A Renault Wild R5 Turbo 3E

  • A márka dizájnfőnöke érdeklődik az autó gyártása iránt, de azt mondja, hogy ez jelenleg nem prioritás.
  • A Renault vezérigazgatója, Luca de Meo korábban elismerte, hogy az autó jövője kizárólag a pénzügyeken múlik.

Alig telt el néhány hónap az Alpine A290 GT premierje óta, mint az újkori Renault 5 E-Tech teljesítményközpontú változata, de az autógyártó nyitott egy még őrültebb modell megépítésére a híres Renault 5 jelvénnyel.

Már jóval azelőtt, hogy az új 5 E-Tech a Mini Cooper EV riválisaként bemutatkozott volna, a Renault egy jövőbeli elektromos szuperszondával varázslatos megjelenést kölcsönzött a világnak az 5 Turbo 3E-vel. A pusztán koncepcióként bemutatott autó úgy nézett ki, mint egy modern B csoportos rallyfegyver, és a bennfentesek szerint a Renault-n belül van egy belső erő, hogy ezt a járművet gyártási valósággá tegye.

Az Auto Express azt állítja, hogy a jármű testreszabott űrvázas alváz köré épülhet, és több százezer dollárba kerülhet. Laurens van den Acker, a Renault formatervezési vezetője elismerte, hogy egy ilyen jármű „jelenleg nem szerepel a prioritási listánkon”, de nem tagadta a projekt létezését.

„Nyilvánvalóan telerakjuk fiókjainkat álmaink vázlataival, és ez lesz az egyik ilyen” – mondta. “Mindig vannak ötleteink, minden tervezőnek a fiókjában van álmai autója.”

Nem ez az első alkalom, hogy hallunk arról, hogy az autó gyártási valósággá válhat. 2022 végén a Renault vezérigazgatója, Luca de Meo azt mondta, hogy a márka megtalálta a módját, hogy a koncepcióhoz közelebb vigyen valamit, de azt mondta, hogy mindez pénz kérdése. Akkoriban de Meo elismerte, hogy a Renault-nak nincsenek „mély, mély zsebei”.

A koncepcióhoz a Renault mérnökei egy pár villanymotor beépítését választották, amelyek együttesen 375 LE-t és 700 Nm nyomatékot adnak le. A motorokat egy 42 kWh-s lítium-ion akkumulátor biztosítja, és lenyűgöző módon a Renault szerint az autó mindössze 980 lóerőt nyom, és 3,5 másodperc alatt képes 100 km/h-ra (62 mph) gyorsulni.

A Renault kiütötte a parkból a retró témájú 4 E-Tech-el és 5-Tech-el, és egy szuper elektromos sraffozás lehet a márka tökéletes halo modellje. Keresztbe tett ujjak.

carscoops

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!