Nyílt napot tart a BKV szombaton a ferencvárosi kocsiszínben

Idén utolsó nyílt napját tartja a BKV szombaton a 120 éves Ferencváros kocsiszínben: a látogatók több nosztalgiavillamost és ritkán látott teherkocsit nézhetnek meg, lehetőség lesz a villamosvezetés kipróbálására is, valamint vezetett túrákon lehet bejárni a Ferenc áramátalakítót – közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön.

Mint felidézik, a békebeli hangulatú, 1904-ben épült Ferencváros kocsiszín hosszú idő után újra nyílt nappal várja az érdeklődőket. A Fradi – ahogy a villamosközlekedésben nevezik a 120 éves remízt – az újabb típusú kötöttpályás járművek mellett több nosztalgiavillamos “otthona” is.

A közlemény szerint

szombaton az ingyenes nyílt napon az 1906-os gyártású 2624-es és az 1908-ban gyártott, sötétbarna 611-es mellett az 1913-ban sínre tett 436-os jármű is látható lesz. Budapest utolsó újonnan készült kéttengelyes motorkocsitípusát az 1522-es képviseli a járműkiállításon, valamint felsorakoznak a 2576-77-es ikerkocsik is.

A Baross kocsiszínből érkezik a Fradiba a 2806-os, amellyel – akárcsak a BKV nosztalgiaflottájának többi járművével – tavasztól őszig hétvégente utazhatnak a fővárosban közlekedők.

A látogatók nemcsak régi villamosokkal találkozhatnak a kocsiszínben, hanem láthatnak nyitott teherkocsit, úgynevezett lowry-t, felsővezeték-szerelő kocsit, hóseprő mozdonyt és egy tehermozdonyon, azaz mukin is utazhatnak.

A nyílt napon egy Tatra tanulóvillamost is kipróbálhatnak az odalátogatók a remíz területén. A villamosvezetés regisztrációhoz és 18 éves korhatárhoz kötött.

A telephelyen zajló munkákba a kocsiszín-túrákon lehet bepillantani, a csoportok 10 óra 20 perctől húszpercenként indulnak. A csoportokba előzetesen, online lehet jelentkezni.

10 és 14 óra között látogatható az 1908-ban épült, máig üzemelő Ferenc áramátalakító. Az ipari műemlékben működés közben lehet megnézni az 1000 kW-os, több mint 110 éves motordinamót és a 100 éves konverter berendezéseket.

A vezetett túrák 11, fél egy és kettő órától indulnak. Az áramátalakító 14 év alatt csak szülői felügyelettel látogatható, a 14 órakor kezdődő szakmai túrára pedig csak 14 év felettiek jelentkezhetnek – olvasható a közleményben.

Mint írják, a legkisebbeket egy duplacsuklós Van Hool AGG 300 típusú autóbuszból készült játszóbusz várja az eseményen.

A rendezvény 10 órától 16 óráig tart, a zárás után a 30 legyorsabban regisztráló részt vehet egy félórás jármű-fotózáson

– áll a közleményben.

A Ferencváros kocsiszín megközelíthető az 1-es villamossal, valamint a rendezvény alatt R30-as jelzéssel, a Mester utca – Ferenc körút villamos végállomástól közlekedő MUV típusú villamossal.

mti

A cikknek még nincs vége!
Lapozz a következő oldalakra!