A világ legnagyobb példányszámú autóbusztípusának 200 ezredik darabja is régi fényében ragyogott Hatvanban

Az Ikarus 200-as típuscsalád 1993-ban készült 200 ezredik darabja – egy nemrég felújított Ikarus 280-as csuklós busz –, a Volánbusz nosztalgiaautóbusz-dekorációs pályázatának győztes grafikájával díszített, szintén felújított Ikarus 397.05-ös, valamint rengeteg veterán jármű és különleges programok színesítették az idei Volánbusz-retrónapot Hatvanban.

Exkluzív autós, motoros és közlekedési podcastok a Begurulva (spotify + youtube) és a podCARs (spotify + youtube) csatornáinkon!
Hallgass ránk!

A Volánbusz az elmúlt évek nagy sikerű járműparádéi után immár harmadik alkalommal rendezte meg retrónapját, a buszközlekedés szerelmeseinek hatvani találkozóját 2024. június 8-án.

Az idén is több ezer látogatót vonzó rendezvény két fő attrakciót is kínált a retró buszok rajongóinak. Egyikük az ikonikus Ikarus 200-as típuscsalád 200 ezredikként elkészült példánya, egy 1993-ban átadott, 2020-as „nyugdíjazása” után most újra régi fényében ragyogó, csuklós Ikarus 280-as, amelyet több mint egy évig tartó munkával állítottak helyre a Volánbusz zalaegerszegi szakemberei. Megújultak a jármű fődarabjai és a karosszériaelemek, és modernizált formában visszakapta eredeti, 1993-as arculatát is. A rendezvényen Vadnai Zoltán, az Ikarus Rt. egykori igazgatója adta át jelképesen a felújított autóbuszt a Volánbusznak ugyanúgy, ahogyan tette ezt 1993-ban a Kisalföld Volánnál is.

A 200-as típuscsalád nemcsak saját kategóriájában, hanem a világon is a legnagyobb példányszámban gyártott autóbusztípus: több mint 3 évtized alatt közel negyedmillió gördült ki az Ikarus műhelyeiből. A 70-es, 80-as években a világon közlekedő csuklós buszok kétharmadát az Ikarus 280-asok tették ki. Sorozatgyártásuk 1973-ban kezdődött, és 2002-ig jelentős számban kerültek a Volánbusz flottájába is. A 200-as típuscsalád 200 ezredik darabja méltó emléket állít a magyar ipartörténelem műremekének, ezért a társaság különösen büszke arra, hogy felújíthatta és megőrizheti az utókor számára. Egy különleges emléktáblát is elhelyeztek a jármű belsejében, amelyet az Ikarus-gyáregységek elismert szakemberei dedikáltak.

A retrónap másik főszereplője egy Ikarus 397.05 típusú autóbusz volt, amelyet nemcsak felújítottak, de a Volánbusz nosztalgiaautóbusz-dekorációs pályázatának győztes grafikáját is megkapta különleges díszítésként. A hazai piacon úttörőnek számító, Scania alvázas 397-est 1992-ben kezdte értékesíteni az Ikarus. Ezek a 63 fős befogadóképességű, 12 méter hosszú autóbuszok átmenetet képeztek az emelt padlószintű és az emeletes járművek között; 1994-ben a típus Rába alvázon is bemutatkozott. A 370 lóerős MAN motorral szerelt, 397.05 jelű változatból a Volán-társaságok is vásároltak, ennek a sorozatnak az egyik megmaradt darabja az FES-775 rendszámú jármű, amely a Mátra Volánnál állt először forgalomba 1994-ben. Az autóbusz most teljes vázjavításon esett át, új fényezést, ablakokat és kárpitokat kapott, javították vagy pótolták az eredeti alkatrészeket, felújították a motort és a sebességváltót, valamint a légkondicionáló berendezést is. A busz amellett, hogy kívül-belül megújult, különleges és egyedi dekorációt is kapott, hiszen a Volánbusz nosztalgiaautóbusz-dekorációs pályázatának győztese, Bordács Anna grafikája díszíti. A retrónapon leleplezett pályaművet több mint 90 alkotás közül választotta ki a zsűri, hiszen méltó emléket állít a hazai autóbusz-közlekedés páratlan történetének, valamint a közel 100 éves Volánbusznak.

A rendezvényt megnyitó sajtótájékoztatón dr. Bói Loránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a múlt iránt érzett nosztalgia valamennyiünk életében fontos szerepet játszik. A Volánbusz értékmentési programjának szakembereit nemcsak a retró életérzés motiválja, hanem a jövőbe vetett hit, valamint a felelősségvállalás a muzeális értékű járművekért, a társadalomért és az utókorért.

Dr. Mosóczi László, a Volánbusz vezérigazgatója a 2020-ban indult értékmentési program mérföldköveit ismertette, Kameniczky Ákos üzemeltetési főigazgató pedig az idei retrónap két főszereplőjét, az újonnan felújított retró buszokat mutatta be.

A Volánbusz nosztalgiaflottájának ikonikus darabjai mellett számtalan veterán jármű, a 24 egykori megyei busztársaságnak emléket állító két pop-up kiállítás, sétabuszozás, tárlatvezetés és kerekasztal-beszélgetések várták az érdeklődőket a hatvani retrónapon.

A Heves vármegyei városban összetartó és eredményes veteránautó-gyűjtő közösség működik. Egyik képviselőjük Horváth Richárd, a település polgármestere, az esemény visszatérő kiállítója, aki ezúttal a korábbiaknál is több, összesen 25 személygépkocsit vonultatott fel. Az érdeklődők különböző évjáratú veteránokat – köztük Ladát, Wartburgot, Volgát, Polski Fiatot és Trabantot – csodálhattak meg.

A retrónap programkínálatát a Hatvani Rendőrkapitányság is színesítette, a múlt évhez hasonlóan baleset-megelőzési tanácsokkal és programokkal várták a látogatókat.

A rendezvényhez kapcsolódva a Mátra InterRégió vonatokon szombaton egy idén 30 éves, hazai gyártású InterCity-motorvonat közlekedett: a BVmot, becenevén Samu a magyar vasút egyedülálló járműsorozatainak egyike, a típusból mindössze három darabot gyártott a Ganz 1994-ben.

Háttérinformáció:

A Volánbusz 2020-ban indította el értékmentési programját, amelynek célja az elődvállalatok különleges járműveinek, a nagy múltú magyar járműgyártás értékeinek megőrzése az utókor számára.

A társaság nosztalgiaflottája folyamatosan bővül, egyre több – jelenleg közel 70 darab, köztük csaknem 20 darab restaurált, üzemképes – veteránkorú autóbusszal rendelkezik, jellemzően Ikarus 55-ösökből és 66-asokból, valamint az Ikarus 200-as típuscsalád tagjaiból áll. A Volánbusz Nosztalgia ékköve többek között a 2022-es retrónapon bemutatott „Bikarus”, a MÁVAUT emeletes Ikarus 556-osa (amelyről itt látható kisfilm), valamint a tavalyi rendezvény szenzációja, a Nejlon Piroskaként is ismert Ikarus 30-as (amelyet ebben a videóban lehet megcsodálni).

Az idei retrónapon bemutatott Ikarus 280-as autóbuszról itt látható videó a Volánbusz YouTube-csatornáján.

Az értékmentés kulisszatitkai megismerhetők a Menetközben podcast legújabb epizódjából is, amelyben a Volánbusz és a retró járművek közös történetéről, az értékmentés fontosságáról és a nosztalgiajáratok minden generáció életében játszott jelentőségéről beszélget Somogyi Zoltánnal Kameniczky Ákos üzemeltetési főigazgató, Kiss Dániel Áron, az értékmentési program vezetője és Szathmáry Norbert, az értékmentő csapat tagja, autóbusz-vezető. A podcast itt érhető el.

A Volánbusz Nosztalgia járműveivel kiállításokon, rendezvényeken, illetve a társaság retróprogramjain találkozhatnak az érdeklődők.