A következő generációs mobilitás ihlette a Lexus ’Time’ névre keresztelt kiállítását a a 2024-es Milánói Dizájnhéten

A Lexus bemutatta új, „Time” című kiállítását a Milánói Dizájnhéten, a világ legnagyobb nemzetközi formatervezési eseményén. A nemzetközi művészek eredeti installációit felvonultató kiállítás április 21-ig tekinthető meg a milánói Tortonában, a világhírű kreatív negyedben található Superstudio Più Art Pointban és Art Gardenben. A kiállításon részt vevő műveket a Lexus LF-ZC következő generációs akkumulátoros elektromos koncepcióautó inspirálta. Az installációk Hideki YoshimotoTangent, az első Lexus Design Award nyertese, Keiichiro Shibuya zenész és zeneszerző, valamint Marjan van Aubel napenergia-tervező munkáinak gyümölcsei.

A „Time” a világ egyik vezető környezetbarát luxusautómárkájaként ismert Lexus vízióját mutatja be arról, hogy a szoftver- és energiainnovációk alkalmazása miként segíti majd a jövő autóit abban, hogy új lehetőségeket nyújtsanak az ügyfelek számára, és lehetővé tegyék a luxus és a karbonsemlegesség együttélését. A kiállításon két tervező munkái láthatók, amelyeket a Lexus LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst) koncepcióautó ihletett. Ez a modell azt vizsgálja, hogy milyen lehetőségeket kínálhat majd egy következő generációs akkumulátoros elektromos jármű (BEV). Hideki Yoshimoto és Tangent stúdiójának „Beyond the Horizon” című munkája a jövő mobilitásának világát mutatja be, amely a szoftveres innováció révén fejlődik. A Keiichiro Shibuya zenésszel és zeneszerzővel együttműködve készült installáció magával ragadó hangzásvilágot is nyújt. A „8 perc és 20 másodperc” Marjan van Aubel új munkája, amely a karbonsemleges jövő érdekében napelemes kialakítást és technológiát alkalmaz.

„A Lexus mindig is megkérdőjelezte a luxusautók konvencióit, és azon dolgozott, hogy termékeinek és szolgáltatásainak horizontját tágítsa, és felülmúlja ügyfelei elvárásait. Határozottan emberközpontú filozófiát vallunk, és hiszünk abban, hogy az ember és az idő közötti kapcsolat folyamatos feltárásával – ezért is kapta ezt a címet a kiállításunk – új és különleges élmények megteremtésére kapunk ihletet.” – fogalmaz Simon Humphries, a Lexus márkaigazgatója.

A „Beyond the Horizon” installáció

A „Beyond the Horizon” két méter magas szobrokból álló, magával ragadó installáció. Bár ezek megjelenésükben egységesnek tűnnek, mindegyik egyedi fényhatásokat bocsát ki, amelyek különböző hangulatot teremtenek. Az LF-ZC az alkotás középpontjában helyezkedik el, az innovációt és a jövő mobilitását szimbolizálva. Hideki Yoshimoto tervező a legmodernebb technológiát és a japán kézművesség hagyományait ötvözi egy óriási (4 méter magas, 30 méter széles) vetítővásznon, amely a horizont folyamatosan változó látványát varázsolja a látogatók elé. Anyaga az 1500 éves Echizen „washi” papír örökségéből táplálkozik, amely a hagyományos japán otthonokban található paravánokból ismert. Itt bambuszszálak felhasználásával készült, utalva arra, hogy ez a fenntartható anyag szerepel az LF-ZC belső terében, valamint a Lexus kézműves mesterségek alkalmazása iránti tiszteletére. A képernyőn hajnaltól alkonyatig tartó vetítéssorozat látható, amelyet egy eredeti, absztrakt hangzásvilág kísér, amelyet Keiichiro Shibuya zenész-zeneszerző komponált.

A „8 perc 20 másodperc” installáció

Ez az alkotás kifejezi a Lexus elkötelezettségét a mobilitás terén az innováció előmozdítása iránt, az energia és a szoftverek potenciáljának megünneplésével, valamint a karbonsemlegesség és a luxus egymás mellett élésének céljával együtt. Az installáció az LF-ZC koncepció méretarányos ábrázolása köré épül, és az organikus fotovoltaikus (OPV) cellák által összegyűjtött és beépített akkumulátorokban tárolt napenergiát használja. A cél az, hogy tükrözze a természeti környezettel való lehetséges szinergiánkat, és a látogatót aktív résztvevőjévé tegye ennek a jövőképnek. A „8 perc és 20 másodperc” – amely a fénynek a Naptól a Földre jutásához szükséges idő után kapta a címét – az autót holografikus fák és tükröződő ülőhelyek között, egy interaktív nap hátterében képzeli el. A művész, van Aubel 16 Sunne napelemes lámpájából kirajzolódó, kör alakú nap akkor változtatja a színét, amikor a látogatók megérintik a Lexus által kifejlesztett új bambuszszövetből készült érzékelőt. Az érzékelő olyan jelet küld, amely minden egyes személy számára egy személyes napfelkeltét indít el. Az installációban természetes hangok is hallhatók, például a bambusz zizegése – ez egy újabb utalás az installáció ihletője, az LF-ZC utasterében használt anyagokra.

A „Beyond the Horizon” dizájnere, Hideki Yoshimoto /Tangent

Hideki Yoshimoto formatervező, kreatív igazgató és a Tokiói Egyetem Fejlett Tudományos és Technológiai Kutatóközpontjának docense. Wakayama prefektúrában született 1985-ben. 2010-ben a Tokiói Egyetem doktori iskolájában végzett repülőmérnöki mesterképzésen, majd 2016-ban a londoni Royal College of Arton szerzett doktori fokozatot formatervezőmérnöki szakon. Yoshimoto 2015-ben alapította meg a Tangent tervezőstúdiót Londonban. 2020-ban társalapítója volt a Tokiói Egyetem Fejlett Tudomány és Technológia Kutatóközpontjában a Fejlett Művészet és Dizájn területének, miközben tovább bővítette munkáját Londonban és Tokióban. A tervezés és a mérnöki munka progresszív integrációjára specializálódott, és számos tervet és koncepciót készített világhírű luxusmárkák számára, valamint a legkülönbözőbb területeken tevékenykedik, a technológián alapuló új vállalkozások fejlesztésétől kezdve a városfejlesztésig. Nemrégiben alapított nemzetközi kezdeményezése, a Craft x Tech a hagyományos japán kézművességet és a csúcstechnológiát kapcsolja össze. Aktívan mutat be műalkotásokat a hagyományos kézműves mesterségekkel való együttműködésen keresztül, a japán kultúra fejlődésén és továbbadásán dolgozva. Yoshimoto kiemelkedő művei közé tartozik a Tanegashima Space Art Festival számára készített „Orb” (2023) óriás falikép; a „Dawn” (2023), amely a hagyományos „Kanazawa” aranylapot ötvözi a legmodernebb lézeres feldolgozási technológiával; a „Here” (2019) installáció a Hermès pavilonja számára a SIHH (Salon Internationale de la Haute Horologie) nemzetközi finomóra-szalonon; a Wonderglassból kiadott „Rise” üvegszobor; az „Ascension” (2016) animáció a világ legmagasabb tornyának, a Burj al Khalifa homlokzatához; és az „Inaho” (2013), a ringatózó rizsnövények által inspirált világítási koncepció, amely elnyerte az első Lexus Design Award fődíját. Számos díjat kapott a tervezés és a mérnöki munka területén, többek között a Mesterséges Intelligencia Japán Társaságának Kiválósági Díját; az IPA Unexplored Software Project Super Creator minősítését; a Wakayama prefektúra kulturális ösztönző díját; a Lexus Design Awardot; és a Reddot Design Concept Best of the Best díjat.

Keiichiro Shibuya/ATAK zeneszerző

Keiichiro Shibuya zenész és zeneszerző a Tokiói Művészeti Egyetemen szerzett zeneszerzői diplomát, és ma már nemzetközi szinten dolgozik, székhelye Tokióban és Párizsban van. Munkássága a legmodernebb elektronikus zenétől a zongoraszólókon, operákon, filmzenéken és hanginstallációkon át széles skálán mozog. 2012-ben mutatta be az első Vocaloid-operát „THE END” címmel, amelynek ősbemutatóját a párizsi Théâtre du Châtelet-ben tartották, Hatsune Miku főszereplésével és Marc Jacobs, a Louis Vuitton akkori tervezője által tervezett jelmezekkel. 2018-ban Shibuya bemutatta az Android Opera® „Scary Beauty” című darabját, amelyben egy mesterséges intelligenciával felszerelt humanoid android éneklés közben egy zenekart vezényelt. 2021-ben a „Super Angels” című operáját a tokiói Új Nemzeti Színházban mutatták be. A következő évben a Dubai Expo alkalmából mutatta be a „MIRROR” című Android-operát: a mű teljes, 70 perces változatát 2023-ban mutatták be a párizsi Théâtre du Châtelet-ben. Shibuya számos filmzenén is dolgozott: 2020-ban a 75. Mainichi filmes díjátadón megkapta a zenei díjat, a 30. Japán Filmkritikusok Díjátadón pedig a „Midnight Swan” című filmért tüntették ki. Munkáin keresztül a technológia, az élet és a halál közötti határokat kérdőjelezi meg.

A „8 perc 20 másodperc” dizájnere, Marjan van Aubel

Marjan van Aubel holland napenergia-tervező, aki munkáiban a napfényt és a technológiát a fenntartható jövő érdekében ötvöző innovációkat kutatja. A Marjan van Aubel Stúdió kreatív tevékenységet folytat a napenergia mindennapi életbe való beépítése érdekében, és számos díjat kapott. Van Aubel víziója egy olyan jövő megteremtése, amely egyesíti a fenntarthatóságot, a formatervezést és a napenergia-technológiát. Célja, hogy a napenergia-tervezésen keresztül tartós változást hozzon, a napenergia-termelés épületeken és tárgyakon keresztül beépüljön az emberek életébe, elérhetőbbé téve azt. Szenvedélye egybecseng a Lexus történetével és azzal a céllal, hogy az akkumulátoros elektromos járművek az emberek életének megszokott elemeiként élményszerű értéket nyújtsanak, ami végül egy karbonsemleges társadalomhoz vezet. Nevezetes munkái közé tartozik a „Sunne”, a „Current Table”, a „Power Plant” és a 2020-as Dubai Expo holland pavilonjának tetőterve.

Van Aubel 2012-ben a Royal College of Arton szerzett mesterdiplomát terméktervezésből, és 2009-ben a Gerrit Rietveld Akadémia DesignLAB-ján szerzett alapdiplomát. Vezető márkakollaborációi közé tartozik a COS, a Timberland és a Swarovski, amelyekkel a napenergiára való átállás felgyorsítását segíti világszerte.