A várakozásokat meghaladó az érdeklődés a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program iránt a Gémosz szerint (is)

    A várakozásokat messze meghaladja az érdeklődés a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program iránt, a július 1-jei indulás óta már több mint 16 500 igénylést adtak be a Magyar Államkincstárhoz – közölte a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) szerdán az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint 9887 támogatásra jogosító határozat született, 1940 értékesítés után nyújtották be a márkakereskedők a dokumentumokat az államkincstárhoz és ezek közül 1078 esetben a támogatási összeg is megérkezett.


    A Gémosz közleményében felidézte, hogy a program meghirdetése után létrehozták a Családbarát márkakereskedés programot, majd a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Lízingszövetséggel együttműködve azon dolgoztak, hogy a támogatást elnyerőknek a lehető legkönnyebb legyen a teljes ügymenet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Magyar Államkincstárral arra törekedtek, hogy a pályázat beadásától a gépkocsi átvételéig tartó folyamat egyszerű, átlátható és minden résztvevő számára biztonságos legyen – hangsúlyozta a szövetség.


    Kiemelték, hogy a frissen kiadott határozatok már tartalmazzák a kiválasztott márkakereskedő és a megvásárolni kívánt gépkocsi adatait is.


    A Gémosz jelezte: nehézséget jelent, hogy szeptember 1-jétől ismét szigorodott az európai károsanyag-szabályozás, emiatt a szállítási határidők egyes modellek esetében meghaladhatják a hat hónapot. Azoknak, akik már megkapták a támogatásra jogosító határozatot, a Magyar Államkincstár újra kiadja azt, ha nincs változás a jogosultnál – közölték.


    A szövetség közleményében beszámolt a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletéről is, amely szerint a károsultakat megilleti a gépjárműjavító, illetve alkatrészkereskedő megválasztásának joga; a biztosító nem kötelezheti őket arra, hogy az általa megjelölt néhány alkatrészkereskedőnél vásároljanak, mert ott az alkatrész 10 százalékkal olcsóbb lehet.


    A Gémosz többszáz baleset összegyűjtött adatai alapján indított pert az Uniqa Biztosítóval szemben, mert kárrendezéskor a biztosító a javításnál felhasznált alkatrészek árát csak 10 százalék levonásával térítette meg a vétlen károsultaknak és a javítóknak, ha nem az általa kijelölt alkatrészkereskedőnél vásároltak.


    A Fővárosi Törvényszék az I. fokú bíróság döntését megerősítve az autósok keresetének adott helyt, a biztosító által benyújtott fellebbezést alaptalannak találta – közölte a Gémosz.