A Honda sem engedi el a belsőégésű erőgépét

a legújabb Honda Civic Type R  315 lóerős belsőégésű motorral, amely még legalább egy életciklusot ígér a nagy teljesítményű szórakozás számára a japán autógyártó számára. De mit tart a jövő, amikor az egész iparág a szén-semleges járművek sorozatába vált a következő évtizedben, az autók, a terepjárók és a teherautók villamosítva? A válasz nyilvánvalóan egyszerű: a jövő gyorsabban tartja a Hondas-t új technológiával.

“R típus nélkül nincs Honda.” Ezek a Honda végrehajtó szavai egy nemrégiben készített interjúban Autocar. A fogás? Ezek a szavak Hideki Kakinuma-tól származtak, a Honda R típusú projekt vezető mérnökétől; természetesen Kakinuma azt sugallja, hogy további R típusú projektek jönnek, mivel azt jelenti, hogy meg kell őriznie a munkáját. De félre viccelve, ez jó hír, és Kakinuma-nak több mondanivalója volt.

A közelgő kibocsátási és termelési előírásokra reagálva Kakinuma elmondta, hogy “a Honda számára ezek csak új akadályok és új kihívások, amelyek ügyfeleink számára a vezetés örömét nyújtják. Igen, határozottan szívesen hozunk további Type R-ket.” A végrehajtó hozzátette, hogy a márka “határozottan hiszi, hogy a vezetési öröm a magánmobilitás, a személyes mobilitás alapvető lényege.”

A Honda végrehajtó arra összpontosít, hogy mi teszi egyedivé a Honda és az R típust, “a vezetés örömének elvével, amely sok szempontot magában foglal… Ha ezt az izgalmat egy bizonyos szén-semleges vagy kissé elektromos erőátvitel biztosítja – vagy egy teljesen más technológiával -, akkor ez igazolhatóan R típusú is.” Ez a teljesen más technika bólinthat a Honda hidrogén-hajtómű-fejlesztésére, bár a végrehajtó nem dolgozott ki.

Érdekes módon Kakinuma ugratta, hogy a következő generációs R típusú készüléket nem is kell villamosítani, ha a termékválaszték többi része elegendő ahhoz, hogy az egységes modell szén-dioxid-kibocsátása továbbra is fenntartsa az általános portfólió-semlegességet. “A szén semlegességének nem kell magára a hajtóműre összpontosítania. Lehetősége van annak elérésére, annak ellenére, hogy ICE-vel autót vezet. Tehát nem utasítanám el annak a lehetőségét, hogy a következő R típus ICE lehet. A jelenlegi körülményeket figyelembe véve ez azonban nagyon valószínűtlen “- mondta Kakinuma Autocar. Valószínűtlen, de nagyon érdekes! Egyesült Királyságban a Civic Type R az egyetlen Honda, amely valamilyen módon nem villamosított.

motortrend