Útmutató a rozsdavédelemhez

A rozsda javítása komoly kihívást jelenthet, megelőzni viszont annál könnyebb.

A rozsda nemcsak esztétikai szempontból árt az autónak, hanem szerkezetileg is károsítja azt, továbbá jelentősen csökkenti a viszonteladási értékét. Az autón lévő rozsdás foltok sokszor csak bonyolult eljárással javíthatók, így minél előbb fedezed fel a problémát, annál nagyobb az esélye a sikeres beavatkozásnak. Az alábbiakból megtudhatod, mit tehetsz annak érdekében, hogy a járműved kifogástalanul nézzen ki és hibátlanul működjön az elkövetkező években.

1. Ismerd meg a rozsdaképződés okait

Amikor a fém nedvességgel és oxigénnel érintkezik, rozsda képződik. Ha például nem kezelsz azonnal egy apró karcolást a fényezésen, a víz behatolhat a fémbe, és egy idő után elindul a korrózió. Hogy megvédd a járművedet a fenyegető veszélytől, ügyelj a fémfelületek védelmére, és arra, hogy a karosszériajavítások minősége is megfelelő legyen.

2. Mosd gyakran az autót

Szép időben az emberek szívesen mossák az autójukat, a hidegebb évszakokban viszont sokan nem fordítanak kellő gondot az útszennyeződések, a só és a por ártalmaira. Pedig ezek tökéletes feltételeket teremtenek a korróziónak.Az időjárástól függetlenül mosd gyakran az autódat érintésmentes autómosókban, vagy használj mikroszálas szivacsot a szennyeződések, sók, olaj és egyéb lerakódások eltávolítására. A rendszeres tisztítás egész évben védi a járművet.

3. Figyelj oda a rozsdásodás jeleire

Pár havonta alaposan ellenőrizd az autódat, hogy látsz-e bárhol rozsdára utaló nyomokat. Keress apró festékbuborékokat, különösen a futóművön, az ablakok körül és a jármű alsó részein. Korai szakaszában a rozsda viszonylag könnyen eltüntethető, és megelőzhetők a későbbi javítási költségek.

4. Gondoskodj extra védelemről

Az autó fényezését többféleképpen – például viasszal, kerámiabevonattal vagy védőfóliával – is védheted a rozsdától. Ezek a módszerek tartósságukat és árukat tekintve is különbözők. Bár a viaszolás gyors és olcsó módszer, a hatékonysága nem tart tovább 3 hónapnál. A kerámia bevonat viszont 2-5 évig is védelmet nyújthat. A legtartósabb és egyben legdrágább megoldás a PPF védőfólia, mely akár 10 évig is gondoskodik az autóról.

5. Ismerd meg az autód történetét

Könnyebb felvenni a harcot a rozsdásodással, ha te vagy az autó első tulajdonosa. Ha viszont használt autót vezetsz, a helyzet egy kicsivel összetettebb. Gyakori, hogy baleset vagy hasonló esemény után a tulajdonosok a leggyorsabb és legolcsóbb megoldást választják az autón keletkezett sérülések helyreállítására ahelyett, hogy kicserélnék a teljes karosszériaelemet. Ezzel viszont tökéletes körülményeket teremtenek a korróziónak.Elkerülheted a használtautó-vásárlás során felmerülő váratlan költségeket, ha lekérsz egy olyan járműtörténeti jelentést, amely információkat tartalmaz a múltban feljegyzett káreseményekről. Ha a jelentésben található adatok aggodalomra adnak okot, mindenképpen javasoljuk az autó szakszerű átvizsgálást – így felfedezhetők a rejtett hibák, amelyek a jövőben komoly költséget jelenthetnek.


Éppen egy esztendeje tiltotta le a márka további megismeréséről a látássérült autós szakértőket a Suzuki pr-osa

Tudtad?

Mi az a blogger pont hu, az Egyszer már láttam autót pont hu, a Teszt a lelke mindennek pont hu, a GaszTROLL pont hu és a Trollverda pont hu honlapok, valamint a Begurulva – autó és kütyümustra és a podCARs pont hu podcast csatornák a Médiabirodalom lapcsoporthoz tartoznak!