A magyar autósok harmada azt gondolja, jobban vezet másoknál

3d megaphone speaker or loudspeaker bullhorn for announce promotion, megaphone loudhailer with microphone mockup , speakerphone 3d vector for alert and announcement on isolated background

A Cristo közlekedésbiztonsági kampánya a hamis kontrollérzet veszélyeire figyelmeztet

A hazai gépkocsivezetők 80%-a úgy gondolja, kizárólag önmaga felelős azért, hogy autóvezetés közben veszélybe kerül-e – derül ki a használatalapú autós szolgáltatásairól ismert Cristo alkalmazás megbízásából készített friss reprezentatív felmérésből. A Cristo tavaszi közlekedésbiztonsági kampányának témája az autóvezetőket jellemző hamis kontrollérzet, amit a közlekedés többi szereplőjével szemben tanúsítanak. Annak érdekében, hogy reálisabban értékeljük saját lehetőségeinket vezetés közben, egy interaktív videóból tanulhatunk, akik közül a szerencsések a drivingcamp tematikus tanpályáján élesben is próbára tehetik, sőt összemérhetik vezetési képességeiket május 6-án.

A magyar autósok harmada gondolja úgy, hogy jobban vezet az átlagnál10 emberből 8 pedig úgy érzi, hogy általában maximális rálátással van a közlekedési helyzetekre, és elsősorban önmaga felelős azért, hogy autóvezetés közben veszélybe kerül-e. Tény, hogy egy egészséges magabiztosságra szükség van a volán mögött, a kérdés azonban az, hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a túlzott önbizalom és józan belátás között.

A felhasználásalapú autós szolgáltatásairól ismert Cristo alkalmazás tavasszal újabb közlekedésbiztonsági kampányt indít a drivingcamp szakmai partnerségével, ami arra keresi a választ, hogy mi magyarázza a sokszor alaptalan, fals kontrollérzetet az autóvezetőkben, és milyen veszélyeket rejt, ha bátrabb műveleteket is megengednek maguknak. Hiába van ugyanis a kormány a kezünkben, az utakon nem minden rajtunk múlik. Az adott helyzetnek csupán a saját autónk határáig vagyunk urai, a sokszereplős közlekedésben ezernyi váratlan szituációval találkozhatunk, a helyzet pedig bármelyik pillanatban kiszámíthatatlanná válhat.

„Autóvezetőként mindenkinek felelőssége van a közúti közlekedés e sajátosságának tudatosításában – mondta el Szota Szabolcs, a Cristo alkalmazást fejlesztő és üzemeltető Smartsurance Technologies ügyvezetője. A Cristo elkötelezett a biztonságos autózás mellett, célja, hogy olyan autós közösségnek nyújtson szolgáltatást, akik nemcsak saját magukra, de másokra is figyelnek a volán mögül. Ezért időről-időre a közlekedésbiztonság egyes területeit szakember segítségével kielemezve nyújtunk támogatást autóstársainknak abban, hogy tudatosabban vezessenek.”

Tavalyi kampányában a Cristo a stressz kezelését járta körül, az idei közlekedésbiztonsági kampány pedig azt vizsgálja, mennyire értékeljük túl saját szerepünket és képességeinket vezetés közben. A kampányt és a magyar sofőrök magatartásának megértését egy szakértővel közösen összeállított, reprezentatív felmérés is támogatja, amelynek értékelésében Zerkowitz Dávid közlekedéspszichológus nyújt segítséget.

„A megfelelő autós közlekedéshez szükség van az egészséges önbizalomra, a kérdés az, hogy képes-e az ember a gyors és pontos helyzetfelismerésre, és azonosítja-e a határait, amikor nem a rutinban, vagy az adott érzelmi állapotban bízik – hangsúlyozta Zerkowitz Dávid. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy hajlamosak vagyunk kissé túlértékelni saját vezetési kompetenciánkat, a racionalitást felismerjük, ám az adott szituációban időnként érzelmi érvek mentén döntünk. Pedig a kockázatot nem megúszni kell, hanem elkerülni.”

A racionalitást jelzi az is, hogy habár a válaszadók 68%-a úgy érzi, általában vagy mindig maximális rálátással bír az adott szituációra az utakon, a sofőrök csupán 1%-a nyilatkozott úgy, hogy a többi autós soha nem tud számára meglepetést okozni.

A kutatás alapján a kevesebb mint egy éve vezetők kevésbé látják be a korlátiakat, sok esetben hajlamosabbak olyan döntést hozni, ami azt feltételezi, ők befolyásolják a forgalmi helyzet kimenetelét. Jelentősen befolyásolja a gondolkodást a gépkocsivezetők rutinja is: a több mint 10 éve vezetők mintegy 40%-a gondolja úgy, hogy jobban vezet az átlagnál. Erre a csoportra jellemzőbb a kockázatvállalás is, ők például hajlamosabbak inkább gázt ad egy besorolni akaró jármű előtt, hogy az mögéjük kerüljön.