Szellemgyárban készülnek majd a Toyoták alkatrészei

A Toyota-csoport új generációs típusaiba szánt, nagy teljesítményű központi számítógépeket a világ második legnagyobb autóipari beszállítója, a Denso fogja készíteni, méghozzá egy olyan, forradalmian újszerű üzemben, ahol egyáltalán nem dolgoznak majd emberek.

Sokak szerint a szoftver alapú járműveké (software defined vehicle, SDV) a jövő. Ezek olyan autók, amelyek – bár természetesen rendelkeznek az összes hagyományos, mechanikus fődarabbal – nagyobb hangsúlyt fektetnek a digitális szolgáltatásokra, és azok folyamatos frissítésére. Ennek az átállásnak alapvető feltétele a vezérlőrendszerek újraértelmezésre. Míg eddig minden elsődleges fedélzeti rendszert külön-külön vezérlő egységek működtettek, a szoftver alapú járművekben ezeket kiváltja egy központi agy: egy szuperszámítógép, amely villámgyorsan, összehangoltan képes vezérelni az összes járműfunkciót. 

Amellett, hogy ezzel felgyorsítható a fejlesztés és a gyártás, csökkenthető az alkatrészek száma és ezzel összefüggésben a járművek tömege és a meghibásodási lehetőségek száma is. A lényeg azonban nem csak ez, hanem az új magaslatokba emelkedő funkcionalitás. Az egyre fejlettebb vezetőtámogató szolgáltatások, teljes vagy részleges önvezető rendszerek működése például egy bizonyos ponton túl nem fejleszthető tovább a hagyományos informatikai architektúrával. Hatalmas adatállományt kell begyűjteni, rendszerezni és kiértékelni, rendkívül gyorsan és a nullához közelítő hibahatárral, és erre egyszerűen nem alkalmasak a jelenlegi rendszerek.

Gőzerővel készül erre az átállásra a Toyota-csoport: már fejlesztik az Arene névre keresztelt, új generációs operációs rendszert, az ezt futtató, fejlett központi számítógépeket pedig a Denso fogja gyártani a világ talán legfejlettebb ilyen jellegű üzemében. Olyannyira modern ez a gyár, hogy még el sem kezdték építeni: az alapkövét valamikor az idei évben fogják letenni, a 69 milliárd japán jen (173,4 milliárd Ft) beruházási értéket képviselő létesítmény a 2028-as pénzügyi évben kezdheti meg a termelést. 

Ha az itt készülő termékek innovatívak, a gyártóüzem maga a megtestesült science fiction. A termelés teljes folyamata, a nyersanyagok bevételezésétől kezdve a telephelyen belüli logisztikán át a gyártásig és a csomagolásig minden 100 százalékban automatizált lesz ugyanis: a non-stop működő gyárban egyetlen ember sem fog dolgozni, minden feladatot robotokra bíznak. A folyamatokat kezdetben speciálisan felkészített munkatársak fogják felügyelni a távolból, 2030-ra azonban ezen is túllép a Denso, és innentől emberi beavatkozás nélkül üzemelhet a gyár – pontosabban gyárak, hiszen a Denso vadonatúj termelési koncepcióról beszél, amelyet idővel más partnereivel is be kíván vezetni.

A Denso a Toyota-csoport tagja, ám távolról sem a Toyota Motor az egyetlen ügyfele. Ellenkezőleg: a Denso bevételeinek nem egészen a felét teszik ki a Toyota megrendelései. 

Fotók: Automotive News


Éppen egy esztendeje tiltotta le a márka további megismeréséről a látássérült autós szakértőket a Suzuki pr-osa

https://www.instagram.com/begurulva_podcast

Tudtad?

Mi az a blogger pont hu, az Egyszer már láttam autót pont hu, a Teszt a lelke mindennek pont hu, a GaszTROLL pont hu és a Trollverda pont hu honlapok, valamint a Begurulva – autó és kütyümustra és a podCARs pont hu podcast csatornák a Médiabirodalom lapcsoporthoz tartoznak!