A Škoda megkezdte az új kompakt SUV modell, a Karoq gyártását

Július 26-án legördült az első ŠKODA Karoq a Csehországban található Kvasiny üzemének gyártósoráról. Az új kompakt SUV nagyszerűen egyesíti a márkára jellemző érzelemgazdag és dinamikus formavilágot, a kiemelkedő helykínálatot, a legújabb vezetői segédrendszereket és az igazán hatékony erőforrásokat. A nagy hagyományokkal rendelkező cseh autógyártó első kompakt SUV modellje októbertől lesz elérhető az ügyfelek számára.
 
„Az új ŠKODA Karoq modell sorozatgyártásának elindulása fontos mérföldkő az egész vállalat számára és kiemelten igaz ez a Kvasinyban dolgozó kollégáinkra.” – nyilatkozta Michael Oeljeklaus, a ŠKODA igazgatótanácsának a termelés és logisztika területéért felelős tagja. „Az elmúlt hónapokban a teljes csapat új SUV modellünk gyártásindításának előkészítésén fáradozott” – tette hozzá Oeljeklaus.
 
A cseh márka karakteres szabadidőautója, az új ŠKODA Karoq Stockholmban ünnepelte világpremierjét május közepén. Formatervét számos kristályszerű részlet jellemzi, amely tökéletesen tükrözi a nagy hagyományokra visszatekintő cseh márka új SUV formai nyelvezetét. Számos különleges vonása közül kiemelkedik a csomagtartó akár 1630 literre növelhető térfogata, a teljes egészében LED-technikájú fényszórók és a digitális, konfigurálható műszerfal, amely most először jelenik meg a ŠKODA kínálatában. Az új modell öt motorváltozatban érhető el a 85 kW (115 lóerő) teljesítménytől indulva egészen a 140 kW (190 lóerő) teljesítményig. Az új ŠKODA Karoq számos további hasznos és ötletes megoldással rendelkezik, mint például a VarioFlex rendszerű hátsó ülések és a csomagtér ajtajának a virtuális pedállal, kizárólag lábmozdulattal történő nyitása.
 
Kvasiny egyike a ŠKODA három gyártási helyszínének a Cseh Köztársaságban. Az üzem jelenleg mintegy 8000 dolgozót foglalkoztat, ezzel Hradec Králové régiójának egyik legnagyobb ipari munkáltatója. A létesítmény az utóbbi években nagyszabású modernizáláson és bővítésen esett át. Egyedül 2015. óta közel 11 milliárd cseh koronát fordított a ŠKODA AUTO az SUV gyártási helyszín fejlesztésére. Az elkövetkező években a gyártási kapacitás jelentősen bővül és elérheti a 295 000 járművet évente.
 
A Karoq mellett a ŠKODA itt Kvasinyban gyártja a Superb, a Superb Combi és a Kodiaq modelleket. A márka első kompakt SUV modellje, a ŠKODA Yeti is itt készült 2009. májusától egészen 2017. júniusáig. Az üzem története több, mint 80 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Már az 1930-as évek elején is autókat gyártottak Kvasinyban, többek között a JAWA 700 modellt. Az első ŠKODA, amely Kvasiny üzemében készült egy ŠKODA Superb modell volt 1947-ben.
 
A ŠKODA 2025 stratégiájának részeként a márka az elkövetkező években intenzíven bővíti modellkínálatát. Az elsődleges hangsúly az SUV portfólió kiterjesztésén lesz. A ŠKODA Karoq gyártásindításával a vállalat újabb mérföldkőhöz érkezett. Az új kompakt SUV modell piaci bevezetése októberben várható.