Az új BMW M2

A színtiszta vezetési élmény hamisítatlan szimbólumaként az új BMW M2 még magasabbra helyezi a prémium szegmens nagyteljesítményű kompakt élsportolóinak kategóriaetalon mércéjét, a letaglózó teljesítményélmény új dimenzióját váltva valóra. Az új BMW M2 minden korábbinál erősebben és magabiztosabban ünnepli világpremierjét, egy sor innovatív felszereltségi tétel társaságában. Az újdonság középpontjában a 15 kilowattal / 20 lóerővel megnövelt maximális teljesítmény áll: az M TwinPower Turbo technológiával dolgozó, magas fordulatszám-tartományig kalibrált, soros hathengeres benzinmotor immár 353 kW / 480 lóerő leadására képes. A karosszériát új stílusjegyek színesítik, az utasteret a mérnökök még tovább fejlesztették, a BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia legújabb generációja pedig a BMW 8.5 operációs rendszer alapjain fut.

Exkluzív autós, motoros és közlekedési podcastok a Begurulva (spotify + youtube) és a podCARs (spotify + youtube) csatornáinkon!
Hallgass ránk!

A legújabb fejlesztések mentén az ikonikus kompakt élsportoló minden korábbinál vonzóbb belépőt kínál a BMW M GmbH nagyteljesítményű sportmodelljeinek világába. Az új BMW M2 (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 9,6 – 9,8 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 218 – 223 gramm / km; CO2-osztály: G) kategórián belül is egyedülálló hajtáslánc-technológiáját a mérnökök még tovább tökéletesítették: a soros hathengeres benzinmotor, az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, hatfokozatú manuális váltó és a klasszikus hátsókerék-meghajtás egysége letaglózóbb, mint valaha. Mindez a kompakt méretekkel, a hétköznapi használat és a versenypályás tempózás szempontjai szerint tökéletesre hangolt futómű-technológiával, valamint a személyre szabható járműbeállításokat kínáló, csúcstechnológiás vezérlési koncepcióval együtt ideálissá teszi az újdonságot arra, hogy megnyissa a BMW M divízió szegmensben írt sikertörténetének új fejezetét.

Az új BMW M2 a BMW Group mexikói gyárában lát napvilágot, az új BMW 2-es Coupé oldalán. Az első példányok a 2024 augusztusában kezdődő sorozatgyártást követően érkeznek meg a világ útjaira. A nóvum globális eladási mutatójának több mint 40 százalékát Európa teszi ki. A modell legfontosabb önálló piaca az Egyesült Államok, Németország, Kína, Nagy-Britannia és Japán.

Soros hathengeres benzinmotor még nagyobb teljesítménnyel és forgatónyomatékkal

Az új BMW M2 által kínált teljesítményélményben nem csupán a nyers erő, de a soros hathengeres benzinmotor teljesítmény-leadása is kulcsfontosságú. A nagyteljesítményű sportautó új kiadása számára továbbfejlesztett erőforrás esetében még inkább előtérbe kerül a letaglózó erőtöbblet egyenletes felépülése, amely a BMW M modellekre jellemző módon, egészen a legfelső fordulatszám-tartományig kitart. Csúcs forgatónyomatéka a főtengely percenkénti 2 650 és 6 130 fordulata között mindvégig a vezető rendelkezésére áll. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, hatfokozatú manuális váltóval szerelt modellek esetében (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,0 – 10,2 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 226 – 231 gramm / km; CO2-osztály: G) a csúcs forgatónyomaték 550 Nm, amely az alapfelszereltségként kínált, Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú M Steptronic automataváltóval 600 Nm-re nő. 353 kW / 480 lóerő maximális teljesítményét a motor percenkénti 6 250 főtengely-fordulatnál adja le és egészen percenkénti 7 200 főtengely-fordulatig fenntartja.

Annak érdekében pedig, hogy a bajor prémiummárka ügyfelei magabiztosan fedezhessék fel a soros hathengeres benzinmotorban rejlő, minden korábbinál intenzívebb teljesítmény-arzenált, a mérnökök az M Setup menüponton keresztül aktiválható vezetési üzemmódok teljesítmény-leadási karakterisztikáját és rendszerreakcióját is továbbfejlesztették. Az új BMW M2 így észrevehetően gyorsabban reagál a gázpedál érintésére – a nyolcfokozatú M Steptronic automataváltóval és a hatfokozatú manuális váltóval egyaránt.

Az új BMW M2 teljesítménypotenciáljának kivételesen erőteljes műszaki alap ágyaz meg. A 3.0 liter hengerűrtartalmú erőforrás csupán néhány részletében tér el a BMW M3 és a BMW M4 legendás modellpárosának meghajtásáról gondoskodó motortól. A megnövelt maximális teljesítmény még inkább alátámasztja az újdonság nagyteljesítményű kompakt élsportolók szegmensében betöltött iránymutató szerepét, és mint ilyen, mostantól egyenrangú az új BMW M3 limuzin (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,0 – 10,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 227 – 230 gramm / km; CO2-osztály: G) és az új BMW M4 Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,0 – 10,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 226 – 230 gramm / km; CO2-osztály: G) manuális váltóval szerelt modellváltozataival.

A motorsport élvonalában felhalmozott tervezőmérnöki tapasztalat lélegzetelállító menettulajdonságokat ígér

A két darab egycsatornás (mono-scroll) turbófeltöltő, a közvetett töltőlevegő-hűtő és az elektronikusan vezérelt megkerülőszelep mellett a soros hathengeres benzinmotor M TwinPower Turbo technológiájának a magas pontosságú közvetlen üzemanyag-befecskendezés, a VALVETRONIC változó szelepvezérlés és a dupla-VANOS változó vezérműtengely-állítás is része. A motor számos alkatrésze egyenesen a motorsport élvonalában mérkőző versenyautókból érkezik, amely zárt aszfaltcsíkokon mindenekelőtt villámgyors rendszerreakciókat, kirobbanóan életteli fordulatszám-tartományt és letaglózó teljesítménypotenciált eredményez. Ilyen alkatrész többek között a zárt tetős kialakítású, extrém tartós motorblokk, a könnyűszerkezetes kialakítású, kovácsolt főtengely, a speciális vasbevonattal ellátott, súlyoptimalizált hengerfuratok és a hengerfej háromdimenziós nyomtatással előállított központi része.

Az M-specifikus hűtőrendszer még a legextrémebb versenypályás használat során is gondoskodik a hajtáslánc-technológia alkatrészeinek optimális működési hőmérsékletéről. A mérnökök a motor kenési rendszerét is az intenzív menetdinamikai paraméterek szempontjai szerint tervezték meg, a tartósan magas fordulatszám-tartományban pörgő erőforrás megnövekedett terhelését és a rendkívüli oldalirányú gyorsulásokat is figyelembe véve.

Alapfelszereltségként a motor erejét egy Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú M Steptronic automataváltó továbbítja a hajtott kerekek felé. Az automataváltó előválasztó karjába integrált Drivelogic gomb lehetővé teszi a szerkezet váltási karakterisztikájának beállítását, három jól megkülönböztethető működési üzemmód mentén. A bajor prémiummárka ügyfelei a legújabb M-dizájn szerint kialakított előválasztó karral és a kormány mögötti váltófülekkel szekvenciálisan is kapcsolgathatnak a fokozatok között.

A még közvetlenebb teljesítményélmény érdekében a BMW az új M2 modellhez az opcionális extrafelszereltség részeként hatfokozatú manuális váltót is elérhetővé tesz, amelynek Gear Shift Assistant váltási segédlete kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a kanyarok előtti visszaváltásokat.

Közvetlen elődmodelljéhez képest az új BMW M2 mindkét váltótechnológiával 0,1 másodperccel gyorsabban futja meg a nulla-százas sprintet: automataváltóval 4,0 szekundum, míg manuális váltóval 4,2 másodperc alatt. A soros hathengeres benzinmotor megnövelt teljesítménye az álló helyzetből indított és 200 km/órás tempóig tartó gyorsulás idejében is visszaköszön, amely mindkét váltótechnológiával 0,6 másodpercet javult: automataváltóval 12,9 szekundum, manuális váltóval pedig 13,7 másodperc. Az újdonság végsebessége 250 km/óra, amely az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető M Driver’s Package teljesítménynövelő csomaggal egészen 285 km/óráig kitolható. A motor dinamikus teljesítmény-leadásának az elektronikusan vezérelt szelepekkel dolgozó, M-specifikus kipufogórendszer szolgáltat méltó hangaláfestést.

A cikknek még nincs vége!
Lapozz a következő oldalakra!