A chilei kettős győzelemmel továbbra is versenyben a 2024-es rally világbajnoki címért a Toyota

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team maximális pontszámot ünnepelhetett a kihívásokkal teli Chile Rallyn, köszönhetően Kalle Rovanperä győzelmének, aki mögött csapattársa, Elfyn Evans végzett a második helyen. A TGR-WRT az összesített kettős győzelem mellett a szupervasárnapi különversenyben az első három helyet is megszerezte, és a rally végét jelentő Power Stage-en is az első két helyen végzett. Így a TGR-WRT lett az első, amely a 2024-re bevezetett új rendszerben először meg tudta szerezni a maximálisan bezsebelhető 55 gyártói pontot – ezzel mindent megtett, hogy két fordulóval a vége előtt is megőrizze bajnoki ambícióit, 35-ről 17 pontra csökkentve a lemaradást az élen álló csapattól. A matematikai esély pedig Ogier és Evans számára is megmaradt az egyéni világbajnoki cím megszerzésére, nekik azonban nehezebb dolguk lesz, hiszen ehhez nem csak nekik kell nagyon jól teljesíteniük, hanem az élen álló versenytársaiknak ezzel egyidőben nagyon rosszul.

A vasárnapi utolsó, négy szakaszból álló kör a szombaton tapasztalt nehéz körülmények folytatását hozta a házigazda Concepcióntól délre fekvő Biobío régió hegyeiben, amikor Rovanperä a sűrű ködben átvette a vezetést Evanstől. Sébastien Ogier, aki a szombat reggeli sérülést követően elsőként rajtolhatott vasárnap, kihasználta a nedves körülmények adta lehetőséget, és az utolsó napon az utolsó négy szakasz mindegyikét megnyerte Vincent Landais navigátorral közösen. Rovanperä 15,1 másodperces előnnyel indult az utolsó napra Evans előtt, amit a délelőtti első két etap során tovább növelt. A Power Stage izgalmas befejezésében mindössze 0,1 másodperccel volt lassabb Ogier-nél, így Jonne Halttunen navigátorral együtt megszerezték szezonbeli negyedik győzelmüket. Rovanperä 15. győzelmével a TGR-WRT színeiben egy szintre került a kétszeres bajnok Carlos Sainz-cal, aki a legtöbb győzelmet szerezte a FIA Rally Világbajnokságban a Toyota színeiben. Evans és navigátora, Scott Martin az idei szezonban ötödszörre tért vissza a dobogóra, miután péntek délelőtt átvették a rally vezetését, és meg is tartották azt, amíg szombat délután a legrosszabb köddel nem szembesültek. A szupervasárnapon a harmadik, a Power Stage-en pedig az ötödik helyet szerezték meg. Ogier és Evans matematikailag továbbra is versenyben van a pilóták bajnoki címéért a szezon utolsó két fordulója előtt, hiszen még 60 pontot lehet szerezni. Sami Pajari és Enni Mälkönen a GR YARIS Rally1 HYBRID-del a hatodik helyen végeztek a második versenyükön. A Finn Rallyn való erős debütálásukra építve lenyűgözően kezdték a pénteki napot, és mindössze 12,2 másodperccel lemaradva az élről a negyedik helyen zárták a napot. Amikor aztán a körülmények nehezebbé váltak, Pajari érett hozzáállásról tett tanúbizonyságot, hogy az értékes tapasztalatok gyűjtésére és a tiszta célba érésre összpontosít.

Pajarinak a következő versenyen, a Közép-Európa Rallyn lesz még lehetősége arra, hogy a Rally1-es tapasztalatait tovább gyarapítsa, és megmarad az esélye arra, hogy a szezonzáró japán versenyen megnyerje a WRC2-es bajnoki címet.

Akio Toyoda (a TGR-WRT elnöke)

Kalle, Jonne, gratulálunk a győzelmetekhez! Elfyn, Scott, köszönjük a kettős győzelmet! Seb, Vincent, köszönjük a Power Stage megnyerését! Az egész csapatnak, köszönjük, hogy ezen a versenyen elértétek a maximális 55 pontot! Mindannyian nagyszerűek vagytok! Mindenkinek nehéz volt a finnországi és görögországi csalódást keltő eredmények után. Nagyon örülök, hogy mindenki keményen dolgozott és folyamatosan fejlődött anélkül, hogy feladta volna – ez pedig meghozta gyümölcsét! Élvezzük a szezon utolsó szakaszát az üldözők pozíciójából! Nagyon várom már a Japán Rallyt!”

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök)

Ez egy nagyszerű eredmény a csapatunk számára. A szezonban először egy tökéletes vasárnapot letudni nagyon jó érzés, különösen azok után a megsemmisítő csapások után, amelyeket az elmúlt két verseny utolsó napjain éreztünk. A versenyzőink ma nagyszerű munkát végeztek, az utolsó szakasz végéig nyomtak. Ez az eredmény az egész csapatnak lendületet és extra motivációt ad a hátralévő két versenyre. Kalle és Elfyn is nagyon jól vezetett egész hétvégén, és bármelyikük megérdemelte volna a rally győzelmet. Seb minden szakaszon nagyon gyors időt ment, és a mai gyorsaságának és küzdőszellemének köszönhetően nagyon fontos pontokat viszünk haza a gyártók bajnokságába. Végezetül Sami pontosan azt tette, amit szerettünk volna ezen a hétvégén, következetesen vezetett és igazán érett teljesítményt nyújtva hozta be a célba az autót, egyre több tapasztalatot szerezve. Összességében tehát ez egy igazán pozitív rally volt számunkra.”

Kalle Rovanperä (69-es versenyautó pilótája)

Ez a győzelem nagyon jó érzés számunkra. Kemény hétvége volt, és mindig jó érzés, amikor tényleg meg kellett küzdened a győzelemért. Egyik ponton sem volt könnyű az időjárás meg minden, de jó munkát végeztünk. Pénteken nem éreztem magam olyan jól, de nagy hibák nélkül sikerült végigmennünk, és amikor a körülmények nehezebbé váltak, akkor is nagy különbségeket tudtunk kialakítani. Fontos volt, hogy ma is keményen nyomjuk, és a csapattársainkkal együtt nagyon fontos pontokat szereztünk a gyártók bajnokságában, aminek nagyon örülhetünk. Nagy köszönet a csapatnak: az autó nagyon erős volt ezen a hétvégén.”

Elfyn Evans (33-as versenyautó pilótája)

Ez egy jó hétvége volt többé-kevésbé az elejétől a végéig. Jó teljesítményt nyújtottunk, és ez egy csodálatos eredmény a csapat számára, és boldog vagyok, hogy részese lehettem ennek. A körülmények tegnap nem nekünk kedveztek, de Kalle jól alkalmazta a stratégiát, és nagyon jól vezetett, úgyhogy gratulálok neki. Ma még nedvesebb körülmények között voltunk, és elég sok köd is volt, de sikerült tisztán, problémamentesen és még mindig megfelelő tempóval végigmennünk. Az eredmény nagyon sokat segített a gyártók bajnokságában, és most már csak arra kell koncentrálnunk, hogy ugyanígy folytassuk az év végéig.”

Sébastien Ogier (17-es versenyautó pilótája)

Jó, hogy pozitívan fejeztük be a hétvégét, és ma tényleg segítettünk a csapatnak abban, hogy újra reménykedjünk a gyártói bajnoki címben. Egy kicsit még mindig csalódott vagyok az előző napokban elkövetett hibáink miatt, amelyek nagyon sokba kerültek, mert elképesztő volt a tempónk, és a legtöbb szakaszt, amit befejeztünk, megnyertük. De ez nem elég a rallyban: mindent össze kell rakni, és ez ezen a hétvégén ez nem sikerült. Nagyon jól éreztem magam az autóval, és szeretném megköszönni a csapatnak, hogy ennyit dolgoztak az autó fejlesztésén, mert még soha nem éreztem ilyen jól magam murván. Jó irányba haladunk, és a Japán Rallyig tovább fogunk nyomulni.”

Sami Pajari (5-ös versenyautó pilótája)

Nagyon jó érzés célba érni ezen a rallyn. Köszönöm a csapatnak, mert nagy öröm volt újra vezetni ezt a nagyszerű autót. A pénteki nap elég ígéretes volt számunkra, és tudtunk némi tempót mutatni. Aztán a következő két napon rengeteget kellett tanulni a trükkös körülmények között, de ez a játék része. Az volt a fő terv, hogy biztonságban végigmenjünk a hétvégén, szóval elégedettnek kell lennünk ezzel, és legalább jó tempót tudtunk mutatni néhány szakaszon. Most már alig várom a Közép-Európa Rallyt, ami egy újabb új kihívás lesz, ahol sokat kell tanulnunk.”

A Chile Rally eredménye

1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2 ó 58 p 59,8 mp

2. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +23,4 mp

3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +43,9 mp

4. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1 p 01,1 mp

5. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2 p 02,7 mp

6. Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2 p 39,7 mp

7. Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2 p 47,7 mp

8. Yohan Rossel/Florian Barral (Citroën C3 Rally2) +8 p 31,4 mp

9. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +8 p 48,7 mp

10. Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +8 p 52,1 mp

36. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1 ó 27 p 03,1 mp

(Vasárnap 16:00 órakor érvényes eredmények, a legfrissebbekért kérjük, látogasson el a www.wrc.com weboldalra.)

2024 Rally Világbajnokság állása a pilóták mezőnyében a 11. forduló után:

1. Thierry Neuville 207 pont

2. Ott Tänak 178

3. Sébastien Ogier 166

4. Elfyn Evans 161

5. Adrien Fourmaux 140

6. Kalle Rovanperä 114

7. Takamoto Katsuta 80

8. Dani Sordo 44

9. Sami Pajari 41

10. Esapekka Lappi 33

2024 Rally Világbajnokság állása a gyártók mezőnyében a 11. forduló után:

1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 482 pont

2. TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 465

3. M-Sport Ford World Rally Team 245

Mi következik?

A szezon utolsó két fordulójára – először az október 17-20. között megrendezésre kerülő Közép-Európa Rallyn – a mezőny visszatér az aszfaltra.

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!