100%-ban elektromos – A Mercedes-Benz hajtáslánc-gyártó hálózata

Batteriefabrik am Standort Untertürkheim (Werkteil Brühl) Battery factory at the Unternürkheim site (Brühl section)


A Mercedes-Benz hajtáslánc-gyártó hálózata három kontinensen 14 telephelyből áll, amelyek a teljes Mercedes-Benz hajtáslánc-portfólióhoz biztosítják a hajtásrendszereket, a fő összeállításokat és alkatrészeket. Világszerte szállítja a Mercedes-Benz karosszériaüzemeket. Ennek a hálózatnak a része a kuppenheimi telephelyre tervezett akkumulátor-újrahasznosító üzem is. A Mercedes-Benz ez év óta CO2-semleges alapon termel minden saját üzemében világszerte, és kizárólag megújuló forrásokból származó villamos energiát vásárol. Ezen túlmenően a vállalat célja, hogy telephelyein növelje a megújuló energiatermelést.

Untertürkheim
A Mercedes-Benz untertürkheimi gyára a Mercedes-Benz hajtásláncok globális gyártóhálózatának legnagyobb helyszíne, és a Neckar-völgyben található több alüzemre kiterjed. A hagyományos motorokat és alkatrészeket jelenleg Untertürkheimben és Bad Cannstattban gyártják. A kovácsműhely szintén Untertürkheimben található. Itt épül fel a Mercedes-Benz eCampus is, az akkumulátorok és akkumulátorcellák jövő generációinak kutatására és fejlesztésére szolgáló kompetenciaközpont. További információ: https://group-media.mercedes-benz.com/marsMediaSite/ko/de/53398564). 2024-től Untertürkheimben és Bad Cannstattban megkezdődik az elektromos meghajtású egységek felfutása. A célforgatókönyv szerint egymillió elektromos hajtásegységet lehet legyártani, például az MMA (Mercedes Modular Architecture) platformon lévő járművekhez. A rugalmas hajtótengely-gyártás és az öntöde Mettingenben található. 2024-től itt gyártják le és szerelik össze elektromos tengelyekké az elektromos hajtásegységek alkatrészeit. A sebességváltó gyártása a hedelfingeni alüzemben történik. 2021 óta a Mercedes EQ EQS és EQE modelljeihez is gyártanak akkumulátorrendszereket. Az alüzem 2024-től elektromos hajtásegységekhez is gyárt majd alkatrészeket. A képzés Brühlben folyik. Az idei évtől egy új brühli gyár a legújabb plug-in hibrid generációhoz is gyárt akkumulátorokat. 2024-től itt kezdődik az új, teljesen elektromos EQ modellek akkumulátorgyártásának felfutása. A Flexible production Sirnauban található. Az untertürkheimi telephely ad otthont a csoportszintű hajtáskutatás és -fejlesztés nagy részének is, egy járműtesztelési tesztpályával. Untertürkheimben található a Mercedes-Benz Group AG központja is.

Kamenz (Accumotive GmbH and Co. KG.)
Két gyár a szászországi Kamenzben már 2012 óta gyárt akkumulátorrendszereket hibrid és elektromos járművekhez. A telephelyen található második akkumulátorgyár 2018-ban kezdte meg működését, és 2019 óta gyártja az EQC és a kompakt elektromos járművek akkumulátorrendszereit. SUV-k 2021 óta. Mióta az Accumotive megkezdte a gyártást, több mint kétmillió akkumulátort gyártottak a kamenzi telephelyen. 2024-től Kamenzben megkezdődik az új, teljesen elektromos Mercedes EQ modellek akkumulátorgyártása, kezdve az MMA platformmal.

Kölleda/Németország (MDC Power GmbH)
A kölledai motorgyárban 2003 óta szerelnek négyhengeres benzin- és négy- és hathengeres dízelmotorokat a hagyományos és villamosított hajtásrendszerű Mercedes-Benz járművekhez. A kölledai gyártósort azóta több mint 12 millió motor hagyta el. Az arnstadti testvérüzem motorgyártáshoz szükséges alkatrészeket gyárt. A Mercedes-Benz hajtáslánc-gyártó hálózatának új gyártási felépítése új, teljesen elektromos Mercedes EQ modellek akkumulátor-összeállítását irányozza elő ezen a helyen. A türingiai tartományi kormány támogatásával ez az évtized közepétől valósul meg. Az állam kormánya szándéknyilatkozatban ígért ennek megfelelő támogatást.

Hamburg
A hamburgi Mercedes-Benz gyár 1978 óta része a Mercedes-Benz globális gyártási hálózatának. Portfóliójában különféle hajtáslánc-alkatrészek találhatók, a tengelyektől és a tengelyelemektől a kormányoszlopokig és a könnyű szerkezeti alkatrészekig, valamint kipufogó-technológiai alkatrészekig. Ezen kívül az üzem integrált indító-generátorokat is összeszerel. 2019 óta Hamburg elektromos tengelyekkel látja el a brémai üzemet az EQC gyártásához – és 2022 óta az EQE-hez is. 2024-től az üzem átveszi az MB.EA platformon lévő modell elektromos tengelyeinek és alkatrészeinek gyártását és összeszerelését, ellátva a mintegy 100 km-re lévő üzemet.

Berlin
Az 1902-ben alapított berlini üzem a Mercedes-Benz legrégebbi gyártóhelye, és különféle hajtáselemek, köztük vezérműtengelyek és vezérműtengely-állítók gyártásáért felelős. Az elektromos hajtáselemek integrálásával az üzem máris fontos irányvonalat állított a jövőre nézve: A berlini gyár portfóliója már magában foglalja az elektromos hajtásegységek összeszerelési műveleteit, valamint az ún. akkumulátor. Emellett az üzem fontos szerepet játszik a termelés digitalizálásában a globális hálózaton belül, a nemrég megnyílt Mercedes-Benz Digital Factory Campusszal (További információ: https://group-media.mercedes-benz.com/marsMediaSite/ko /en/54178408). A nagy teljesítményű villanymotorok összeszerelésével a helyszín az évtized közepétől bővíti elektromos portfólióját. A Mercedes-Benz tavaly jelentette be a brit YASA elektromos motorgyártó cég felvásárlását. Ezzel a társaság hozzáférést biztosított az axiális áramlású villanymotorok területén egyedülálló technológiához, valamint növelte saját értékteremtését a fejlesztésben és a gyártásban az elektromos járművek hajtástechnológiáinak beszerzésével.

Sindelfingen
A Mercedes-Benz akkumulátorgyártó hálózata egy további akkumulátorgyárral is kiegészül Sindelfingenben.

Kuppenheim
A Mercedes-Benz kuppenheimi üzemének helyén egy lítium-ion akkumulátorrendszerek újrahasznosítására szolgáló kísérleti üzem építését tervezik. Az üzem építése két ütemben valósul meg. Az illetékes hatóságokkal szoros együttműködésben először 2023 vége előtt megépül a gépi bontó üzem. Az erre vonatkozó előkészítő intézkedések már megkezdődtek. Második lépésben az akkumulátoranyagok hidrometallurgiai feldolgozására szolgáló létesítményeket kell üzembe helyezni – a hatóságokkal való egyeztetés függvényében.

Jawor
A lengyelországi Jaworban található Mercedes-Benz gyár 2019-ben kezdte meg a rendkívül hatékony négyhengeres benzin- és dízelmotorok gyártását. A helyszín akkumulátorgyára 2020 óta szállít plug-in hibrid akkumulátorokat a C, E és S osztályokhoz. a vállalat globális termelési hálózata. 2021-ben a helyszín kibővítette portfólióját a kompakt Mercedes EQA és EQB modellek akkumulátorrendszereivel. Sőt, a helyszín a Van gyártási hálózat új tagja lesz. Egy új üzemben a jövőben a VAN.EA alapon a nagy furgonokat (zárt modell/paneles furgon) gyártják majd. (További információ: https://group-media.mercedes-benz.com/marsMediaSite/ko/en/54767461)

Sebes (Star Assembly SRL) és Cugir (Star Transmission SRL)
A romániai Sebes és Cugir üzemek a Mercedes-Benz AG 100%-os tulajdonában lévő leányvállalatai. A Mercedes-Benz automata sebességváltóit 2013 óta szerelik Sebesen. A cugiri testvérüzem ad otthont a motorok, sebességváltók és kormányrendszerek különféle alkatrészeinek gyártásának, valamint a technológiai központnak pl. prototípus gyártásához. 2025-től Sebesen megkezdődik az új, teljesen elektromos EQ-modellek elektromos meghajtóegységeinek felfutása.

Maribor (Starkom d.o.o.) és Most (Starcam s.r.o.)
A maribori Starkom (Szlovénia) és a Starcam most (Cseh Köztársaság) leányvállalatai látják el a hajtáslánc-gyártó hálózatot különféle gyártási alkatrészekkel. A Most-gyár például a négyhengeres dízel- és benzinmotorok hengerfejeinek teljes értékláncáért felelős. A maribori üzemben a Mercedes-Benz modellekhez – a jövőben a Mercedes-EQ-hoz is – gyártanak hátsó tengely gerendákat és megfelelő alkatrészeket.

Tuscaloosa
Idén kezdte meg működését az új akkumulátorgyár Bibb megyében, a Mercedes-Benz járműgyár közelében az alabamai (USA) Tuscaloosában. Rendkívül hatékony akkumulátorrendszereket gyárt a teljesen elektromos EQS SUV és EQE SUV számára, amelyek idén óta már lefutnak a gyártósorról.

Peking
A Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC) helyi motor- és akkumulátorgyártást hozott létre a pekingi Yizhuang Industrial Park meglévő telephelyén (Kína). A kínai járműgyárakat látja el a helyi termeléshez. A motorgyárat 2013-ban helyezték üzembe, és a négyhengeres benzinmotorok helyi ellátását fedi le. Az akkumulátorok gyártása az EQE-hez 2019-ben kezdődött. Az EQE akkumulátorok gyártása idén megkezdődött. 2025-től megkezdődik az elektromos hajtásegységek és akkumulátorok felfutása az új, teljesen elektromos EQ modellekhez.

Bangkok
2019-ben a Mercedes-Benz akkumulátorgyártó üzemet nyitott a thaiföldi Bangkokban, helyi partnerével, a Thonburi Automotive Assembly Plant-tel (TAAP). Plug-in hibridek és teljesen elektromos járművek akkumulátorrendszereit gyártják és szállítják a szintén ott található járműgyárba.