A MÁV szerint manipulált dokumentumra hivatkozott cikkében a hvg.hu

Nem lehet ingyen vonatjegyet vásárolni a MÁV-START online rendszerén keresztül, a felhasználók adatai biztonságban vannak

Múlt hét pénteken a hvg.hu oldalon hamis információk jelentek meg, melyek szerint a MÁV-START online rendszerén keresztül lehetőség van „ingyen menetjegy vásárlásra”, illetve a felhasználók adatai veszélyben vannak. A hvg.hu manipulált dokumentumra hivatkozott, félrevezető állításaival ellentétben nem érkezett korábban bejelentés a vélt hibáról a vasúttársaság felé, valamint tömeges adatszivárgás sem történt.

A cikk állításaival ellentétben sem a MÁV Zrt-hez, sem a MÁV START-hoz nem érkezett be a hvg.hu által meghivatkozott e-mail, melyben egyik olvasójuk februárban jelezte a vélt hibát. A bejelentések megtörténtét a csatolt képernyő-fotókkal vélték bizonyítani, amelyek meglátásunk szerint azonban manipuláltak, és sajnálatosan azok hitelességét a hvg.hu szerintünk nem ellenőrizte elég pontosan. (A képeket eredeti formájukban közöljük, amelyekből – többek között – nem derül ki az elküldés napja sem.) Ezúton is kérjük a hvg.hu-t, hogy az olvasóközönség előtt egyértelműen vonja vissza bizonyítatlan állítását, mivel ennek elmaradása esetén a MÁV Zrt. kénytelen megtenni a szükséges jogi lépéseket.

A hvg.hu állításával szemben fizetés nélkül érvényes jegyet nem lehet generálni a MÁV-START internetes jegyvásárlási felületén keresztül. Az egyik hírben megjelenő videóban látható módszerrel, a felvétel készítője egy korábbi sikeres, fizetett vásárlás után generált menetjegy QR-kódját használta fel újra. Az ilyen módon előállított jegy nem más, mint hamis jegy, ami egyben alappal veti fel az okirat-hamisítás büntetőjogi következményeit is.

Új jegy azonban a háttérrendszerben, adatbázisban ilyenkor nem jön létre: a vonalkódban tárolt információ eltér a jegy felső részére nyomtatott adatoktól (dátum/idő, viszonylat, kedvezmények), ezért a jegyvizsgálói mobilkészülékre telepített ellenőrző alkalmazás az online jegyellenőrzés alkalmával jelzi a jegyvizsgálónak, hogy érvénytelen jegyről van szó. Ugyan egy kivezetés előtt álló informatikai rendszerről van szó, de a vasúttársaság kijavította a hibát.

A hvg.hu hamis állításával ellentétben a vásárlók elmentett adatai biztonságban vannak, azokból személyes adat kinyerése nem lehetséges.