A világpiacon a nagy EV a menő

Audi charging hub Nuremberg

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint 2022-ben a világszerte eladott elektromos járművek több mint fele SUV, nagyméretű személygépkocsi vagy crossover volt – írta a Statista.

Az Egyesült Államokban tavaly jóval több elektromos SUV és nagyméretű autó kelt el, mint egy átlagos országban: az összes amerikai EV-eladás 82 százalékát ezek a kategóriák tették ki.

Elektromos autók forgalma méretkategóriák szerint (sárga: SUV, kék*: nagy kategória a crossoverekkel együtt, zöld: kis- és közepes kategória)
Forrás: Statista


Az amerikai 18 százalékkal szemben Európában majdnem kétszer annyi, 35 százalékos volt a kis- és közepes méretű modellek piaci részesedése a villanyos autók közül, míg a SUV kategória látványosan kisebb arányokat ért el, mint az Egyesült Államokban.

A valamennyire elektromos, tehát nem kizárólag belsőégésű motor által hajtott modellek számának gyarapodása azt mutatja, hogy az autóipar 2018 és 2022 között mekkora figyelmet fordít az ezirányú kereslet kielégítésére.

Elektromos modellek* száma régiónként *Hibridekkel együtt (kék – nagy kategória, zöld – kis- és közepes kategória)
Forrás: Statista


Érdekes, hogy 2018 és 2022 között Kelet-Európában, Nyugat-Ázsiában és a Közel-Keleten megnégyszereződve, 21-ről 84-re emelkedett a piacon kapható nagyméretű elektromos modellek száma. A latin-amerikai és a karibi régióban ugyancsak nagy szeletet hasítottak ki a nagyméretű EV modellek az elektromos piacból, közel megnégyszerezve a modellek számát, és Afrikában is ez a tendencia rajzolódott ki.

Csupán Ázsiában őrizték meg viszonylag erős jelenlétüket a kis és közepes méretű EV-k az elmúlt évben, bár a kivitelek száma itt is elmaradt a nagy kategóriában tartozó modellek mennyiségétől.

A Nemzetközi Energiaügynökség az idei első negyedévi eladási adatok alapján arra következtet, hogy 2023-ban az elektromos autók eladásai 35 százalékkal 2022-hez képest, és a 2022-es 14 százalékról mintegy 18 százalékra bővülhet az elektromos autók értékesítési aránya a világpiacon.

dasblog