A Magyar Autóklub állásfoglalása #karigeri és haverjai ámokfutásával kapcsolatban

A pesti alsó rakpart átalakítására vonatkozó, napokban nyilvánosságra került döntéssel összefüggésben súlyos kifogásai vannak a Magyar Autóklubnak.

A Főváros ezzel felrúgja a 2022-ben aláírt megállapodást, ezzel elmarad a tervek érdemi megvitatása, s az Erzsébet híd térségében tervezett beavatkozás az egész rakparti szakaszon torlódást fog okozni. Szorgalmazzuk a forgalomtechnikai tervek hiánytalan közzétételét és érdemi megvitatását.

Kifogásoljuk, hogy az Autóklub szakmai észrevételeit a BKK rendre figyelmen kívül hagyta. Az autómentesítési terv a Március 15. térnél nem vizsgálta az áteresztőképesség alakulását, és nem ad választ arra, miként valósul meg a rakpart kétirányú járhatóságának fenntartása az Irányi utcánál. Ugyan a beavatkozás csak a rakparti útvonal csekély részét érintené, hatására az úttengely egészét „trombózis” jellegű trauma érné.

Sérelmezzük, hogy bár 2022-ben széles körű támogatással megállapodás született, miszerint a rakpart lezárására csak „monitoringtesztelés” igazoló eredményei alapján kerülhet sor, nem készült el a monitoringrendszer és az erre épülő vizsgálat sem. A jelentős forgalmi hatással járó beavatkozás ellentétes az „áteresztőképesség nagyságrendi megtartását” rögzítő megállapodással, ezért a Főváros döntése a közlekedési rendszer működőképességét szem előtt tartó közös nyilatkozat felrúgásával egyenértékű.

Nyilatkozatunk részletesebb változatát az Autóklub és az Autósélet honlapján találhatják meg.

Kiadó: Magyar Autóklub

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!