Az SSAB és a Trelleborg együttműködésben fosszilis mentes acélt gyártanak fékbetét alátétekhez

Az SSAB megállapodást kötött a Trelleborg Sealing Solutions Kalmar AB-vel, hogy fosszilis mentes acélt szállítanak a csikorgásgátló lemezekhez, úgynevezett fékbetét alátétekhez. Az alátétek fontos részei a fékzaj kiküszöbölésének, különösen az elektromos autókban, ahol a zavaró hangok tisztábban hallhatók.

A járműgyártók körében nagy a kereslet a fenntartható alkatrészek iránt. Ez különösen igaz a növekvő elektromos autók szegmensére, ahol a kipufogógázok megszüntetése után fennmaradó szén-dioxid-kibocsátás nagy részét az autóban lévő anyagok teszik ki. Ezért a Trelleborg Sealing Solutions Kalmar AB, a hangcsillapító alátétek vezető gyártója a szabványosnál lényegesen alacsonyabb szénlábnyomú fékbetéteket szeretne kínálni. Az SSAB-val kötött, a fosszilis mentes acél jövőbeli szállításairól szóló megállapodás e cél fontos részét képezi.

„Az autók rezgésének és zajának kiküszöbölésére szolgáló egyedi megoldásaink műszaki tudásunkon és tapasztalatainkon alapulnak. A fosszilis mentes acéllal az alkatrészeinkben előrelépést teszünk, és megerősítjük piacvezető pozíciónkat” – mondta Stefan Lundström , a Trelleborg Sealing Solutions Kalmar AB üzletágának elnöke.

“Örömmel üdvözöljük a Trelleborg Sealing Solutions-t fosszilis mentes partnerként. Együtt támogatjuk az autóipart a kulcsfontosságú alkatrészek szállításában, amelyekre a gyártók és a fogyasztók egyaránt igényt tartanak. Végül fenntarthatóbb autókat fog szállítani az ügyfeleknek. ” – mondja Olavi Huhtala , az SSAB Europe vezetője.

A hagyományos acélgyártás a globális CO2-kibocsátás jelentős forrása. Az acélgyártás módjának megváltoztatásával az SSAB csökkenteni akarja a kibocsátást, és fosszilis anyagoktól mentes értékláncot szeretne létrehozni ügyfeleivel és partnereivel.

Az SSAB két egyedi acéltípust fejlesztett ki, amelyeket gyakorlatilag fosszilis szén-dioxid-kibocsátás nélkül állítanak elő: az SSAB Zero TM és az SSAB Fossil-freeTM acélt. Az SSAB Zero TM újrahasznosított acélhulladékon alapul, és fosszilis mentes villamos energiával és biogázzal állítják elő, és 2023 óta áll rendelkezésre kereskedelmi szállításra. Az SSAB Fossil-freeTM acélt vasércből állítják elő az SSAB által a vasércgyártóval közösen kifejlesztett HYBRIT® technológiával. Az LKAB és a Vattenfall energiavállalat. A kísérleti léptékben tesztelt technológia fosszilis mentes villamos energiával előállított hidrogént használ az acélgyártás elsődleges nyersanyaga, a vas előállítására. A maradék termék szén-dioxid helyett víz.

Trelleborg Sealing Solutions A Kalmar AB 1988 óta szállít csillapítási megoldásokat, például féktárcsákat. A cég termékeit a világ szinte minden jelentős járműgyártója használja például a fékezés közbeni zavaró zaj és rezgés csökkentésére. Az alátéteket különböző anyagok, elsősorban gumi és fém kombinálásával gyártják, és a fékbetétekhez rögzítik.

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!