A parkolási szabályok reformját sürgetik

     A városi parkolási szabályok átalakítását sürgeti  a német autóipari vállalkozások országos érdekképviselete (VDA) az életminőség javítása és a klímaváltozás elleni küzdelem sikere érdekében – írták csütörtökön német hírportálok.

    A VDA elképzelésének egyik fő eleme a parkolási díjak rendszerének átszabása. Az eddiginél rugalmasabb és dinamikus, a forgalom ingadozásaihoz keresletérzékeny módon igazodó árképzési megoldások szükségesek a zsúfolt belvárosokban a nem helyi autósok mozgásának jobb irányításához – áll tanulmányukban.


    A helyi lakosság esetében is változásokra van szükség, a parkolási engedély egységes – a legtöbb településen évi 30,70 eurós – ára helyett jövedelemarányos árazási rendszert kell bevezetni, vagyis a jómódúaktól többet, a kevésbé jómódúaktól kevesebbet kell kérni a közterület parkolási célú használatáért – fejtették ki a beszámolók szerint.


    A másik fő elem a digitalizáció lehetőségeinek, eredményeinek szélesebb körű kihasználása az úgynevezett parkolásmenedzsment hatékonyságának javítására. A legfőbb cél a parkolóhely keresése miatt megtett távolság csökkentése a lehetséges minimumra. Ehhez a többi között ösztönözni kell olyan megoldások terjesztését, amelyek révén a járművek automatikusan gyűjtik és megosztják az információkat az üres parkolóhelyekről.


    A VDA egyebek mellett a szabálysértési büntetési tételek emelését is javasolja, hivatkozva arra, hogy a jelenlegi szinte jelképes – többnyire legfeljebb néhány tíz eurós –  szankciók hatása nem megfelelő, és csak a valóban érezhető anyagi terhet jelentő büntetések szoríthatják rá az autósokat a szabályok következetesebb betartására. Hozzátették, hogy ezen a területen is érdemes mérlegelni jövedelemarányos szabályozást.


    Azt is sürgetik, hogy biztosítsanak az eddiginél több ingyenes vagy kedvezményes parkolási lehetőséget a leginkább környezetbarát autós mobilitási megoldásokhoz, vagyis az elektromos meghajtású kocsiknak és az autómegosztó szolgáltatások keretében üzemeltetett járműveknek.


    A VDA állásfoglalása az autóipar hangját jelenti a parkolási szabályok átfogó reformjáról szóló vitában. A szövetségi közlekedési minisztériumban tavaly ősszel jelentették be, hogy a tartományokkal és a helyi önkormányzatokkal együttműködve áttekintik az eddig alkalmazott megoldásokat.