A ’25-ös Honda NT1100 váza és futóműve 

  • A hattengelyes helyzetérzékelő (Inertial Measurement Unit, IMU) már az alapfelszereltség része. A kanyar-ABS és hátsókerékelemelkedés-gátló minden helyzetben magabiztos lassítást szavatol
  • Ezentúl – felárért – elektronikus szabályozású SHOWA EERA™ futóművel is megrendelhető a modell. A hagyományos, 43 mm-es fordított villára és központi hátsó rugóstagra épülő Showa felfüggesztés továbbra is elérhető marad
  • Acélból készülő ipszilonbölcsőváz csavarkötéssel rögzített, alumínium segédvázzal
  • Sportos futómű-geometria és prémium minőségű első-hátsó felfüggesztés
  • 310 mm-es átmérőjű első tárcsák és radiálisan rögzített, négydugattyús féknyergek

 A motor szívében helyezkedik el az új, minden eddiginél könnyebb kezelhetőséget biztosító, hattengelyes helyzetérzékelő (IMU), ami valós időben gyűjt adatokat a jármű helyzetéről, beleértve a hossz- és keresztirányú dőlést, valamint a sodródást. A rendszer az elektronikus gázmarkolaton keresztül működik, és több vezetéstámogató segédlet, így például a Honda Állítható Nyomatékszabályozó (HSTC) és az Egykerekezés-gátló (Wheelie Control) működését is pontosabbá teszi. 

A kanyar-ABS és a hátsókerékelemelkedés-gátló beavatkozását szintén az IMU adatai teszik precízebbé. Az eszköz a dőlésszöget, a lassulást és a csúszás mértékét egyaránt figyeli (a kerekek forgási sebességét vizsgálva), hogy mindig optimális legyen a fékerő. Emellett azonnal észreveszi, ha elemelkedik a hátsó kerék, és úgy szabályozza a fékerőt, hogy a motor megőrizze stabilitását. 

A 2025-ös modellév újdonsága az elektronikus szabályozású SHOWA EERA™ (Showa Electronically Equipped Ride Adjustment) futóművel felszerelt NT1100 Electronic Suspension kivitel. Az Africa Twin Adventure Sportsban már bizonyított, s immáron az Africa Twin alapmodellhez is elérhető rendszer automatikusan szabályozza a csillapítás feszességét, és mindig optimális szintet határoz meg, ugyanis vezérlőprogramját az NT1100 sajátosságait figyelembe véve írták meg a szakemberek. Az aktuális viszonyokhoz idomuló beállításhoz három forrásból gyűjti az adatokat. A motor sebességéről az ECU, a dőlésszögről és a magasságról az IMU (Inertial Measurement Unit, helyzetérzékelő), a villa helyzetéről az összenyomódás-érzékelő „tájékoztatja” a rendszert. 

A Futómű-szabályozó Egység (Suspension Control Unit, SCU) rendkívül gyorsan reagál a körülmények változására, az áthangoláshoz elég 0,015 másodperc. Rugalmasságának köszönhetően úgy programozható, hogy a felfüggesztés viselkedése a jármű sebességéhez igazodjon (nagy iramnál például feszesebb). 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vezető – a műszeregység segítségével – szabadon meghatározhatja, hogy éppen milyen karakterisztikát szeretne. Dönthet például városi, illetve mindenes szerepkörhöz ideális, kényelemre hangolt csillapítás mellett, ugyanakkor nagy sebességű túrázáshoz és precíz irányítást megkövetelő, esős időjáráshoz passzoló üzemmód is rendelkezésére áll. Ráadásul az erős fékezéseknél a Showa-EERA™ jelentősen csökkenti bólintási hajlamot, azaz kevésbé ül össze az első villa. 

Három előre programozott futómű-üzemmód áll a pilóta rendelkezésére: 

  • URBAN: a Showa alapfutómű beállításaihoz hasonlít a hangolás, így a legtöbb helyzetben könnyű kezelhetőséget garantál.
  • TOUR: tökéletes úttartás fékezésnél, illetve kanyarodásnál, és a legfeszesebb csillapítás nagy sebességnél, valamint utassal, sok csomaggal túrázva.
  • RAIN: lágyabbá teszi a csillapítást és lassabbá a futómű reakcióit.
  • USER: a csillapítást és az előfeszítést egyaránt a felhasználó állíthatja be.

 A SHOWA EERA™ kifinomultságáról árulkodik, hogy a hátsó felfüggesztés rugó-előfeszítése 24 fokozatban állítható, méghozzá menet közben is.

Az alapmodell Showa első villáját 43 mm-es csúszószár-átmérőjű, patronos, fordított teleszkópokból állították össze, rugóútja 150 mm és állítható a rugó-előfeszítés. Akárcsak az első villa, a központi hátsó rugóstag is 150 mm-es függőleges mozgást engedélyez a keréknek, továbbá kiemelték az alkatrész kapcsán, hogy belsejében masszív, 14 mm-es átmérőjű dugattyúrúd kapcsolódik a csillapításért felelős dugattyúhoz. Hogy minél egyszerűbb legyen a pillanatnyi terheléshez – például utas- és csomagszállításhoz – igazítani a futóműbeállítást, a központi rugóstag előfeszítése hidraulikusan, szerszám nélkül módosítható. 

A kerekek alumíniumból, présöntéssel készültek, és az első kerékagy – a homokmag alkalmazásának köszönhetően – üreges kialakítású. A felni úgynevezett keresztküllős szerkezetű, vagyis az öntött ágak nem derékszögben, hanem átlósan kapcsolódnak a ráfhoz. A megoldás kettős előnnyel kecsegtet, ugyanis csökkenti az úthibákból adódó rezgéseket, egyben rendkívül merev konstrukció, tehát nagyban növeli a kanyarstabilitást. A kerekeken feszülő abroncsok mérete 120/70 R17, illetve 180/55 R17. 

Sokat elárul a motorról, hogy szabad hasmagassága 175 mm, ehhez társul az 1535 mm-es tengelytáv, a 26,5º-os villaszög és a 108 mm-es utánfutás. Menetkész tömege 238 kg, míg a DCT-vel felszerelt változaté 248 kg. Kimagasló képességei dacára az elektronikus futómű csupán 1 kg-mal növeli meg az NT1100 össztömegét. 

Nagyban csökkenti a rugózatlan tömeget, hogy könnyű, négydugattyús, radiálisan rögzített féknyergek fogják közre a 310 mm-es átmérőjű első tárcsákat, míg a hátsó féktárcsa átmérője 256 mm, és egydugattyús féknyereg „harap rá”. A fékrendszer működését természetesen blokkolásgátló felügyeli.

Stílusát, teljesítményét és használati értékét illetően is szintet lépett a Honda NT1100 >>>

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!