Idén most hétvégén lesz utoljára #karigerilótetü a Pesti alsó rakpart

Változatos programok és gyertyafényes vacsora kíséretében idén utolsó alkalommal #karigerisítik a Pesti alsó rakpartot.

Az október 26–27-i hétvégén (szombaton és vasárnap) a rakpartnyitások alkalmával már megszokott útvonalon, az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtótól a Margit hídig lesz bejárható a rakpartszakasz. A nyitott rakpart mára több tízezer ember kedvelt helyszínévé vált, amelyet a tervek szerint jövőre sem kell majd nélkülözniük.

A pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók ebben az évben utoljára október 26-án és 27-én (szombaton és vasárnap) vehetik birtokukba a Pesti alsó rakpartot. A hétvégén ismét teljes szélességében megnyílik a Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakasz, ahol a fővárosiak és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét.

A BKK azt kéri a kerékpárral vagy rollerrel közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre.

Programok színesítik a záró hétvégét

A kétnapos záróeseményt különböző szórakoztató, zenés és ismeretterjesztő programok színesítik a Jane Haining rakparton, ahol vasárnap gyertyafényes vacsora búcsúztatja az idei rakpartnyitást. Mindezekről az esemény Facebook-oldalán olvashatók részletek.

Az érintett rakpartszakaszra a péntekről szombatra virradó éjszakától hétfő hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel és taxival közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt. A mozogni és kikapcsolódni vágyóknak érdemes tudniuk, hogy

  • az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni, a megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni;
  • az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot.

Tovább zöldült a rakpart

A Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszon a rakpart zöldítésének egyik első fontos lépése – a budapestiek szavazatai alapján – a közösségi költségvetés forrásaiból, valamint költségvetési forrásból valósult meg:

  • 8 új fát ültettek el;
  • csaknem 400 négyzetméter zöldfelületet alakítottak ki;
  • fajokban gazdag évelő növényeket telepítettek, valamint
  • párakaput, napozószékeket, árnyékolót, kerékpártámaszt és ivókutat helyeztek ki.

Nyáron elkészültek a tervek, ősszel pedig újabb fontos lépést tett a BKK azért, hogy szebb és élhetőbb Duna-partja legyen Budapestnek: a társaság benyújtotta pályázatait az Id. Antall József rakpart és az Erzsébet híd alatti terület átépítésére. A kivitelezés mindkét esetben – a pályázatok kedvező elbírálása esetén – európai uniós forrásból valósulhat meg. Minderről bővebben ezen az oldalon olvashatnak.

Budapesti Közlekedési Központ