Elektromos Toyotákkal az utak minőségéért

Az Egyesült Királyság autópályáinak és főútjainak karbantartásán dolgozó szakemberek mostantól tisztán elektromos Toyota bZ4x crossoverek segítségével gondoskodnak a naponta több millió járművet kiszolgáló úthálózat minőségéről.

A brit autópálya-felügyelet, a National Highways feladata, hogy kezelje, karban tartsa és fejlessze az Egyesült Királyság stratégiai úthálózatát. A több mint 7200 kilométernyi autópályából, illetve főútból álló rendszeren keresztül zajlik a szigetország közúti forgalmának egyharmada, és a közúti áruforgalom kétharmada.

Tevékenységeikben egyre nagyobb szerepet játszik a környezettudatosság, a fenntarthatóság, és ennek keretében 2030-ra teljes járműflottájukat nettó zéró szénkibocsátásúvá kívánják tenni. Jelenleg több mint 1300 járművel dolgoznak, így az átállás hosszú és fokozatos lesz, ám valahol el kell kezdeni – a National Highways pedig úgy döntött, a Toyotánál kezdi el.

A szervezet ezért ötvenegy darab Toyota bZ4x akkumulátoros elektromos szabadidőjárművet rendelt, amelyeket rögtön be is dobnak a mélyvízbe. Nem az adminisztratív dolgozók városi közlekedését fogják támogatni (bár abban sincs semmi kivetnivaló), hanem a „frontvonalban” teljesítenek majd szolgálatot: az utak és a kiegészítő infrastruktúra (hidak, támfalak és egyéb szerkezetek) minőségét ellenőrző munkatársak szolgálati járműveként kiszámíthatóan kíméletlen, változatos munka vár rájuk.

A piacon elérhető, számos tisztán elektromos jármű közül két okból esett a Toyotára a szervezet választása. Munkájuk jellege és jelentősége megköveteli, hogy olyan járműveket használjanak, amelyekre az év minden pillanatában számíthatnak. A Toyota legendás megbízhatósága és tartóssága ezért kulcsfontosságú szerepet játszott a döntésben.

A másik fő ok pedig az az összkerékhajtási rendszer, amely nem csak közúti használat során, kedvezőtlen időjárási viszonyok közepette jelent fokozott menetbiztonságot, hanem tényleges terepalkalmassággal is felvértezi a bZ4x-et. Így az sem jelent akadályt a munkavégzésben, ha a megvizsgálandó tereptárgyak megközelítéséhez le kell térni az aszfaltról.

Fotók: Toyota.co.uk