A legújabb Honda CMX1100 Rebel

25YM Honda CMX1100 Rebel

Modellfrissítések

Új taggal bővült a nagyköbcentis Rebelek családja – a CMX1100 Rebel és a CMX1100T Rebel mellé megérkezett a CMX1100SE Rebel! Mindhárom gépben jól bevált, 1084 cm3-es, soros, kéthengeres erőforrás dolgozik, amelynek alsó és középső fordulatszám-tartományban jelentkező forgatónyomatékát és teljesítményét egyaránt megnövelték 2025-re. Mindemellett a könnyebb kis sebességű manőverezés érdekében optimalizálták a dupla kuplungos erőátvitelt (DCT), még kényelmesebb üléspozíciót alakítottak ki és USB-C-aljzattal bővítették az alapfelszereltséget, továbbá új, 5”-os TFT-műszeregységet kapott a trió, ami a Honda RoadSync alkalmazással okostelefonnal csatlakoztatását is lehetővé teszi. Persze a műszaki arzenál korántsem merül ki ennyiben! Erről tanúskodik, hogy a három gyári és két felhasználói üzemmódot felkínáló elektronikus gázmarkolat (TBW), a háromfokozatú Honda Állítható Nyomatékszabályozó és a sebességrögzítő is szériatartozék. 

Bevezetés 

Az A2-es jogosítvánnyal is vezethető, kéthengeres CMX500 Rebel 2017-ben robbant be a piacra, sikerrel ötvözve a klasszikus custom motorkerékpárok és az újkori gépek stílusát, valamint műszaki megoldásait. Ez a modell több, mint egyszerű közlekedési eszköz: sokkal inkább egy életérzés, no meg az önkifejezés ámulatba ejtő, különleges formája. 

Kortárs dizájnelemekkel egyedivé varázsolt, bobberes megjelenésével már az értékesítés kezdetén ujjai köré csavarta a bukósisakos közönséget, és ezt követően is megőrizte kedvező piaci pozícióját. Ezt bizonyítja, hogy 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is a legkelendőbb európai custom motorként zárta az évet. Térhódításához a könnyű kezelhetőség és a kis karbantartásigény egyaránt hozzájárult, közönségkedvenccé azonban kétségtelenül azért vált, mert tökéletes alapként szolgál a custom motorok építőinek, illetve azoknak, akik szeretnék megvalósítani kétkerekűekről szőtt álmaikat, elképzeléseiket. 

2021 óta a Rebel, azaz lázadó szó már nem egy motorkerékpárra utal, a CMX500 Rebel mellé ugyanis megérkezett a lélegzetelállító CMX1100 Rebel. Éppoly karakteres, akárcsak társa, de nagyobb csúcsteljesítmény, igézőbb megjelenés és megannyi a Honda által fejlesztett technikai csemege teszi vonzóvá, így motorosok még szélesebb tábora találhat eszményi társra a CMX-ben. 

Elismerésre méltó jellemvonásaival azoknak is ideális lehet, akik kisebb gépről váltanának nagyobbra, esetleg kipróbálnának valami újat, valami igazán érdekeset. Nos, a CMX1100 Rebel kitűnő választás, különösképpen, hogy 2023-ban bemutatkozott a nyílt országutakra szánt CMX11000T Rebel, amit kifejezetten túrázáshoz fejlesztett a Honda. 

A 2025-ös modellévben folytatódik a Rebel família menetelése. A CMX1100 és a CMX1100T egyaránt fejlettebbé, erősebbé és kényelmesebbé vált, továbbá színre lép a CMX1100SE Rebel. Ez utóbbi egy gyári custom motor, ami az Eredeti Honda Kiegészítőknek köszönhetően semmihez nem fogható élményt nyújt. Bármely változat mellett dönt a vásárló, nagy teljesítményű, gazdagon felszerelt, játszi könnyedséggel vezethető gépet vihet haza, ami az európai motorosok ízlésének megfelelően készült. 

Áttekintés 

A CMX1100 Rebelnek tulajdonképpen két személyisége van. Egyikhez a kényelmes, pihentető cirkálás, másikhoz az izgalmakkal teli kanyarvadászat áll közel. Simulékony mivoltának, és visszafogott méretének, illetve tömegének köszönhetően tökéletes a kisebb motorról átülőknek, s mivel merev, acél csővázra, feszesebb hangolású futóműre, valamint nagy erejű fékrendszerre épül, a profi, tapasztalt motorosoknak is mindent megad, ami az átütő élményhez szükséges. 

Hogy még kényelmesebb legyen a 2025-ös modellévre, számos ponton módosítottak rajta a Honda mérnökei. A kormányt kissé hátrébb és feljebb emelték, a lábtartókat előrébb tolták, a nyerget 10 mm-rel vastagabb szivacsból készítik, az ülésmagasságot pedig 710 mm-ben határozták meg. Legyen szó bármelyik változatról, a – CRF1100L Africa Twinből érkező – karakteres és bivalyerős sorkettest alighanem imádni fogják, az 1084 cmgarancia a tengernyi nyomatékra és a hátborzongató, tekintélyt parancsoló kipufogóhangra. Ráadásul 2025-től még izgalmasabbak lehetnek a nyeregben töltött órák, ugyanis fokozták sűrítési viszonyt és áthangolták a vezérlőelektronikát, így nagyobb forgatónyomaték jelentkezik az alsó és a középső fordulatszám-tartományban, nem mellesleg a kipufogó is jellegzetesebb hangon dalol. 

Hogy a Rebel-élmény mindig pozitív legyen, számos jövőbe mutató vezetést segítő eszköz óvja az utasok testi épségét. Ilyen például az elektronikus gázmarkolathoz társított, 3 előre programozott és 1 felhasználó által konfigurálható üzemmódot felkínáló kapcsoló. Ez nemcsak a teljesítményleadás jellegét, a motorfék mértékét, valamint az integrált egykerekezés-gátlóval kiegészített HSTC működését szabályozza, hanem – az optimalizált, kis sebességnél még lágyabban működő – dupla kuplungos automatikus váltó (DCT) kapcsolásainak időzítését is az aktuális viszonyokhoz igazítja. 

Modern, XXI. századi bobberként a Rebel 1100 a minimalista irányzatot követi, de a már megszokott stíluselemek sem hiányoznak róla. Az acél sárvédők, a vaskos abroncsok és a köralakú tükrök egytől egyig a motorozás arany éveit idézik, akárcsak a köralakú, „old school” fényszóró, amibe LED-es izzókat rejtettek a mérnökök. Jövőbe mutató az új, 5”-os TFT-műszeregység is, melynek használati értékét könnyen kezelhető kormánykapcsolóval és okostelefon csatlakoztatását lehetővé tévő Honda RoadSync alkalmazással fokozták a szakemberek. Hogy a mobileszköz ne merüljön le az út során, a USB-C aljzat átkerült a műszeregység bal oldalára. 

A 2025-ös modellévű CMX1100 Rebel az alábbi színben lesz elérhető: 

  • **ÚJ** Pearl Hawkseye Blue (gyöngyházkék) 

A 2025-ös modellévű CMX1100T Rebel az alábbi színben érkezik a márkakereskedésbe:

  •  **ÚJ** Iridium Gray Metallic (grafitmetál) 

A 2025-ös modellévű CMX1100SE Rebel az alábbi színben vásárolható meg: 

  • **ÚJ** Flare Orange Metallic (metálnarancssárga)
  • **ÚJ** Mat Ballistic Black Metallic (metálfekete)

Kapcsolódó podcastok a PodCars és a Begurulva youtube, valamint videa csatornákon!