Új generációs gyártástechnológiák jönnek a Toyotánál

A Toyota belföldi villanyautó-gyára hamarosan megkezdi egy hatalmas présgép tesztüzemét. A 9000 tonnás lemezformáló szerkezet már jövőre munkába állhat.

Az előzetes tervek szerint a Lexus LF-ZC elektromos szedántanulmány 2026-ban piacra lépő szériaváltozata lesz a Toyota-csoport első olyan terméke, amelynek gyártásánál szerephez jut a japán Ube Machinery által tervezett és gyártott gigacasting présgép.

Ezzel a japán autóipar egyik legnagyobb présgépe áll üzembe a Toyotánál, a fejlesztéstől pedig a költségek jelentős csökkentését és a minőség további emelkedését várják. A gigacasting technológia lényege, hogy a hagyományosan akár több tucat kisebb idomból összeállított szerkezeti és karosszériaelemeket egyetlen, hatalmas idomként állítják elő. Ez az illesztések hiánya miatt egy sor technológiai előnnyel járhat, a kisebb tömegtől kezdve a nagyobb szerkezeti merevségig, a pontosabb méretezéstől a jobb korrózióállóságon át a gyorsabb összeszerelésig.

A tavaly nyáron beharangozott fejlesztés most érkezett el végső tesztüzemébe. A próbák során ígéretes eredmények születtek: a Lexus LF-ZC prototípuson alapuló, tisztán elektromos szedán gyártásának előkészítésénél 86 alkatrészt és 33 gyártási folyamatot tudtak kiváltani egyetlen modullal. A jövőben három ilyen fő elemből fognak felépülni a Toyota és a Lexus típusai, ami rendkívüli rugalmasságot jelent a moduláris platformok alakíthatósága, az új hajtás- és akkumulátortechnológiák gyors adaptálása terén.

A gigacasting présgép bevezetése nem csak az egyes típusok gyártásának növelheti a hatásfokát, de a Toyota és Lexus márkák villamosítási törekvéseinek megvalósulását is felgyorsíthatja, lehetővé téve, hogy az autógyártó naprakészen és versenyképesen alkalmazkodjon a piaci és technológiai feltételek változásaihoz.

Fotók: Toyota, YouTube


Éppen egy esztendeje tiltotta le a márka további megismeréséről a látássérült autós szakértőket a Suzuki pr-osa

Tudtad?

Mi az a blogger pont hu, az Egyszer már láttam autót pont hu, a Teszt a lelke mindennek pont hu, a GaszTROLL pont hu és a Trollverda pont hu honlapok, valamint a Begurulva – autó és kütyümustra és a podCARs pont hu podcast csatornák a Médiabirodalom lapcsoporthoz tartoznak!