A Lánchíd és a rakpart autómentesítését javasolja a sehol nem jegyzett párt

    Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese a párt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, a jövőre alapítása 150. évfordulóját ünneplő főváros megérdemli, hogy születésnapjára “emberbarát várossá” váljon.


    Ehhez csökkenteni kell a légszennyezést, elsősorban a közösségi közlekedés növelésével és forgalomcsökkentéssel.


    A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a belvárosban ma egy fiatal házaspár csak lelkiismeretfurdalással tudja kivinni az utcára csecsemőjét.


    Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, az élhető város megteremtéséhez forgalomcsillapításra van szükség. Ennek  egyik eszköze a dugódíj bevezetése, a másik a klímabérlet.


    Emellett azonban további lépésekre is szükség van.


    A Lánchíd és a rakpart autómentesítése lehetne az első lépés egy központi sétáló zóna megteremtéséhez. Ez alapvetően nem egyenlő az autók teljes kitiltásával, de előnyben részesíti a gyalogos, kerékpáros és közösségi közlekedés fejlesztését – tette hozzá.


    Kitért arra is, “15-20 perces várost kell teremteni”, ahol 15-20 percen belül minden, az élethez szükséges funkció – iskola, bolt, posta, orvos – elérhető.


    Bakos Bernadett azt is mondta, a belvárosban vissza kell szorítani a közterületi parkolást, hiszen jelenleg a belvárosi közterületek nyolcvan százalékát az autók foglalják el.