A BMW Group 2023-ban is tovább csökkentette járműflottája összemissziós értékét

Online news in mobile phone. Close up of smartphone screen. Man reading articles in application. Hand holding smart device. Mockup website. Newspaper and portal on internet.

  • A müncheni központú vállalatcsoport tavaly fennállása eddigi legalacsonyabb károsanyag-kibocsátási átlagértékét érte el Európában
  • Példaértékű összemissziós értékével a BMW Group jelentős mértékben túlteljesítette az Európai Unió által előírt célértékeket
  • A bajor prémiumgyártó tovább halad a 2030-ra kitűzött, átfogó emisszió-csökkentési céljai felé vezető úton

Exkluzív BMW podcastok a Begurulva (spotify + youtube) és a podCARs (spotify + youtube) csatornáinkon!
Hallgass ránk!

A BMW Group tovább folytatja járműflottája összemissziós értékének szisztematikus csökkentését, amellyel nagymértékben járul hozzá a vállalatcsoport kimagasló emisszió-csökkentési céljainak megvalósításához.

Az átlagosan egy eladott új autóra vetített, az előzetes belső kalkulációk alapján kilométerenkénti 102,1 grammos (WLTP) károsanyag-kibocsátási érték 2,8 százalékos javulást jelent a 2022-ben regisztrált, autónkénti 105 grammos mutatóhoz viszonyítva, amellyel a BMW Group 26,4 grammal teljesítette túl az EU27+2 országok (az Európai Unió országai, Norvégia és Izland) által kitűzött, eladott új autónkénti 128,5 grammos célértéket.

A járműflotta összemissziós értékének átfogó csökkentésére irányuló folyamatos törekvésben a BMW Group elektromos mobilitást ösztönző vállalati stratégiájának módszeres alkalmazása kulcsfontosságú szerepet játszik. 2023-ban a müncheni központú vállalatcsoport világszerte összesen 376 183 darab tisztán elektromos meghajtású új autót értékesített, amely 74,4 százalékkal több, mint 2022-ben. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a BMW Group zéró emissziójú modelljeinek 2023-as értékesítési mutatója magasan túlszárnyalja a tisztán elektromos meghajtású autók összesített piaci növekedését.

Hálózatról tölthető portfóliója több mint 15 különböző, tisztán elektromos meghajtású modelljével a BMW Group célja, hogy 2024-ben is tovább folytassa zéró emissziójú autói sikeres értékesítési növekedését, és mint ilyen, 2024-ben minden ötödik, 2025-ben pedig minden negyedik új modelljét tisztán elektromos meghajtással értékesítse.

A BMW Group hálózatról tölthető modellpalettájának folyamatos bővítése mellett a hagyományos hajtáslánc-technológiák szisztematikus továbbfejlesztése is hozzájárul a károsanyag-kibocsátási értékek csökkenéséhez. A legutóbbi hajtáslánc-fejlesztési csomag jelentős mértékben növelte a belsőégésű erőforrások hatékonyságát, kiváltképp 2022 ősze óta.

Járműflottája összemissziós értékének folyamatos csökkentésére a BMW Group fenntarthatósági stratégiája szerves részeként tekint. A vállalatcsoport célja, hogy a 2019-es értékekhez viszonyítva 2030-ra teljes értékláncában – a beszállítói hálózattól kezdve, a sorozatgyártási folyamatokon keresztül, egészen a felhasználói fázisig – legalább 40 százalékkal csökkentse az egy legyártott új autójára vetített károsanyag-kibocsátás mértékét. A BMW Group emellett ambiciózus fenntarthatósági céljai mellett is rendíthetetlenül elkötelezett, hogy legkésőbb 2050-re teljes értékláncát tekintve olyan üzleti modell mentén működjön, amely egyetlen ponton sem bocsát ki káros anyagot.

E célok mentén haladva a BMW Group klímasemlegesség felé vezető útja tudományosan igazolt és átlátható, ráadásul a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény legambiciózusabb célkitűzésével is maximálisan összhangban van. A BMW Group a németországi autógyártó vállalatok közül elsőként csatlakozott az SBTI (Science Based Targets Initiative) 1,5 fokos üzleti tervéhez és az ENSZ nemzetközi Race to Zero kampányának is részese.

A sajtóközleményben szereplő értékesítési adatok előzetes értékek és a BMW Group 2023-as üzleti évét összefoglaló beszámoló publikálásáig változhatnak.