A saját ujjlenyomatunk is rajta lehet egy Porsche-n

Már most is alig lehet találkozni két ugyanolyan Porschével, de mostantól a 911 legalább olyan egyedivé tehető, mint az emberi ujjlenyomat papilláris mintázata.

A Porsche által fejlesztett innovatív közvetlen nyomatási eljárással kimagasló minőségű grafikus elemek nyomtathatók a gépjármű fényezett karosszériapaneljeire. Kezdésként az új 911 modellt vásárló ügyfelek az első csomagtérajtót láthatják el a saját ujjlenyomatukon alapuló személyes grafikával. A későbbiekben más egyedi megoldások is elérhetők lesznek. A szolgáltatás a Porsche Centrumokban elérhető, akik felveszik a kapcsolatot a Zuffenhausen-ben található Exclusive Manufaktur ügyfélkonzultációs szakembereivel. A szakértők ezután átbeszélik a teljes folyamatot az ügyfelekkel az ujjlenyomat megadásának módszerétől kezdve egészen a tökéletesen személyre szabott jármű elkészítéséig.


„Az egyediség nagyon fontos a Porsche vásárlói számára. És semmi sem lehet egyedibb, mint a saját ujjlenyomatunk,” mondta Alexander Fabig, a Porsche személyre szabásért és klasszikus modellekért felelős alelnöke. „A Porsche úttörő a személyre szabásban és partnereivel ennek megfelelően vadonatúj közvetlen nyomtatási módszert fejlesztett ki. Különösen büszkék vagyunk rá, hogy az új technológiák alapján egy eddig még sosem látott terméket tudunk kínálni. Ennek záloga a különböző munkaterületek harmonikus közös munkája volt egyetlen projektcsapatként.” A megvalósítás érdekében egy úgynevezett „technológia cellát” alakítottak ki a zuffenhauseni tréningközpont fényezőjében. Itt fejlesztették és tesztelték a mérnökök az új szoftvert és hardvert, valamint az új fényezési és előállítási eljárást. A technológia cella elhelyezése tudatos volt: többek között arra is alkalmas az egység, hogy a gyakornokokat rögtön bevezesse az új technológiák nyújtotta lehetőségekbe.ű

A közvetlen nyomtatás lehetővé teszi olyan grafikák használatát, amilyeneket nem lehetséges hagyományos festéssel kialakítani. Látvány és érzet tekintetében az új technológia egyértelműen a fóliázás előtt áll. A működési elv hasonló, mint egy hagyományos tintasugaras nyomtató esetében: a nyomtatófej a festéket automatikusan viszi fel a háromdimenziós alkatrészekre, túlfújás nélkül. „Az egyes szórófejek egyedi vezérelhetősége lehetővé teszi minden egyes festékcsepp tudatos, tökéletes elhelyezését,” magyarázza Christian Will, a Porsche AG termékfejlesztésért felelős alelnöke. „A megoldás komplexitását az adja, hogy háromféle technológiát kell egyesíteni: a robotizálást (vezérlés, érzékelők, programozás), a nyomtatást (speciális nyomtatófej, grafikai megoldások), valamint a festést (felvitel, festék anyaga).”


Porsche Exclusive Manufaktur
Ha az ügyfél úgy dönt, hogy szeretné saját 911 modelljét közvetlen nyomtatással igazán különlegessé varázsolni, a Porsche Exclusive Manufaktur specialistái szétszerelik az első csomagtérajtót a sorozatgyártás technológiája szerint. Az ügyfél biometrikus adatait eközben úgy kezelik, hogy az semmiképpen ne kerülhessen jogosulatlan kezekbe. A teljes folyamat közvetlen kommunikáció keretén belül történik az ügyféllel, aki tökéletes átláthatja személyes adatai felhasználását, miközben bevonják a végleges nyomtatandó grafika létrehozási folyamatába is. Miután a robot megfesti az egyedi grafikát, átlátszó védőréteg kerül fel, majd az első csomagtérajtót magasfényű polírozással a legszigorúbb előírásoknak megfelelően véglegesítik. Ezt követően a szakemberek visszaszerelik az egyedi alkatrészt. A szolgáltatás bruttó 7.500 euróba kerül Németországban és 2020 márciusától lesz elérhető kérésre a Porsche Exclusive Manufaktur kínálatában.

A Porsche Exclusive Manufaktur különösen személyes ügyfélautókat készít tökéletes kézművesség és csúcstechnológia segítségével. 30 magasan képzett alkalmazott szenteli teljes figyelmét minden egyes részletnek és szán rá minden szükséges időt, hogy tökéletes végeredmény szülessen a rendkívül aprólékos kézi munkafolyamat végén. A szakértők vizuális és műszaki személyre szabási lehetőségek rendkívül széles térházával szabják személyre a modelleket kívül és belül egyaránt.

A speciális ügyfélautók mellett a Porsche Exclusive Manufaktur limitált kisszériákat is kiad, valamint olyan kiadásokat, amelyek a kimagasló anyagminőséget modern gyártástechnológiával egyesítik a tökéletes végeredmény érdekében.