A Toyota ötmillió dollárral támogatja az ACM autonóm jármű tesztközpontjának létrehozását

A Toyota észak-amerikai részlege és a Toyota Research Institute (TRI) csatlakozott azon cégek és intézmények szűk köréhez, amelyek egy minden területet lefedő autonóm jármű tesztközpont létrehozásában működnek együtt az American Center for Mobility* szervezettel.
A Toyota, amely a vezető autóipari cégek közé tartozik az aktív biztonsági és autonóm rendszerek fejlesztésének és kutatásának területén, az American Center for Mobility (ACM) kezdeményezésének támogatásáról döntött a közelmúltban. Az együttműködés keretében az autonóm rendszereket különféle környezeti viszonyok között tesztelheti és vizsgálhatja az ACM irányításával létrehozott központ. A Toyota a projektbe ötmillió dollárt fektet.
Az ACM központjának építése nyár közepén kezdődött meg Willow Run-ban, Michigan állam délkeleti részén, nem messze a Toyota Research Institute Ann Arbor-i központjától. A több mint 135 hektáros területen többek között összekapcsolt tesztpályákat építenek, melyek városi és elővárosi utcákat, vidéki és gyorsforgalmi utakat modelleznek majd. Az így létrehozott infrastruktúra lehetővé teszi az autonóm járművezető rendszerek működésének különböző szituációkban történő tesztelését.
Az autonóm funkciókkal szerelt gépkocsik fejlesztése közben emlékeznünk kell arra, hogy azoknak minden helyzetben hatékonynak kell lenniük, és minden körülmények között óvniuk kell az autó utasait. Az olyan autonóm járművek létrehozásához vezető út, amely legalább olyan biztonságos, vagy még biztonságosabb, mint az ember által vezetett autó, több milliárdnyi – komoly tesztek során megtett – mérföldet jelent, valós körülmények között, zárt pályákon, rendkívüli közlekedési helyzetek és számos egyéb körülmény figyelembe vételével. Az ACM új központja egy nagyon fontos lépés azon az úton, amely segít nekünk megelőzni a baleseteket és védeni az emberi életet” – hangsúlyozta Gill Pratt, a Toyota Research Institute vezetője.
Az ACM új kutató és tesztelő központja felgyorsítja az autonóm rendszerek fejlesztését, megkönnyítve a cégek együttműködését a kormányzati intézményekkel és a tudományos műhelyekkel – úgy, ahogyan azt a Toyota Research Institute is teszi.
A 2015-ben létrehozott Toyota Research Institute többek között négy fő területen folytat kutatásokat: a motorizáció biztonságának növelése automatizált megoldások segítségével, új konstrukciók és anyagok kutatása és bevezetésük a gyártásba, olyan mozgásukban korlátozott személyek hozzáférésének javítása a mobilitáshoz, akik jelenleg nem tudnak járműveket vezetni, valamint a helyváltoztatás lehetőségének eljuttatása a mozgáskorlátozott személyek otthonában az ezt biztosító robotok segítségével.
Az American Center for Mobility egy non-profit szervezet, melynek fő tevékenysége a jövőbeli mobilitással kapcsolatos tesztelés, oktatás és termékfejlesztés. Folyamatosan vizsgálja és teszteli az automatizált járműtechnológiai fejlesztéseket, valamint felgyorsítja az önkéntes szabványok kidolgozását.

További információk: http://www.acmwillowrun.org
Fotók: Lexus, ACM