszke tulajdonosa vasárnap vehette át a háromnapos esemény „BMW Group Trophy – Best of Show” kitüntetését. A díjat Helmut Käs, a BMW Group Classic igazgatója és a Concorso d’Eleganza Villa d’Este elnöke, valamint Wilhelm Schmid, az A. Lange & Söhne óramanufaktúra vezérigazgatója adta át a színpadon. A fényes trófea mellett a győztes az A. Lange & Söhne egyedi, fehéraranyból készült 1815 Chronograph modelljét is megkapta. Az exkluzív órát a manufaktúra kifejezetten a „BMW Group Trophy – Best of Show” kitüntetés győztesének készítette el.

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 „Coppa d’Oro Villa d’Este” közönségdíját egy 1995-ös McLaren F1 nyerte el. Az egyesült királyságbeli Tony Vassilopoulos versenyautó-karosszériába bújtatott szuper sportautója az eseményre kilátogató rajongók legtöbb szavazatát zsebelte be.

A BMW Group a Julie Mehretu által megálmodott huszadik BMW Art Car modell látványos bemutatkozásával indította a Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 hétvégéjét, majd két magával ragadó világpremiert is megünnepelt: reflektorfénybe gurult a történelmi BMW Z8 roadster és az ikonikus BMW 503 modellek ihlette BMW Concept Skytop tanulmányautó, valamint a BMW R20 Concept, amelyet a BMW Motorrad a levegő-olajhűtéses Big Boxer motor újabb változataként készített el. Az eseményen a Rolls-Royce nem csupán egy önálló történelmi kategóriával ünnepelte fennállása 120. évfordulóját, de a világ elsőszámú szuperluxus SUV modellje, a Rolls-Royce Cullinan továbbfejlesztett nemzedékét (Series II) is bemutatta.

A BMW Group Classic a hétvége mindkét nyílt napjára látványos programokkal készült. A szombati Amici & Automobili – Wheels & Weisswürscht esemény részeként számos BMW klub és északközép-európai márkaklub vonultatta fel a Villa Erba szálloda területén a legkülönlegesebb modelleket az 1930-as évektől napjainkig, összesen több mint 150 magával ragadó példánnyal.

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 nyílt napjain körülbelül 12 000 autórajongó tette tiszteletét. A Virra Erba szálloda területén a Julie Mehretu ihlette huszadik BMW Art Car guruló műalkotás mellett a Le Mans-i 24-órás verseny ikonikus BMW Art Car modelljei is megtekinthetők voltak. A sportosan elegáns BMW Z8 valóságos közönségmágnesként ünnepelte 25. születésnapját a Comói-tó partján. A BMW Group Innovation Isle a müncheni központú vállalatcsoport aktuális portfóliójának új hajtáslánc-technológiáit és technológiai innovációit mutatta be. A nemrégiben elhunyt legendás olasz formatervező, Marcello Gandini munkássága előtt különleges tiszteletadással emlékeztek meg a szervezők. A fiatal látogatók és a videojátékok szerelmesei a Carrera Track és a Sim Racing szimulátorokban tehették próbára képességeiket Bruno Spengler motorsport-pilóta ellen. A nyílt napokon a látogatók a Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 nyolc kategóriájában versenyző történelmi járműkülönlegességek látványos felvonulásával is megünnepelhették autózás iránti közös szenvedélyüket. A lélegzetelállító négykerekűek időtlen hidat képeztek a múlt és a jövő között.

Vasárnap késő délután Helmut Käs, a BMW Group Classic igazgatója és a Concorso d’Eleganza Villa d’Este elnöke, Carlotta Fontana, a Villa d’Este igazgatótanácsának tagja és Massimiliano di Silvestre, a BMW Olaszország elnöke a szombati belépőjegyekből és a BMW Group Classic hozzájárulásából összegyűlt, Cernobbio város óvodájának szánt 50 000 eurónyi adományt ünnepélyes keretek között adta át Matteo Montinak, Cernobbio polgármesterének.

„A Concorso d´Eleganza Villa d´Este 2024 lehetővé teszi számunkra, hogy bemutassuk a mobilitás minden aspektusát és összekapcsoljuk az ikonikus autók múltját a jelennel, illetve a jövővel. E hétvégét nem csupán egy exkluzív szépségversenyként látjuk, hanem mindenekelőtt olyan eseményként, amelynek nyílt napjai a történelmi autókülönlegességek minden rajongójának szólnak” – fogalmazott Helmut Käs, a BMW Group Classic igazgatója és a Concorso d’Eleganza Villa d’Este elnöke.

„A Villa d’Este büszkén tiszteleg az időtlen elegancia, a tökéletesség és az autók iránti szenvedély előtt, amely 1929 óta fémjelzi a Concorso d’Eleganza szépségversenyt. Az esemény sikere a felvonuló egyediségekben, valamint az autórajongók több generációja által osztozott érzelmekben és szenvedélyben rejlik. Hálásak vagyunk a BMW Groupnak a hosszú távú partnerségért és a Villa d’Este oldalán gyümölcsöző nagyszerű együttműködésért” – mondta Davide Bertilaccio, a Villa d’Este Hotels vezérigazgatója.

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 szervezői már most izgatottan várják a 2025 májusában esedékes következő felvonást. Az érdeklődők és a rajongók az első hivatalos bejelentésekig a szépségverseny hivatalos Facebook- és Instagram-oldalán, valamint az alábbi weboldalon tekinthetik át az idei esemény összefoglalóját: www.concorsodeleganzavilladeste.com

A „BMW Group Trophy – Best of Show” kitüntetést, a nyolc kategória díjait és a különleges trófeákat elhódító autókülönlegességek listája

„BMW Group Trophy – Best of Show” kitüntetés

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 abszolút győztese)

Modell: Alfa Romeo 8C 2300

Karosszéria: Spider

Készítette: Figoni

Gyártási év: 1932

Tulajdonos: HM Collection (Belgium)

„Concorso d’Eleganza Design Award” díj

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 legszebb tanulmányautóját kitüntető közönségdíj)

Modell: Alfa Romeo 33 Stradale

Karosszéria: Alfa Romeo kétüléses Coupé „Fuoriserie“

Készítette: Centro Stile Alfa Romeo

Gyártási év: 2023
Tulajdonos: Stellantis Europe S.p.A.

A kategória: THE DAWN OF THE PERFORMANCE AGE

Kategóriagyőztes

Modell: Bentley 4 ½ Litre Blower

Karosszéria: kétüléses Drophead Coupé

Készítette: Gurney Nutting

Gyártási év: 1930

Tulajdonos: The Lee Collection (Egyesült Államok)

Tiszteletdíjas

Modell: Bentley 3 Litre

Karosszéria: Open Tourer

Készítette: Van den Plas

Gyártási év: 1927

Tulajdonos: Michael Dacre (Egyesült Királyság)

B kategória: SHAPED BY THE WIND: THE EVOLUTION OF AERODYNAMICS

Kategóriagyőztes

Modell: Cadillac V16

Karosszéria: Coupé

Készítette: Fleetwood

Gyártási év: 1934

Tulajdonos: Donald Ghareeb (Egyesült Államok)

Tiszteletdíjas

Modell: Delahaye 135 M

Karosszéria: Cabrio

Készítette: Faget & Varnet

Gyártási év: 1948

Tulajdonos: Teresa & David Disiere (Egyesült Államok)

C kategória: „THE BEST CAR IN THE WORLD” FOR 120 YEARS: ROLLS-ROYCE CELEBRATES AN HISTORIC BIRTHDAY

Kategóriagyőztes

Modell: Rolls-Royce 40/50 HP Phantom II Continental

Karosszéria: Fixed Head Coupé

Készítette: Freestone & Webb

Gyártási év: 1933

Tulajdonos: Lord Bamford (Egyesült Királyság)

Tiszteletdíjas

Modell: Rolls-Royce Silver Ghost

Karosszéria: Torpedo Grand Luxe

Készítette: Van den Plas

Gyártási év: 1914

Tulajdonos: Terence George Bramall (Egyesült Királyság)

D kategória: „FASTER!”: THE ARMS RACE ON THE ROAD

Kategóriagyőztes

Modell: Ferrari 335 S

Karosszéria: Spider

Készítette: Scaglietti

Gyártási év: 1957

Tulajdonos: Brian Ross (Egyesült Államok)

Tiszteletdíjas

Modell: Ferrari 250 GT SWB

Karosszéria: Berlinetta

Készítette: Scaglietti

Gyártási év: 1960

Tulajdonos: Bernard Lezaire (Hollandia)

E kategória: THE BEST OF ITALIAN GRACE AND PACE: MASERATI AT 110
Kategóriagyőztes

Modell: Maserati A6G/54

Karosszéria: Berlinetta

Készítette: Zagato

Gyártási év: 1956

Tulajdonos: Roberto Quiroz (Mexikó)

Tiszteletdíjas

Modell: Maserati 3500 Spider Vignale Prototipo

Karosszéria: Spider

Készítette: Vignale

Gyártási év: 1959

Tulajdonos: Phil White (Egyesült Államok)

F kategória: GENTLEMAN DRIVERS: STYLE FOR THE FORTUNATE FEW
Kategóriagyőztes

Modell: Ferrari 275 GTS

Karosszéria: Spider

Készítette: Pininfarina

Gyártási év: 1966

Tulajdonos: Christopher Stahl (Németország)

Tiszteletdíjas

Modell: Mercedes-Benz 300 SC

Karosszéria: Coupé

Készítette: Mercedes-Benz Sindelfingen

Gyártási év: 1955

Tulajdonos: Sheikh Mohammed Al-Thani (Katar)

G kategória: TIME CAPSULES: CARS THAT THE OUTSIDE WORLD FORGOT

Kategóriagyőztes

Modell: Alfa Romeo 8C 2300

Karosszéria: Spider

Készítette: Figoni

Gyártási év: 1932

Tulajdonos: Private Collection (Belgium)

Tiszteletdíjas

Modell: Bugatti Type 35C

Karosszéria: Grand Prix

Készítette: Bugatti

Gyártási év: 1928

Tulajdonos: Auriga Collection (Németország)

H kategória: THE NEED FOR SPEED: SUPERCAR STARS OF THE VIDEO GENERATION

Kategóriagyőztes

Modell: McLaren F1
Karosszéria: Coupé

Készítette: McLaren

Gyártási év: 1995

Tulajdonos: Tony Vassilopoulos (Egyesült Királyság)

Tiszteletdíjas

Modell: Porsche 959 Komfort

Karosszéria: Coupé

Készítette: Porsche

Gyártási év: 1988

Tulajdonos: Todd Blue (Egyesült Államok)

„Trofeo BMW Group Ragazzi” trófea

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 fiatal rajongóinak közönségdíja)

Modell: Lamborghini Diablo GT

Karosszéria: Coupé

Készítette: Bertone

Gyártási év: 1999

Tulajdonos: Jose Cobian (Mexikó)

„Concorso d’Eleganza Design Award” díj

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 legszebb tanulmányautóját kitüntető közönségdíj)

Modell: Alfa Romeo 33 Stradale

Karosszéria: Alfa Romeo kétüléses Coupé „Fuoriserie“

Készítette: Centro Stile Alfa Romeo

Gyártási év: 2023
Tulajdonos: Stellantis Europe S.p.A.

 „Trofeo dei Presidenti” trófea

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este elnökének, a Pebble Beach Concours d’Elegance elnökének és az Amelia Island Concours d’Elegance elnökének közös díja)

Modell: Ferrari 335 S

Karosszéria: Spider

Készítette: Scaglietti

Gyártási év: 1957

Tulajdonos: Brian Ross (Egyesült Államok)

„TROFEO Coppa d’Oro Villa d’Este” trófea

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 közönségdíja)

Modell: McLaren F1
Karosszéria: Coupé

Készítette: McLaren

Gyártási év: 1995

Tulajdonos: Tony Vassilopoulos (Egyesült Királyság)

„TROFEO BMW Group Classic” trófea

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 nemzetközi zsűrije által, a legérzékenyebb restaurálásnak odaítélt díj)

Modell: Bentley 3 Litre

Karosszéria: Open Tourer

Készítette: Van den Plas

Gyártási év: 1927

Tulajdonos: Michael Dacre (Egyesült Királyság)

„TROFEO Rolls-Royce” trófea

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 nemzetközi zsűrije által, a legelegánsabb Rolls-Royce modellnek odaítélt díj)

Modell: Rolls-Royce Silver Ghost

Karosszéria: Torpedo Grand Luxe

Készítette: Van den Plas

Gyártási év: 1914

Tulajdonos: Terence George Bramall (Egyesült Királyság)

„TROFEO Vranken-Pommery” trófea

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 nemzetközi zsűrije által, a legjobb ikonikus autónak odaítélt díj)

Modell: Bugatti Type 35C

Karosszéria: Grand Prix

Készítette: Bugatti

Gyártási év: 1928

Tulajdonos: Auriga Collection (Németország)

„TROFEO ASI” trófea

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 nemzetközi zsűrije által, a legjobban megőrzött háború utáni autónak odaítélt díj)

Modell: Fiat Dino Aerodinamica

Karosszéria: Berlinetta

Készítette: Pininfarina

Gyártási év: 1967

Tulajdonos: Lee Hower (Egyesült Államok)

„TROFEO Auto & Design” trófea

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 nemzetközi zsűrije által, a legizgalmasabb dizájnért odaítélt díj)

Modell: Aston Martin DB4 GT Zagato

Karosszéria: Coupé

Készítette: Touring Superleggera

Gyártási év: 1960

Tulajdonos: Andreas Halvorsen (Egyesült Államok)

„TROFEO il Canto del Motore” trófea

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 nemzetközi zsűrije által, a legszebb motorhangért odaítélt díj)

Modell: Lamborghini Countach LP400

Karosszéria: Coupé

Készítette: Bertone

Gyártási év: 1976

Tulajdonos: Christine Schams (Egyesült Királyság)

„TROFEO Automobile Club Como” trófea

(A legmesszebbről érkezett autónak odaítélt díj)

Modell: Ruf CTR „Yellowbird“

Karosszéria: Coupé
Készítette: Porsche

Gyártási év: 1987

Tulajdonos: Alois Ruf (Németország)

„TROFEO Poltrona Frau” trófea

(A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024 nemzetközi zsűrije által, a legszebb állapotban megőrzött utastérért odaítélt díj)

Modell: Talbot Lago T26 Grand Sport – Prototype

Karosszéria: Cabrio
Készítette: Graber

Gyártási év: 1953

Tulajdonos: Kaspar Fleischmann (Svájc)