A BMW átfogó újításokkal és modellfrissítésekkel színesíti a nyarat (1.)

+++ Érkezik az új BMW 7-es sorozat harmadik tisztán elektromos meghajtású modellváltozata
+++ A BMW X5 és a BMW X6 motorházteteje alatt új soros hathengeres dízelmotor mutatkozik be
+++ A QuickSelect koncepció szerint felépített, továbbfejlesztett BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia, valamint a BMW 8.5 operációs rendszer újabb modellekben válik elérhetővé
+++ A BMW i7 és a BMW iX palettáján a többszerződéses Plug & Charge funkció és a MAX RANGE funkció is debütál
+++ Az M Sport Pro csomag a BMW X1 és a BMW iX1 modellváltozataihoz is megrendelhető lesz
+++ Számos modell portfólióját új utastér-kárpitok és karosszériafényezési árnyalatok gazdagítják tovább

2023 nyarától a BMW portfóliójának sokszínűségét új modellváltozatok, illetve elektrifikációs és digitalizációs innovációk emelik új szintre. A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 harmadik modellváltozata a bajor prémiummárka palettájának csúcsán nyit új fejezetet a luxusszegmensben, miközben a többszerződéses Plug & Charge funkció és a MAX RANGE funkció a BMW i7 és a BMW iX által kínált elektromos mobilitást is minden korábbinál kényelmesebbé emeli. A BMW X5 és a BMW X6 számára ráadásul augusztustól extrém erőteljes, új soros hathengeres dízelmotor válik elérhetővé.

A QuickSelect koncepció szerint felépített, továbbfejlesztett BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia, valamint a BMW 8.5 operációs rendszer az egyik legátfogóbb digitális innovációként érkezik meg számos modellsorozatba, a BMW Intelligent Personal Assistant kibővített funkcionalitásával párhuzamosan. A bajor prémiumgyártó portfóliójának személyre szabhatóságát új utastér-kárpitok és karosszériafényezési árnyalatok fokozzák. Sőt mi több, a BMW X1 és a BMW iX1 opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján az M Sport Pro csomag is megjelenik.

BMW i7 eDrive50: a luxusszegmensben kínált elektromos mobilitás új dimenziója

A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív hajtáslánc-technológiai trónjára, a hosszútávú menetkomfort és az úttörő innovációkkal megfűszerezett vezetés zéró emissziójú élményét 2023 júliusától máris új modellváltozat kínálja fel. Az új BMW i7 eDrive50 modell (kombinált energiafogyasztás (WLTP): 19,1 – 20,3 kWh / 100 km) a BMW i7 harmadik modellváltozataként, a legkorszerűbb BMW eDrive hajtáslánc-technológiával felvértezve ünnepli világpremierjét.

335 kW / 455 lóerő maximális teljesítményével és 650 Nm csúcs forgatónyomatékával az új BMW i7 eDrive50 modell 5,5 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, miközben végsebességét a hajtáslánc vezérlőelektronikája 205 km/óránál korlátozza. Rendkívül hatékony elektromos motorjának és nagyfeszültségű akkumulátora kimagasló energiasűrűségének köszönhetően az új BMW i7 eDrive50 modell egy feltöltéssel 575 – 611 kilométer (WLTP) megtételére képes.

Többszerződéses Plug & Charge és MAX RANGE: új funkciók, amelyek még kényelmesebbé teszik az elektromos mobilitást

A tisztán elektromos meghajtású portfólió módszeres bővítésével párhuzamosan 2023 nyarán olyan új funkciók is bemutatkoznak a BMW i7 és a BMW iX palettáján, amelyek még könnyedebbé és még kényelmesebbé emelik a vezetés zéró emissziójú élményét. A BMW Charging portfólió a többszerződéses Plug & Charge funkcióval gazdagodik, amellyel a modellek automatikusan, okosalkalmazás és töltőkártya nélkül képesek azonosítani magukat a kompatibilis nyilvános járműtöltő pontokon, majd a nagyfeszültségű akkumulátorba táplált energia mennyiségét automatikusan kiszámlázni és terhelni. A járműtöltés így még a belsőégésű erőforrással hajtott modellek hagyományos tankolási folyamatánál is egyszerűbbé válik. A BMW Group ráadásul eme új funkcionalitáshoz a világ első autógyártójaként többszerződéses lehetőséget (Multi Contract Option) is társít. Ez lehetővé teszi a bajor prémiumgyártó ügyfelei számára, hogy egyszerre több különböző Plug & Charge szolgáltató járműtöltési szerződését is eltárolják a járműben, amelynek köszönhetően ezen szolgáltatók nyilvános járműtöltő pontjait bármikor könnyedén és gördülékenyen használhatják. A többszerződéses Plug & Charge funkció a 2022 júliusa után gyártott összes BMW i7 modell, valamint a 2023 márciusa óta legyártott BMW iX modellek számára válik elérhetővé a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrades) részeként.

A BMW i7 és a BMW iX modellváltozataiban a zéró emissziójú hajtáslánc-technológia rugalmasságát a MAX RANGE funkció is tovább fokozhatja. Az EFFICIENT vezetési üzemmódban elérhető funkció akár 25 százalékkal is képes megnövelni a tisztán elektromos hatótávolságot úgy, hogy külön-külön szabályozza a maximális leadott teljesítményt és az elérhető végsebességet, miközben csökkenti a kényelmi funkciók használatát. A mérnökök a MAX RANGE funkciót elsősorban azokra a helyzetekre fejlesztették ki, amelyekben a bajor prémiumgyártó ügyfelei egy be nem tervezett fennakadás – például a kiszemelt nyilvános járműtöltő pont meghibásodása – miatt nem tudják feltölteni járművüket. A MAX RANGE funkció aktiválásával kényelmes mértékben megnő a tisztán elektromos hajtáslánc-technológia hatótávolsága, így a következő nyilvános járműtöltő pont problémamentesen elérhető. A technológia ilyenkor 90 km/óránál korlátozza a modell végsebességét és elérhetetlenné teszi az olyan kényelmi funkciók aktiválását, mint például a légkondicionáló, az ülésfűtés és a kormányfűtés. A MAX RANGE funkció a 2022 júliusa után gyártott összes BMW i7 modell, valamint a 2023 márciusa óta legyártott BMW iX modellek számára válik elérhetővé a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrades) részeként.

A BMW i7 által használt, továbbfejlesztett járműtöltő szoftvernek köszönhetően mostantól a BMW iX nagyfeszültségű akkumulátora is hatékonyabban tölthető fel. A járműtöltési sebesség gondos felügyelete így rövidebb járműtöltési időt eredményez. A továbbfejlesztett járműtöltő szoftver a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrades) részeként telepíthető fel a 2023 márciusa óta legyártott BMW iX modellek fedélzeti operációs rendszerébe.

2023 nyarától mindemellett számos új digitális szolgáltatás könnyíti tovább a hálózatról tölthető BMW modellek nagyfeszültségű akkumulátorának feltöltését. Amikor például a bajor prémiumgyártó ügyfele a navigációs rendszerben nyilvános járműtöltő pontokat keres, a rendszerben az azonos töltőparkon belül fellelhető összes töltőpont adatai összefoglalva jelennek meg. A járműtöltési előzményekben eközben az elmúlt havi összes költség is megjelenik, a járműtöltések lokáció szerinti szűrését is lehetővé téve.

A tisztán elektromos meghajtású BMW i7, BMW iX, BMW i4 és BMW iX1 modellekben a BMW Maps felhőalapú navigációs rendszer ezentúl továbbfejlesztett funkciók mentén számolja ki és tervezi meg a járműtöltésre optimalizált útvonalat. Az intelligens útvonaltervezésbe az utazás közbeiktatott megállópontjain és úti céljában preferált minimális töltöttségi szintek is megadhatók, ötszázalékos skálázáshatósággal. A technológia a jövőben arra is képes lesz, hogy az útvonal megtervezésekor előnyben részesítse, vagy adott esetben a felhasználó kérésére kizárja az egyes szolgáltatók által üzemeltetett nyilvános járműtöltő pontokat. A bajor prémiummárka ügyfelei eközben minden korábbinál részletesebb információkat kapnak az egyes nyilvános járműtöltő állomásokról, így például az adott időpontban rendelkezésre álló elérhetőségről, a támogatott csatlakozótípusokról és a fizetési lehetőségekről, valamint a közelben lévő egészségügyi intézmények, éttermek és játszóterek távolságáról. A továbbfejlesztett, járműtöltésre optimalizált útvonaltervezés a távolról is feltelepíthető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrades) részeként válik elérhetővé.

Kimagasló hatékonyság, bődületes forgatónyomatékkal: a BMW X5 és a BMW X6 új soros hathengeres dízelmotorja, 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával

2023 augusztusában a második soros hathengeres dízelmotor is megérkezik a BMW X5 és a BMW X6 palettájára. Az új BMW X5 xDrive40d (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 7,3 – 8,4 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 190 – 221 gramm / km) és az új BMW X6 xDrive40d (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 7,3 – 8,2 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 191 – 214 gramm / km) motorházteteje alatt dolgozó erőforrás az EfficientDynamics motorcsalád új, moduláris generációjának legerőteljesebb dízelmotorjaként ünnepli premierjét.

Az acélból készült, új dugattyúk magasabb égési nyomást tesznek lehetővé, miközben a mérnökök az olajleválasztó rendszer hatékonyságát is továbbfejlesztették. A kétlépcsős turbófeltöltéssel dolgozó BMW TwinPower Turbo technológia Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszere új mágnesszelepes injektorokat kapott, amelyek az égésterekbe munkaütemenként akár tizenkét üzemanyag-befecskendezésre és 2 500 bar maximális nyomásra is képesek. A nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltóba épített, indítógenerátorként funkcionáló 48 Volt kapacitású mild-hibrid technológiának köszönhetően a 3.0 liter hengerűrtartalmú motor még dinamikusabb teljesítmény-leadásra képes, még nagyobb belső hatékonyság mellett.

A rendszer maximális teljesítménye 259 kW / 352 lóerő, amelyhez 720 Nm csúcs forgatónyomaték társul. Az új soros hathengeres dízelmotor, a nyolcfokozatú Steptronic Sport automataváltó és a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás együttműködése meggyőző gyorsulási teljesítményre képes: az új BMW X5 xDrive40d és az új BMW X6 xDrive40d modellpárosa 5,5 másodperc alatt abszolválja a nulla-százas sprintet.

A QuickSelect koncepció szerint felépített BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia újabb modellekben válik elérhetővé

A QuickSelect koncepció szerint felépített, továbbfejlesztett BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia, valamint a BMW 8.5 operációs rendszer újabb modellekben* válik elérhetővé. A BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia legújabb verziója új, áttekinthetően elrendezett funkciókkal dolgozó főképernyőt és QuickSelect koncepció szerint felépített menürendszert kapott, amely az egyes funkciók és digitális szolgáltatások minden korábbinál intuitívabb és kényelmesebb kiválasztását, illetve működtetését teszi lehetővé. A rendszer továbbfejlesztett működési koncepciója napjaink legnépszerűbb okoskészülékeit idézi és megannyi új digitális szolgáltatáshoz, illetve alkalmazáshoz kínál hozzáférést.

A BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia legújabb verziója a szükséges információkat minden esetben a lehető legoptimálisabb helyen és a legjobb időben jeleníti meg, amelynek köszönhetően a bajor prémiumgyártó ügyfelei maximálisan a vezetés élményére koncentrálhatnak. A QuickSelect koncepció szerint felépített BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológiának a BMW Ívelt Kijelző és a BMW Intelligent Personal Assistant is része, így a vezető érintésekkel és élőbeszéd útján is vezérelheti a járművet.