VIGYÁZZ! Nagyon veszélyes lehet a karácsonyfa!

A most.hu elárulta miért.
Erre nagyon figyelj!

Lassan megkezdődik mindenkinél a nagy fenyőfavásár. Ilyenkor az ember eleve feszültebb, és nagyon  nehéz kiválasztani a tökéletes fát, amit hazavinne az ember.

Azonban mindennek megvannak a veszélyei!

Érdemes nagyon résen lenni még a favásárláskor is, az ünnepek folyamán, nehogy komoly galibát okozzunk, vagy másokat veszélyeztessünk.

A sietős kapkodásban sem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a fák szállítása akár veszélyes is lehet.

Ahhoz, hogy baj nélkül jussunk haza, érdemes megfogadni a német autóklub alábbi jó tanácsait:

A gépkocsi tetején a fát csak abban az esetben szabad szállítani, ha a járműre tetőcsomagtartót szereltek.

A tetőcsomagtartók terhelhetősége jellemzően legfeljebb 50 kg. Szállítás alatt a fa csúcsának hátrafelé kell mutatnia, így a menetszél nem tudja letörni az ágakat. Szállítás közben a tetőről a fa előre és hátra legfeljebb 40-40 cm-re nyúljon túl a járművön.Rögzítéshez a hagyományos „gumipók” nem elegendő.

Egy baleset során keletkező erők elviselésére képtelen, ezért nem akadályozhatja meg egy több mint 30 kilós fenyő lerepülését a tetőről.

A fát biztonságosan, csak közvetlenül a törzs és a tetőcsomagtartó között alkalmazott – lehetőleg feszíthető – hevederrel lehet rögzíteni. A tetőről leszakadó fa a közlekedés többi résztvevőjét és jármű épségét is veszélyezteti.

Amikor az autóban szállítjuk a fát, akkor figyelnünk kell arra, hogy az a jármű vezetőjét ne akadályozza a szabad kilátásban és a vezetésben.

Az utasüléseken szállított fa biztonsági övekkel is rögzíthető. Érdemes az ülést letakarni egy arra alkalmas takaróval, mert a tűlevelek és a fenyőgyanta nehezen távolítható el a kárpitból. Ha nyitott csomagtérajtóval tudjuk csak a fát vinni, ne felejtsünk el piros rongyot kötni a kilógó favégre.

OSZD MEG másokkal is!