A Mercedes-Benz AG és a Hydro egyesítik erőiket

v.l.n.r. Markus Schäfer, Vorstandsmitglied der Mercedes-Benz Group AG, Chief Technology Officer, verantwortlich für Entwicklung und Einkauf; Hilde Aasheim, Präsidentin und Chief Executive Officer von Norsk Hydro f.l.t.r. Markus Schaefer, Member of the Board of Management of Mercedes-Benz Group AG, Chief Technology Officer, responsible for Research & Development and Procurement; Hilde Aasheim, President and Chief Executive Officer Norsk Hydro
  • Fontos bizonyíték az Ambition 2039 felé: a Mercedes-Benz együttműködik a norvég Hydro alumíniumgyártóval, hogy jelentősen csökkentse az alumínium CO₂-lábnyomát az autóipari ellátási láncban
  • Azonnali hatás: 2023-tól a közel 70%-kal csökkentett szénlábnyomú alumínium szerepel többek között a Mercedes-EQ modellekben – Közös együttműködés a Hydro-val a közel nulla károsanyag-kibocsátás elérése érdekében Alumínium 2030-ra
  • A körkörös gazdaság előmozdítása: A partnerség az újrahasznosításbarát ötvözetek kifejlesztésére irányuló kutatásra összpontosít az anyaghurok lezárása érdekében
  • Felelős beszerzés: A dekarbonizáció felé való igazságos és társadalmi átmenet elősegítése érdekében mindkét vállalat egy független tanúsítási rendszer piaci bevezetésén dolgozik.


A Mercedes-Benz szándéknyilatkozatot (LoI) ír alá a norvég alumíniumgyártó Hydro-val egy 2023 és 2030 közötti időszakra szóló, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiai ütemtervről, amely kulcsfontosságú mérföldkő a zöld alumínium ellátási lánc megvalósítása felé vezető úton. A Hydro és a Mercedes-Benz megállapodott abban, hogy fokozatosan szállítanak nagyon alacsony CO₂-kibocsátású alumíniumot az autóipari alkalmazásokhoz a szén-dioxid-mentesítés felé vezető úton. Az együttműködés azonnali eredményeként a Hydro által szállított alumínium CO₂-lábnyoma már jövőre közel 70%-kal alacsonyabb lesz az európai átlagnál.

„Az alumínium egyre fontosabb, mint könnyű anyag az elektromos járművekben. Partnereinkkel intenzíven dolgozunk azon, hogy olyan eszközöket találjunk, amelyek csökkentik a CO₂-kibocsátást az alumínium ellátási láncban. Ezért nagyon örülök, hogy most egyesítjük erőinket a Hydro-val, mint a megújuló energiák előállításának nagy múltú szakértőjével, hogy megbirkózzunk az autóipar egyik legnagyobb kihívásával. Ez fontos jelzés az alumíniumipar változásának felgyorsítására és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású alumínium hozzáférhetőségének növelésére.”
Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának tagja. Technológiai igazgató, fejlesztés és beszerzés.

A Hydro már ma CO₂ csökkentett alumíniummal szállítja a Mercedes-Benzt a stuttgarti mettingeni öntödébe. A stratégiai partnerség új szintre emeli az együttműködést a járműgyártásban használt alumínium dekarbonizációs folyamatainak optimalizálása érdekében. Ennek eredményeként már jövőre várható az első, tovább csökkentett szén-dioxid-kibocsátású alumíniumból készült vizsgálati anyag Norvégiából, amely csaknem 70%-kal csökkenti a CO₂-lábnyomot. Ezenkívül a Mercedes-Benz és a Hydro nemcsak a kibocsátás további csökkentését vizsgálja, hanem az elsődleges erőforrások felhasználásának csökkentését is célul tűzi ki a fogyasztás utáni hulladékból származó másodlagos anyagok fokozott felhasználásával.

Alacsony szén-dioxid-kibocsátású alumínium a fenntartható ellátási lánc fő hajtóereje
Az acéllal együtt az alumínium arányosan a legszélesebb körben használt anyag számos járműben. Ezért ez a megállapodás döntő lépést jelent az alacsony károsanyag-kibocsátású alumínium szállításában, és ezáltal a Mercedes-Benz termékek szénlábnyomának csökkentésében.

A Mercedes-Benz „Ambition2039” programjának részeként a hangsúly a CO₂-kibocsátás csökkentésén, valamint az erőforrások felelős felhasználásán van a teljes ellátási lánc mentén. A stuttgarti székhelyű, háromágú csillaggal ellátott luxusautó-gyártó beszállítóival szoros együttműködésben a CO₂ következetes csökkentésére szolgáló karokon dolgozik, valamint az alapanyagok felhasználásának jelentős csökkentésére törekszik.

A Mercedes-Benz úgy alakítja át ellátási láncát, hogy az ellensúlyozás helyett a CO₂-kibocsátás megelőzésére és csökkentésére összpontosítson. A stratégiai partnerség segíteni fogja a stuttgarti székhelyű autógyártót ambiciózus kibocsátáscsökkentési céljainak elérésében.

CO₂ csökkentett gyártási technológia
A közel nulla szén-dioxid-kibocsátású alumínium felé vezető út megvalósításához fontos az elsődleges alumínium gyártási folyamat optimalizálása, kezdve a CO₂-optimalizált alumínium-oxid előállításával, valamint az elektrolízis folyamatából származó CO₂-kibocsátás csökkentése. Az ezen a területen szerzett sokéves tapasztalattal és ambiciózus kutatási tervekkel a Hydro hozzáértő partner, aki támogatja a Mercedes-Benzt ezen az úton.

Ugyanakkor a technológiai fejlesztések mellett az újrahasznosítható anyagok felhasználásának növelése is nagy szerepet játszik a további CO₂-csökkentés megvalósításában. Az alumínium másodlagos anyag felhasználásával történő előállítása mindössze öt százaléknyi energiát igényel az elsődleges erőforrásokon alapuló alumíniumgyártáshoz képest. Az együttműködés részeként a Mercedes-Benz és a Hydro még egy lépéssel tovább akar lépni a zárt hurkú újrahasznosítási megoldások feltárásával.

„A Mercedes-Benz egy előremutató vállalat, és tökéletes partner a Hydro számára. Az a törekvés, hogy 2039-re a teljes új személygépkocsi-flottát CO₂-semlegessé tegyék, megegyezik a Hydro azon törekvésével, hogy 2030-ig ipari méretű, nulla szén-dioxid-kibocsátású alumíniumot szállítsanak. Az értékláncokon belüli partnerségek és együttműködés felgyorsíthatja a kibocsátáscsökkentéshez szükséges technológiai fejlesztéseket, és mi Örülök, hogy a Mercedes is csatlakozik hozzánk a szén-dioxid-mentes alumínium felé vezető úton.”
Hilde Merete Aasheim, a Hydro elnök-vezérigazgatója.

Aktív elkötelezettség egy fenntartható és igazságos alumínium ellátási láncért
A Mercedes-Benz elkötelezett az alumínium felelős beszerzése mellett, az elismert szabványok és a robusztus tanúsítványok alkalmazására támaszkodva. A stuttgarti autógyártó a non-profit Aluminium Stewardship Initiative (ASI) tagja, amely egy független tanúsítási rendszer elterjedését támogatja a teljes alumínium értékláncra vonatkozóan. A cél az, hogy intenzívebbé tegyük a párbeszédet az alumínium-ellátási lánc valamennyi érdekeltjével, hogy folyamatosan mérhető javulást érjünk el az emberi jogok, a környezetvédelem és a felelős üzletvezetés területén – az alumíniumgyártástól és -használattól az újrahasznosításig. Ma az ASI szabványt alkalmazzák Európában a Mercedes-Benz présműhelyekben. Ezen túlmenően hatékony odaítélési kritérium van érvényben a Mercedes Benz európai présműhelyek és öntödék számára szánt összes elsődleges alumíniumra vonatkozó szállítási szerződéseknél.

A Mercedes-Benz számára a helyi közösségekkel való együttműködés prioritást élvez a nyersanyag-ellátási láncok emberi jogi kockázatainak kezelésében. Az auditokban és szabványosítási folyamatokban való közösség részvételével kapcsolatos szakértelem kiépítése érdekében a vállalat a Felelős Bányászati Biztosítási Kezdeményezéssel (IRMA) együttműködve támogatott projektet, amelynek célja az érintett helyi közösségek bevonásának növelése a bányaterületek felmérése előtt, alatt és után, valamint hogy a folyamat pozitív hatással van a helyszíni helyzetre.”

Ezt az elvet követve a Mercedes-Benz és a Hydro azt tervezi, hogy tagságukon keresztül közösen dolgoznak olyan szabványos kezdeményezéseken, amelyek átlátható és inkluzív folyamatokat irányoznak elő, amelyek csökkentik az érintettek részvételének akadályait, különösen a bányászközösségek és az őslakosok számára. Mindkét potenciális partner azonosan értelmezi a fenntarthatóságot, ami a hosszú távú partnerség előfeltétele.

A Mercedes-Benzről
A Mercedes-Benz arra törekszik, hogy 2039-re új személygépkocsi-flottájában a CO2-semlegesség a teljes értékláncban megvalósuljon. A fenntarthatóság tekintetében a vállalat a kibocsátás ebből következő csökkentésére, valamint az erőforrások megőrzésére összpontosít. A járműgyártó „Design for Environment” megközelítése a termékfejlesztés legkorábbi szakaszától kezdve figyelembe veszi az erőforrás-felhasználást. A Mercedes-Benz partnereivel együtt a fenntarthatóbb anyagtechnológiákat kutatja, és intenzíven dolgozik a körkörösség érdekében.

A Hydroról
A Hydro Norvégia vezető alumínium- és energiaipari vállalata, amely vállalkozásokat és partnerségeket épít a fenntarthatóbb jövő érdekében. A Hydro 1905 óta értékes termékekké változtatta a természeti erőforrásokat az emberek és a vállalkozások számára, biztonságos munkahelyet teremtve 31 000 alkalmazottunk számára több mint 140 helyen és 40 országban. Ma különböző vállalkozások tulajdonosai és működtetése, valamint fenntartható iparágakra alapozott befektetéseik vannak. A Hydro az alumínium- és fém-újrahasznosítás, valamint az energia és a megújuló energiaforrások piaci szegmenseinek széles körében van jelen. A Hydro elkötelezett amellett, hogy utat mutasson a fenntarthatóbb jövő felé, életképesebb társadalmakat hozzon létre azáltal, hogy a természeti erőforrásokat innovatív és hatékony termékekké és megoldásokká fejleszti.