A zárófutam előtt lett bajnok a Csomós-Nagy páros a Peugeot Kupában

A nyíregyházi szezonzáró nevezési zárlata után vált egyértelművé: Szauer Gergőék nem tudnak indulni az utolsó futamon, így a bajnokságot vezető Csomós Miklós és navigátora Nagy Attila tét nélkül autózhatnak a Rally Hungary EB futam mezőnyében, hiszen már nincs, aki veszélyeztethetné a 2019-es Peugeot Rally Cup Hungary bajnoki címüket.

Egész szezonban végig nagy csatában voltak az első helyért a Csomós-Nagy, valamint a Szauer-Rácz kettős. Szauerék a hazai versenyükön a nagy igyekezetükben már az első gyorsasági szakaszon eldobták a kis Peugeot-t, így ugyan még matematikai esélyük maradt az utolsó fordulóra, hogy megelőzzék nagy riválisukat, de a csekélyke egy pont, ami elválasztotta Csomósékat a bajnoki címtől, a pécsi párost inkább távolmaradásra intette az utolsó fordulótól.

Nem lenne esélyünk már, hiszen Mixi okos versenyzéssel biztosan behúzná azt a hiányzó egy pontot.” – magyarázta meg a távolmaradást Szauer Gergő. „Köszönöm Mixiéknek, hogy inspiráló csatákba kergetett bennünket és így folyamatosan élhető feszültségben versenyeztünk. Sajnos a végkifejlett nem volt túl jó a számunkra, de ezt saját magamnak köszönhetem. Szenzációs év volt, nagyon jó emberek vettek körül bennünket a Peugeot Kupában, így profi módon versenyezhettünk. Le a kalappal azok előtt, főként Balkányi György és Tagai Tamás előtt, hogy ezt az egészet összehozták és lehetőséget biztosítottak arra, hogy jó körülmények között versenyezhessünk az egész szezonban. Élmény volt ebben a közegben indulni! Az autó pedig… Szenzációs! Köszönöm mindenkinek, hogy itt lehettünk! Remélem, jövőre tudjuk folytatni a Peugeot Kupában! Dolgozunk rajta már most!”

A Peugeot Rally Cup Hungary 2019-es bajnoka tehát az utolsó futam eredményétől függetlenül a Csomós Miklós – Nagy Attila egység. „Nagyon örülünk a bajnoki címünknek!” – mondta szemmel látható büszkeséggel Mixi. „Tehermentesen tudunk menni a zárófutamon. Célunk a jó eredmény és helytállás az EB mezőnyében is. Idén már a Barum Rallye-n volt szerencsénk összemérni a tudásunkat a legjobbakkal. Örülünk, hogy most is lesznek Magyarországon olyanok, akik hasonló autóval mennek, mint mi és már komoly eredményeket értek el az R2-es kategóriában. Várjuk már a következő szezont és várjuk a következő EB futamunkat is, ami az idei bajnoki cím mellé jár.”

Természetesen a Kupa többi indulója is harcol még a pontokért, hiszen az első két helyezett mögött nagyon szorosan állnak többen is, akik még a dobogó harmadik fokára pályáznak.

Nehéz verseny vár az indulókra, az időjárási körülmények extrém nehéz feladatok elé állítják a párosokat. Szerencsére a hétszeres magyar bajnok, Tóth János és a PIRELLI mérnökei is minden tudásukkal segítik a legjobb döntést meghozni a kupás legényeknek, hogy a lehető legmegfelelőbb gumitaktikával tudjanak odaállni a gyorsasági szakaszok rajtjába.

Az Európa-bajnoki mezőnyben is komoly pilóták indulnak a kategóriában így mindenképp jó összehasonlítási alap lesz, nem csak a bajnok számára, hogy hova lehet még fejlődni.

16 év után újra EB futamon indulhatnak a magyar pilóták, köztük a II. Nyíregyháza Rally-ra benevezett 7 páros. A verseny pénteken kezdődik, az első gyorsasági szakaszt a RabócsiRingen rendezik: villanyfényes, szinkronpályás show lesz, ami közben beleszámít az értékelésbe is. Szombaton és vasárnap a festői Tokaj hegyvidék útjain zajlanak a küzdelmek, de lesz gyorsasági szakasz vasárnap délben Nyíregyháza belvárosában is.

Peugeot Kupa állása a zárófutam, a II. Nyíregyháza Rally előtt:

1. Csomós Miklós – Nagy Attila, East Motorsport Kft., 59 pont
2. Szauer Gergő – Rácz László, Topp-cars Rally Team 41 pont
3. Norbert Maior (RO) – Francesca Maior (RO), 30 pont
4. Márta János – Hényel Ágoston, Dynamic Rally Team 21 pont
5. Jánosa Ákos – Szőke Tamás, Garlas MS Kft. 19 pont
6. Riskó Dániel – Bíró Péter/Losonczi Csaba, East Motorsport Kft. 17 pont
7. Hibján József – Szollár Csaba, Garlas MS Kft. 13 pont
8. Hangodi Bendegúz – Kulcsár Dániel, HQ Racing Sport Kft. 10 pont
9. László Martin – Végh Attila, M-Sport Racing Kft 3 pont