A Bridgestone és a Webfleet közös platformot indítottak az elektromos járműszolgáltatásaiknak

Az EV Services Platform a világ első felülete, amely egyesíti az energia- és mobilitási szolgáltatókat

A Bridgestone adatvezérelt mobilitási megoldásokra fókuszáló üzletága, a Bridgestone Mobility Solutions Európa vezető flottakezelőjével, a Webfleettel jelentette be a világ első átfogó EV Services Platformját Las Vegasban, a 2024-es CES®-en.

Az EV Services Platform egy olyan egyedülálló ökoszisztéma, amely az iparág vezető mobilitási és energiaszolgáltatóinak megoldásait egyetlen platformba integrálja. Segítségével a flottával rendelkező vállalkozások könnyebben, gyorsabban és alacsonyabb integrációs költséggel férhetnek hozzá fejlett EV (elektromos autó) szolgáltatásokhoz. A platform támogatja a flották átállását az elektromos járművek használatára, és azok üzemeltetését is segít optimalizálni.

A Webfleet, a Bridgestone világszerte működő flottakezelési megoldása olyan adatokat biztosít a járművekről, amelyek felhasználásával a partnerek által nyújtott EV-szolgáltatások még hatékonyabbak lehetnek. A végeredmény egyszerű, egyablakos ügyintézés.

Ez a rendszer hat fő pillérbe szervezi szolgáltatásait, így az ügyfelek könnyedén kiválaszthatják az elektromos járművekkel kapcsolatos konkrét céljaikhoz ideális kombinációt:

 1. Töltőhardver és -szoftver: Szakértők által biztosított töltőinfrastruktúra a flotta igényeinek megfelelően. A saját töltők teljesítményének nyomon követése és elemzése.
 2. Intelligens töltés: A költségek csökkentése a csúcsterhelések és a magas energiadíjak elkerülésével, valamint kevesebb károsanyag-kibocsátás megújulóenergia felhasználásának köszönhetően.
 3. Energiagazdálkodás: Szakértői útmutatás az energetikai infrastruktúrával, a járművek és épületek hatékony energiagazdálkodásával kapcsolatban.
 4. Akkumulátorelemzés: A flotta biztonságának, megbízhatóságának biztosítása akkumulátorproblémákra vonatkozó figyelmeztetésekkel. Akkumulátorok állapotáról szóló jelentések létrehozása, amelyek segítségével javítható a járműélettartam is.
 5. Tervezés: Lehetőség a megrendelések megtervezésére és az elektromos flották optimalizálására, figyelembe véve az energia-, töltési, akkumulátor- és útvonaljellemzőket.
 6. Flottakezelés: Vezesse megbízhatóan és optimálisan az EV-üzemeltetést a valós idejű járműadatok, valamint a járművezetők viselkedésére és energiafogyasztására vonatkozó információk alapján.

„Ahogy a vállalatok világszerte lépéseket tesznek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, az elektromos autók sok flotta számára prioritássá válnak. A villamosításhoz vezető út azonban kihívásokkal jár: magas összegű beruházásokkal, a megbízható működés fenntartásával és a vállalkozás optimalizálásával a hatótávolság növelése és a költségek csökkentése érdekében. Ezeket a problémákat csak az energiaszektor és a mobilitási ipar együttműködésével oldhatjuk meg. Az EV-szolgáltatók célja a skálázható integráció, mellyel választ adhatnak a flottaügyfelek előtt álló kihívásokra. Ehhez a hiányzó láncszem a zökkenőmentes adatcsere, ami utat nyit az energia- és mobilitási szolgáltatások leghatékonyabb kihasználásához. Az EV Services Platformunk ezt biztosítja, ettől válik igazán értékessé az új megoldás. Egy flottakezelő például közvetlen információt kaphat egy-egy jármű hatótávolságról, hogy egy adott feladat elvégzéséhez a legmegfelelőbb járművet rendelhesse ki. Ezt az információt aztán megoszthatja a töltéskezelő szolgáltatójával, hogy a szükséges akkumulátorszint és az útvonalterv alapján kiválaszthassa, hogy melyik járművet mikor kell tölteni” – mondta el Taco Olthoff, a Bridgestone Mobility Solutions EV programigazgatója.

Iparágvezető szereplők egy platformon

A flottaügyfelek zökkenőmentesen oszthatják majd meg az adatokat bármely csatlakoztatott EV-szolgáltatóval az elektromos flottaüzemeltetés racionalizálása érdekében. A felhasználók mindig teljes mértékben maguk fogják ellenőrizni saját adataikat; ők határozzák meg, hogy pontosan mit, mikor és hogyan osztanak meg.

Számos ismert energia- és mobilitási szolgáltató már bejelentette csatlakozását az EV Services Platformhoz.

–       Energiaszolgáltatók:

 • Eaton: A villamosenergia-szakértő energiaközpontokká alakítja az egyes telephelyeket – EVCI (elektromos járművek töltési infrastruktúrája), energiatárolás és hatékony energiagazdálkodás segítségével.
 • The Mobility House: A töltési megoldások 360°-os szolgáltatója flották számára – intelligens töltéssel és energiagazdálkodási rendszerekkel.
 • VEV: Az elektromos autóflották tervezésének, kiépítésének és üzemeltetésének szakértői – járművek, a töltés és az energia terén egyaránt.
 • Heliox: Gyorstöltési és skálázható megoldásokat biztosít a nagyterhelésű elektromos járművek számára.
 • CTEK: Kiváló minőségű, biztonságos töltőket biztosít 2009 óta.
 • Bia Power:  Az elektromos járművek töltésének előrejelzéseinek, nyomon követésének és optimalizálásának szakértői.
 • Recoy: Egy Heliox-vállalat, amely intelligens töltési és energiagazdálkodási megoldásokat kínál könnyű és nehéz haszongépjárművek számára.

–       Mobilitási szolgáltatók:

 • TomTom: A helymeghatározási technológia szakértője.
 • Simacan:Ateljes ellátási láncra vonatkozó optimalizálási megoldások.
 • Volytica: Független és gyártói akkumulátordiagnosztika.
 • WebfleetEurópa első számú flottakezelési megoldása.
 • AzugaVezető flottakezelési megoldások Észak-Amerikában.

A platform nyitott az e-mobilitás piaci szereplői számára. Célja, hogy a flották számára teljes körű, az üzleti igényeikhez rugalmasan igazodó szolgáltatásokat kínáljon. Azok az EV-szolgáltatók, akik szeretnék integrálni kínálatukat az EV Services Platformba, és a flotta- és energiaadatok felhasználásával bővíteni szolgáltatásaikat, a következő oldalon regisztrálva válhatnak EV Services Platform partnerré: https://www.webfleet.com/en_gb/webfleet/partners/ev-service-network/

Ezreket tanított biztonságos közlekedésre a tatabányai Bridgestone