A Kia elektromosautó-értékesítési stratégiájának újabb részletei

  • Az akkumulátoros villanyautók a Kia európai eladásainak 6%-át tették ki
    2020 első negyedévében
  • 2025-re a Kia 11 villanyautó típust kínál majd a palettáján világszerte
  • Az első, kifejezetten elektromos hajtásra tervezett modell (egy crossover)
    2021-ben érkezik Európába, új padlólemezen, hosszú hatótávval, és
    gyorstöltési lehetőséggel
  • Minden európai Kia modellnek lesz villamosított hajtásláncú változata

A Kia Motors további részleteket hozott nyilvánosságra elektromos terveiből, miután európai eladásainak 6%-át az akkumulátoros villanyautók tették ki 2020 első negyedévében.

 Az év elején a Kia bemutatta ‘Plan S’ nevű programját, amellyel közép- és hosszú távon az iparági vezető szerepet célozta meg modelljeinek villamosításában, mobilitási szolgáltatásokban, konnektivitásban és önvezetésben egyaránt.
A Plan S határozottan körvonalazza a Kia technológiaváltási stratégiáját a belső égésű hajtásoktól az elektromos hajtás felé vezető úton.


A Kia “elektromos elhivatottsága” máris kiemelkedő eredményeket hozott az európai piacon. 2020 első negyedévében a tisztán elektromos hajtású autók értékesítése 75%-kal (6811 darabra) nőtt 2019 hasonló időszakához képest. Ez egyben azt is jelenti, hogy a helyi kibocsátás nélküli, elektromos hajtású modellek immár a márka európai eladásainak 6%-át adják. 2019 első negyedévében ez az arány még csak 2,9% volt.

Európa villanyautósítási terve
A Kia 11 új, tisztán elektromos hajtású akkumulátoros modellt mutat be több kategóriában világszerte 2025-ig.
Az újgenerációs villanyautó-sorozat első modellje 2021-ben lép piacra Európában, friss, kifejezetten elektromos autók számára tervezett modern műszaki alapokon. Az újdonság igazi crossoverként érkezik, kategóriákat átívelő és összekötő megjelenéssel, új megoldásokkal, valamint különleges vezetési és használati élménnyel. Hatótávja meghaladja majd az 500 km-t, miközben akkuja gyorstöltéssel kevesebb, mint 20 perc alatt is telíthető lesz.
Emilio Herrera, a Kia Motors Europe vezetője elmondta: “A Kia villanyautóinak jelentős része kifejezetten Európának készül majd, hiszen manapság ez a kontinens mutatja a legnagyobb piaci potenciált ezen a területen. Mai villaautóink (az e-Soul és az e-Niro) sikerei is bizakodással töltenek el bennünket. Az elmúlt öt év mindegyikében emelkedett elektromos modelljeink értékesítése, újdonságaink ezt a növekedést csak gyorsítani fogják.”
A 2021-ben érkező első új modell után a Kia Motors Europe a további újdonságok többségét is bevezeti majd. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden új modellnek lesz legalább egy villamosított hajtásláncú, azaz könnyű hibrid, hibrid, plug-in hibrid, vagy tisztán elektromos változata, így a fejlett hajtástechnológiák az európai Kia eladások egyre nagyobb hányadát adják majd.

Új vezetési élmény
Az első új elektromos modell bemutatása után további emissziómentes Kiák érkeznek 2022- től, friss, specifikus műszaki alapokon és új, a mindennapi használatot még könnyebbé, egyszerűbbé tevő vezetési, valamint felhasználói élménnyel.
A Kia új modelljeinek többségét vásárlóinak pénztárcájához és szükségleteihez igazítható töltési megoldásokkal kínálja majd. A villanyautók 400 vagy 800V-os töltési lehetőséggel érkeznek, különösen gyors töltést is lehetővé téve a vevő igényeinek, és az adott modell használati módjának függvényében.
Pablo Martinez Masip, a Kia Motors Europe terméktervezésért és árazásért felelős vezetője így magyarázta ezt a stratégiát: “A lehető legtöbb értéket fogjuk adni a vevő pénzéért, valójában minden egyes autónknál erre törekszünk. Ennek megfelelően árérzékenyebb vásárlóinkat a 400V-os töltőrendszerekkel célozzuk meg. A 800V sem lesz azonban a csúcsmodellek privilégiuma, de egy bizonyos vevőkört megcélzó modelljeink biztosan ezzel készülnek majd.”
“Mindkét rendszer alkalmas lesz otthoni és utcai töltésre, de a 800-as egyértelműen a gyakran gyorstöltő vásárlóknak készül, azoknak, akik rendszeresen hosszabb távokat tesznek meg egyszerre. A 400V-os rendszer – miként az e-Niro és az e-Soul esetében is – szintén alkalmas gyorstöltésre, de inkább azoknak készül, akik flexibilisebbek töltési lehetőségeik tekintetében. Így minden igényre kínálunk megoldást.”

Növekvő értékesítés
A Kia időben nyitott, és lépett az elektromos hajtások felé, így a Plan S alapjai kiválóak. A cél évi 500.000 tisztán elektromos hajtású autó értékesítése világszerte 2026-ra, ugyanekkor a tervek szerint az európai eladások 20%-át teszik majd ki a teljesen elektromos hajtású modellek.
A mai villanyautó palettát új modellek egészítik majd ki, a cél az egyre inkább az alternatív hajtások felé forduló európai közönség igényeinek kiszolgálása.